Ata që lanë gjurmë në shkencë dhe atdhetarizëm:Enver Gjergjeku(1928-2008)Enver Gjerqeku lindi më 25 gusht 1928 në Gjakovë në një familje qytetare. Në vendlindje kreu shkollën fillore (1942) dhe Shkollën Normale (1948), kurse Fakultetin Filozofik – grupin e gjuhës e të letërsisë shqipe në Beograd (1955), ku edhe u magjistrua (1961).Pasi kreu Normalen, shërbeu një kohë mësues, e pastaj shkoi në studime. Gjatë studimeve ishte anëtar i redaksisë së revistës Zani i rinisë (1954-1956). Pas mbarimit të studimeve shërbeu profesor i gjuhës dhe i letërsisë shqiptare në Shkollën Normale të Prishtinës (1956-1959), në Shkollën e Lartë Pedagogjike (1959-1962) dhe prej vitit 1962 e deri në vitin 1995 në Fakultetin Filologjik të Prishtinës ligjërues i lartë e profesor i Letërsisë shqiptare. Në dy mandate u zgjodh prodekan i Fakultetit. Ishte kryetar i Seksionit e mandej i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës. Në periudhën 1956-1967 ishte anëtar i Redaksisë së revistës letrare Jeta e re, kurse më 1965-1968 edhe i Redaksisë së revistës shkencore Gjurmime albanologjike.Gjatë viteve 1986-1991 ishte kryeredaktor i Redaksisë së Enciklopedisë së Jugosllavisë për Kosovën në gjuhën shqipe. Më 21 tetor 1986 u zgjodh anëtar korrespondent dhe më 3 prill 1991 anëtar i rregullt i ASHAK. Në një mandat u zgjodh sekretar i Seksionit të Gjuhësisë, të Letërsisë dhe të Arteve të ASHAK.Për letërsi E.Gj. interesohet që kur ishte nxënës. Më 1946 botoi në Zanin e rinisë poezinë e parë Shoqes së mbyllun në çarshaf. Prej asaj kohe paraqitet pothuajse vazhdimisht me poezi dhe me punime të zhanreve të tjera në revistat e gazetat tona: Zani i rinisë, Rilindja, Jeta e re, Fjala” etj. Përveç poezisë, merret edhe me studimin e letërsisë shqiptare, përkthen nga serbokroatishtja në gjuhën shqipe kryesisht poezi, prozë dhe anasjelltas. Poezia e tij është përkthyer shpesh në gjuhën serbokroate e në gjuhë të tjera të ish-Jugosllavisë.Ka marrë pjesë në takime, manifestime dhe simpoziume letrare si në vend ashtu edhe në vendet e tjera: në Shqipëri, Rumani, Çekosllovaki, Hungari, Turqi, Rusi, Uzbekistan, Amerikë, Kanada, etj. Në Kosovë është organizator i Mitingut të Poezisë dhe i Takimeve të Shkrimtarëve në Deçan dhe Brezovicë. Përveç këtyre që u përmendën më lart, ka marrë pjesë në Takimet e Shkrimtarëve të Tetorit në Beograd, në Mbrëmjet Poetike në Strugë, në Bisedat letrare të Zagrebit, në Ditët e Majit – Sarajevë, në Lojnat e Zmajit në Novi- Sad, në Takimet e Shkrimtarëve të Evropës Qendrore në Kanjizhë, etj.Në të gjitha këto takime, tribuna e simpoziume, është prezentuar me krijimtarinë e vet, me kumtesa dhe me referate rreth letërsisë shqiptare, që krijohet në trevën e ish-Jugosllavisë, në Shqipëri dhe në trevat e tjera shqiptare.Është poet, studiues e historian i letërsisë dhe përkthyes letrar. Për veprimtari të pasur në fushën e letërsisë është fitues i shpërblimeve të Këshillit Popullor të Kosovës 1950, 1957, 1959, i Shpërblimit Krahinor të Dhjetorit 1960, i Shpërblimit të Nëntorit të Prishtinës 1969, i Shpërblimit të Rilindjes 1976, i Shpërblimit të 7 Korrikut 1989 dhe i shpërblimit “Aleksa Shantiq” – Mostar 1979, etj.Është autor edhe i disa botimeve antologjike, si: Sytë që shprepin dashni (1959, bashkë me E. Mekulin), Shtigjeve të qëndresës – Stazama otpora (1961, në të dy gjuhët, bashkë me E. Mekulin e V. Shitën), Panorama e letërsisë bashkëkohore shqipe në Jugosllavi (1964, bashkë me R. Kelmendin e H. Mekulin), Ndre Mjeda: Vjersha (1962, 1970, me parathënie e aparaturë shoqëruese). Po ashtu përpiloi, zgjodhi dhe redaktoi përmbledhjen përkujtimore të poezive të Esat Mekulit Qëndresë urtësie, botim i ASHAK (1996).Poezia e Enver Gjerqekut është botuar pothuajse në të gjitha antologjitë, përmbledhjet e panoramat e letërsisë shqipe në ish-Jugosllavi e jashtë, si: Shkëndijat e para (1956), Rexhep Qosja: Antologjia e lirikës shqipe (1970, 1978), Ali Podrimja e Gjakomo Skoti: Fjalë të rilindura – Le parole rinate (shqip e italisht, 1970), Për ty dhe E di një fjalë prej guri (Tiranë, 1970, 1972), E nën çabrat Gjakova (1978), Pesme gorske i ponosne (Këngë të idhta e krenare), Sedam pesnika Kosova i Metohije (Shtatë poetë të Kosovës e të Rrafshit të Dukagjinit, Nolit, Beograd, 1962, 1968), Novija šiptarska poezija (Poezi e re shqipe, 1966), Vertikale (Split- 1970), Najnovija albanska lirika (Lirika më e re shqipe, Beograd, 1972), Bez glagola (Pa folje, August Cesarec, Zagreb, 1978), pastaj në italisht Ramo sofferente, në gjermanisht Der bekümerts Zweig dhe në frëngjisht La solitude d’une branche (Dega e piklluar, poezia shqipe në Jugosllavi, Rilindja, 1979) etj.

BIBLIOGRAFIA

Gjurmat e jetës, përmbledhje poezish, Rilindja, 1957, 1964.
Gjurmat e jetës, përmbledhje poezish, Naim Frashëri Tiranë 1973.
Bebzat e mallit, përmbledhje poezish, Rilindja, 1960, 1968.
Tinguj të zgjuem, sonetesh, Jeta e re, 1966.
Blerimi i vonuem, përmbledhje poezish, Rilindja, 1966.
Ashti ynë, përmbledhje poezish, Rilindja, 1972.
Xixa stralli, përmbledhje poezish, Rilindja, 1976, botimi dytë, 1979.
Pengu, përmbledhje sonetesh, Rilindja, 1977.
Lumi i palodhur, përmbledhje sonetesh, Rilindja, 1978.
Pengu i dashurisë, Rilindja, 1980.
Sogjetar amshimi, kurora sonetesh, 1982.
Shpella e Gadimes, poemë lirike Jeta e re, 1982.
Imenuj ove dane, Bagdala, Krushevac, 1968.
Dilema pesme, Veselin Maslesha – Sarajevo, 1978.
Tragovi - Gjurmët (serbisht e shqip), Pobjeda – Titograd, 1978.
Bulka krvi, Svjetlost – Sarajevo, 1980.
Pesme, Veselin Maslesha, 1980.
Pesen, Mladinska knjiga – Lubjanë, 1980, bashkë me A. Shkrelin, A. Podrimen dhe Rr. Dedën.
Kompleti i poezisë, vëll. I, II e III, Rilindja, Prishtinë, 1987.
Flatrimi i fjalës, Rilindja, Prishtinë 1987.
Na dlanu most, Mostar, 1987.
Kameni cvet, 100 sonete, Jedinstvo, Prishtinë 1987.
Razbuđeni zvuci, Shkup, Misla, 1990.
7 shkrimtarë, shtëpia botuese Rozafa, Prishtinë 2002, fq. 119-168.
Poezi të zgjedhura, botim i ASHAK, Prishtinë, 2002.

Përkthimet:

Djelmoshat dhe tregime të tjera, prozë, Anton Çehov.
Dasma - roman, Mihaillo Llaliq.
Ninulla e gurit dhe poezi të tjera, Stevan Raiçkoviq.
Fjalë e paepur, poezi - Branko Milkoviq.
Gjumash i gurëzuar, poezi - Mak Dizdar.
Fragmente nga “Kopshtari” - poemë, Rabindranat Tagora.
Fragmente nga “Anabasa” – poemë, Sen Xh. Pers.
Sonete, Pablo Neruda.
Memento – poezi, Vlladeta Vukoviq.
Zjarr fshehtësie - poezi Dushan Matiq.
Kurorë sonetesh dhe poezi të tjera, France Preshern.
Gjuha e detit – poezi, Lubomir Cvjetiq.
Sonete, Skender Kulenoviq.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)