2016-02-12

Nga Flori Bruqi: Ministria e Shëndetësisë dhe TIKA turke nënshkruan Marrëveshjen për Njësinë e re të Kujdesit Intensiv në QKUK


Ministria e Shëndetësisë e Republikës së Kosovës dhe Agjencia Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA) nënshkruan sot në Prishtinë Marrëveshjen e Mirëkuptimit për Projektin e renovimit dhe furnizimit me pajisje në kuadër të instalimit të Njësisë së Kujdesit Intensiv në Shërbimin Spitalor dhe Klinik Universitar të Kosovës.




Sipas Marrëveshjes së nënshkruar nga Ministri Imet Rrahmani dhe përfaqësuesi i TIKA-s, z. Eyüp Yavuz ÜMÜTLÜ, projekti do të realizohet në ish-hapësirat e Qendrës Kombëtare të Transfuzionit të Gjakut, do të ketë 27 shtretër dhe pajisje të reja, të gjitha të financuara nga TIKA, do të kushtojë rreth 2 milionë euro dhe pritet të përmbyllet në një periudhë kohore prej dy vjetësh
Prishtinë, 11 shkurt 2016

Ministria e Shëndetësisë e Republikës së Kosovës dhe Agjensia Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA) nënshkruan sot në Prishtinë Marrëveshjen e Mirëkuptimit për Projektin e renovimit dhe furnizimit me pajisje në kuadër të instalimit të Njësisë së Kujdesit Intensiv në Shërbimin Spitalor dhe Klinik Universitar të Kosovës.

Marrëveshja u nënshkrua nga Ministri i Shëndetësisë Imet Rrahmani dhe përfaqësuesi i TIKA-s, z. Eyüp Yavuz ÜMÜTLÜ, në prani edhe të Ambasadores së Republikës së Turqisë në Kosovë, znj. Kivlicim Kiliç.


                     Ministri i shëndetësisë në Republikën e Kosovës   Dr.Imet Rrahmani



Ministri dr.Imet Rrahmani falënderoi shtetin turk për bashkëpunimin e vazhduar dhe kontributin në avansimin e shërbimeve në shëndetësinë kosovare, ndërsa theksoi se projekti i renovimit dhe furnizimit me pajisje në kuadër të instalimit të Njësisë së Kujdesit Intensiv në Shërbimin Spitalor dhe Klinik Universitar të Kosovës, do të krijojë kushte shumë më të mira për trajtimin e pacientëve në këtë qendër dhe mundësi më të mëdha për profesionistët shëndetësor të fushës përkatëse.

“Ne do ta vazhdojmë të krijojmë mundësi që projekti të realizohet sipas planit të paraparë, ndërsa si i tillë, projekti do të dyfishojë kapacitetet për Njësinë e Kujdesit Intensiv në Shërbimin Spitalor dhe Klinik Universitar të Kosovës”, tha Ministri.


Ambasadorja  e  se Republika e Turqisë Kivlicim Kiliç

Ambasadorja Kivlicim Kiliç, tha se Republika e Turqisë , përveç sektorëve të tjerë, do ta ketë në fokus mbështetjen për shëndetësinë, bazuar edhe në Marrëveshjen e bashkëpunimit në shëndetësi midis dy shteteve. Ajo tha se ky projekt është një angazhim konkret që të përkrahet sektori i shëndetësisë, ndërkohë që theksoi se prej datës 20-28 shkurt 2016 , do të mbahet edhe Java e Shëndetësisë Turko-Kosovare, me ç’rast një ekip prej 27 specilaistësh të fushave mjekësore nga Turqia, do të qëndrojnë në Kosovë për të kryer intervenime te pacientët kosovarë dhe për të fuqizuar bashkëpunimin me mjekët kosovarë. Gjithashtu, shtoi ajo, “një ekip prej 20 mjekëve nga Kosova, së shpejti do të shkojnë në Turqi për të zhvilluar një program aftësimi në fushën e mjekësisë emergjente”.


Përfaqësuesi i TIKA-s, Eyüp Yavuz ÜMÜTLÜ

Përfaqësuesi i TIKA-s, Eyüp Yavuz ÜMÜTLÜ, tha se Projekti i renovimit dhe furnizimit me pajisje në kuadër të instalimit të Njësisë së Kujdesit Intensiv, nuk është as i pari, e nuk do të jetë as i fundit, që ky agjension do ta zhvillojë për mbështetjen e shëndetësisë në Kosovë.

Në ceremoninë e nënshkrimit të Marrëveshjes, u tha se projekti do të realizohet në ish-hapësirat e Qendrës Kombëtare të Transfuzionit të Gjakut në QKUK që tash janë të zbrazëta, do të ketë 27 shtretër dhe pajisje të reja, të gjitha të financuara nga TIKA, do të kushtojë rreth 2 milionë euro dhe pritet të përmbyllet në një periudhë kohore prej dy vjetësh.

Diyar-i Türk



TİKA’nın Yatırım Yağmuru Devam Ediyor

http://diyariturk.com/index.php/2016/02/11/tikanin-yatirim-yagmuru-devam-ediyor/

TİKA’nın Yatırım Yağmuru Devam Ediyor

TİKA dost ve kardeş ülkelere desteklerini devam ediyor.Son olarak,Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Kosova Sağlık Bakanlığı arasında,yoğun bakım ünitesinin modernizasyonu ve donatımını içeren işbirliği anlaşması imzaladı. İmza törenine,Kosova Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı İmet Rrahmani, Türkiye Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ve TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü katıldı.Düzenlenen törende; iki milyon avro tutarındaki  projenin anlaşması […]


TİKA KOSOVA YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ-2
TİKA dost ve kardeş ülkelere desteklerini devam ediyor.Son olarak,Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Kosova Sağlık Bakanlığı arasında,yoğun bakım ünitesinin modernizasyonu ve donatımını içeren işbirliği anlaşması imzaladı.
İmza törenine,Kosova Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı İmet Rrahmani, Türkiye Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ve TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü katıldı.Düzenlenen törende; iki milyon avro tutarındaki  projenin anlaşması imzaladı.
TİKA KOSOVA YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ-2Törende konuşan,Kosova Sağlık Bakanı İmet Rrahmani, Türkiye’nin Kosova’yı her alanda destkelediğini,bu desteklerden birinin de sağlık alanında olduğunu belirtti.Açıklamasının devamında Türkiye Cumhuriyeti ve TİKA yetkililerine teşekkür eden Bakan İmet,projenin tamamlanmasının ardından yoğun bakım ünitesinin daha modern şartlarda ülke halkına hizmet edeceğini ve kapasitesinin de iki katına çıkacağını ifade etti.
Proje imza töreninde konuşan Türkiye’nin başarılı Büyükelçi Kıvılcım Kılıç ise, Türkiye’nin Kosova’yı her alanda desteklediğini,ancak sağlık alanındaki desteklerin bundan sonra daha fazla ön planda olacağını belirtti.

TİKA KOSOVA YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ-3
20-28 Şubat tarihleri arasında başkent Priştine’de Türkiye-Kosova Sağlık Haftası düzenleneceğini de sözlerine ekleyen Büyükelçi Kılıç,hafta kapsamında Türkiye’den gelecek  27  değişik branştaki uzman doktorun,hasta muayenesi ve ameliyatlar gerçekleştireceğini ifade etti.
TİKA KOSOVA YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ-3Türkiye’nin Kosova sağlık personelinin eğitimine de destek verdiğini belirten Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Kılıç,eğitim programı kapsamında 20 Kosovalı doktorun önümüzdeki günlerde Türkiye’ye giderek eğitim göreceklerini de sözlerine ekledi.
TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü  ise imza töreninde yaptığı açıklamada,proje kapsamında hayata geçecek olan yoğun bakım ünitesinin,Kosova’ya yapılan ilk sağlık olmadığını,geçmişte olduğu gibi bundan sonra da diğer alanlarda ve sağlık sektöründe Kosova’ya desteklerinin devam edeceğini ifade etti.


Diyar-i Türk


ÜMÜTLÜ”90 YILLIK BOŞLUĞU KAPATMAYA ÇALIŞIYORUZ”


Kosova’da ki çalışmalarına henüz ofisini kurmadan başlayan TİKA,2004 yılında Kosova Koordinatörlüğünün faaliyete girmesinin ardından ise dur durak bilmeden çalışmalarına devam ediyor.TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü kurumun şimdiye kadar ülke genelinde pek çok alanda 400’ün üzerinde proje gerçekleştirdiğini belirtti. Hedeflerini,zamanı en iyi şekilde değerlendirerek daha fazla projeyi hayata geçirmek olarak açıklayan TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp […]


ÜMÜTLÜ”90 YILLIK BOŞLUĞU KAPATMAYA ÇALIŞIYORUZ”
a44cf29e-5690-4826-95db-a5ada6b1a411
Kosova’da ki çalışmalarına henüz ofisini kurmadan başlayan TİKA,2004 yılında Kosova Koordinatörlüğünün faaliyete girmesinin ardından ise dur durak bilmeden çalışmalarına devam ediyor.TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü kurumun şimdiye kadar ülke genelinde pek çok alanda 400’ün üzerinde proje gerçekleştirdiğini belirtti.

tika eğitim
PRİŞTİNE FATİH CAMİİHedeflerini,zamanı en iyi şekilde değerlendirerek daha fazla projeyi hayata geçirmek olarak açıklayan TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü,”Amacımız devletimizin bize verdiği görevi en iyi şekilde icra edip bölge halkına faydalı işler yapmak,tabi bu işler tek başına yapılacak işler değil,burada bir ekip olarak çalışıyoruz,bu çalışmalarımızda Ankara merkezli ve Ankara destekli”dedi
Kamuoyunun TİKA’yı daha fazla restorasyon çalışmalarıyla anımsadığını ifade eden Ümütlü;”Ancak biz ifade ettiğim gibi burada yalnız restorasyon çalışmalarıyla kalmıyoruz,400’ün üzerinde projeyi hayata geçirdik,bizim Kosova’daki çalışmalarımız içerisinde restorasyon projelerimiz çok az saylır,ancak o projelerin görünür olması onları biraz daha ön plana çıkartıyor,biz çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren bir kuluşuz,eğitim,sağlık,tarım,’kapasite artırma’ diye tanımladığımız buradaki devlet kurumlarında çalışan insanların Türkiye’ye getirilip eğitilmesi ya da Türkiye’den gelen bir eğitmenle burada eğitim verilmesine vesile olmak gibi birçok etkinlik gerçekleştiriyoruz”dedi
gazimestan10082TİKA tarafından geçmişte yapılan ve günümüzde de devam eden restorasyon çalışmalarından örnekler de veren TİKA’nın başarılı koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü;”Priştine’de halk tarafından ‘Büyük Cami’ diye tanımlanan Fatih Camii’nin restorasyon ve çevre düzenlemesini gerçekleştirdik,hemen bu camiye 50 metre mesafede bir Yaşar Paşa Camisi var ve halen restorasyonu devam ediyor,bununla birlikte Kosova’nın fethi sırasında şehit edilen padişahımız Sultan Murat’ın iç organlarının defnedildiği türbenin bulunduğu bölgede Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan bir selamlık binası var,o binanın restore edilip müze haline getirilmesi de bizim projelerimizden.Yine Sultan Murat Türbesine çok yakın bir mesafede ve Sultan Murat’ın bayraktarlarından,yani komutanlarından olan iki türbenin durumu çok harap durumdaydı ve o türbenin de restorasyonunu gerçekleştirdik.Tabi yalnızca Priştine’de çalışmalar yapmıyoruz,Kosova genelinde birçok iş yapıyoruz,ülke genelindeki okulların tadilatı,Priştine merkezdeki hastanede görev yapan 40 doktorun Türkiye’ye eğitim için gönderilmesi,yine kamu kurumlarında görev yapan pek çok personelin Türkiye’ye gönderilerek kapasite artırımı  ve tecrübe paylaşımı olarak tanımladığımız eğitimlerden geçirilmesi gibi birçok çalışmaya imza atıyoruz”şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

sinan paşa camii prizren
tika eğitimAyrıca Kosova genelindeki beş belediyeye tam donanımlı ambulans hibe ettiklerini de ifade eden Eyüp Yavuz Ümütlü;”Bizim burada yaptığımız projeler,en küçüğünden en büyüğüne kadar bizim uzattığımız dostluk elini ifade eder,bizim amacımız o dostluk elini Dünya’nın dört bir yanına uzatmak”dedi
İki ülke halklarının bağlarını hiç bir zaman kopartmadığını,ancak Türkiye’nin 1999 yılındaki NATO müdahalesine kadar devlet olarak kendisini bölgede çok fazla hissettirmediğini de ifade eden TİKA Kosova Koordinatörü;”Türkiye Kosova Halkı tarafından her zaman bir sıkıntı olduğunda sığınılacak bir anavatan olarak görülmüş,1912’de Osmanlı’nın Balkanlar’dan çekilmesiyle Türkiye’ye büyük göçler yaşanmış,bu göçler ilerleyen dönemlerde yaşanan sıkıntıların ardından da devam etmiş,buradaki halkların Türkiye’deki halklarla çok yakın akrabalık bağları var,ancak 1999 yılına kadar ülke olarak çok etkinsinan paşa camii prizrenolamamışız.Ancak o tarihten sonra NATO Barış Gücü bünyesinde görev yapan askerimiz sayesinde biraz daha etkin bir hale gelmişiz.Ancak,özellikle son 10-12 yılda dış politika anlamında çok farklı açılımların sağlanmasıyla,daha vizyoner,daha geniş,daha dışa dönük bir politikanın izlenmesiyle beraber,burada faaliyetlerdetika-tarımbulunan başta elçiliğimiz olmak üzere, TİKA gibi,Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarla,Türkiye merkezli sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla çok daha aktif bir yol izlenmiş ve bu da Türkiye Cumhuriyeti’nin çok daha fazla görünür hale gelmesine sebep olmuş.
tika-tarım

Çok daha fazla görünür hale geldiğinizde ve buradaki insanlara fayda sağladığınızda Türkiye’de ilgi duyan hatta hayran olan insan sayısıda doğal olarak artıyor,bu gün bu anlamda olumlu bir gidişar var,ama halen yapacak çok şey var,1912’den sonra arada 90 yıllık bir boşluk var ve o boşluğu kapatmaya çalışıyoruz,o dönemde oluşmuş bazı önyargılar var,onları kırmaya çalışıyoruz,hamdolsun iyiye doğru bir gidişat var ve Türkiye’ye olumlu bakan insanlarda bir artış olduğunu gözlemliyoruz” dedi.
http://diyariturk.com/index.php/2016/01/06/umutlu90-yillik-boslugu-kapatmaya-calisiyoruz/


 

http://floripress.blogspot.com/2016/02/nga-flori-bruqi-ministria-e.html