Ish-kryetari gjyqtarëve të EULEX-it i shqetësuar për besueshmërinë e Gjykatës Speciale


Televizioni publik i Kosovës sjell fakte të reja mbi presionin që menaxhmenti i lartë i EULEX-it ka ushtruar vazhdimisht në gjyqtarët e këtij misioni, duke ndikuar në vendimet në disa procese gjyqësore.

Në një dokument të ish-kryetarit të gjyqtarëve të këtij misioni, Malcolm Simmons, që ua ka dërguar zyrtarëve të lartë të Bashkimit Evropian, britaniku ka numëruar shkelje të shumta, duke përfshirë presion e ndëshkime mbi gjyqtarët që nuk kanë vepruar ashtu si janë urdhëruar.


Simmons hedh dyshime edhe nëse Gjykata Speciale do të ndajë drejtësi, meqë, sipas tij, zyrtarë të EULEX-it që bënin trysni te gjyqtarët janë angazhuar edhe në Gjykatën Speciale.

Ekzistojnë prova të reja të cilat dëshmojnë keqpërdorime brenda misionit më të madh evropian në Prishtinë.

RTK posedon një dokument tjetër që ish-kryetari i gjyqtarëve të EULEX-it, Malcolm Simmons, i ka dërguar zyrtarëve më të lartë të Bashkimit Evropian, e në të cilën britaniku numëron një nga një shkeljet e këtij institucioni.

“Shkëlqesia juaj, kërkoj vëmendjen tuaj për akuzat për korrupsion dhe sjellje të keqe në misionin e EULEX-it.”

Ata janë në dijeni për qasjen diskriminuese dhe fyese, ku sipas Simmons jo rrallë herë Dariusz Sielicki, gjyqtari kryesor në rastin ‘Drenica’, u ishte referuar të pandehurve shqiptarë si kafshë. Misioni i EULEX-it, sipas e-mailit nuk i ka trajtuar këto pretendime. Në vend të kësaj, Malcolm Simmons kishte marrë një kërcënim, kur ai vet tentoi që të sjellë prova në Gjykatën Supreme për keqpërdorimet e EULEX-it, në rastin “Drenica 2”.

“Menaxhmenti i misionit më kërcënoi se do të ndërmerr masa disiplinore kundër meje, nëse jap një deklaratë për këshillin e mbrojtjes”, thotë ai.

Sipas Simmons, ata që kërkonin drejtësi kërcënoheshin, e ata që bënin presion në gjyqtarë gjetën angazhime. Madje sipas Simmons, njëri prej tyre do të ndajë drejtësi edhe në Gjykatën Speciale, e cila do të trajtojë krimet e supozuara të pjesëtarëve të UÇK-së gjatë luftës së fundit në Kosovë.

“Një nga menaxherët e përfshirë në disa raste të përpjekjeve për të ndërhyrë në vendime gjyqësore është tani në listën e gjyqtarëve ndërkombëtarë të Dhomave Speciale. Kjo, qartazi ngre shqetësime legjitime në lidhje me besueshmërinë e asaj gjykate”, deklaroi ai.

Ky nuk është manipulimi i vetëm i evidentuar nga Simmons, në e-mailin dërguar zyrtarëve të BE-së më 2 Tetor të këtij viti. Madje, sipas britanikut, kërcënime të ngjashme kanë marrë edhe gjyqtarët tjerë, sa herë që verdiktet e tyre nuk u shkonin për shtati udhëheqësve të këtij misioni.

“Gjyqtarët e EULEX-it kërcënoheshin me shkarkim nëse do të merrnin vendime gjyqësore, të cilat menaxherëve të misionit nuk u pëlqenin.”

“Unë kam qenë pjesë e bisedave në një takim ku menaxhmenti i lartë i misionit ndërmorri masa disiplinore kundër një gjyqtareje, me synim që ta shkarkonin atë, sepse nuk i pëlqyen vendimet e saj.”

Sipas letrës që Simmons e adresoi në BE, verdiktet e gjyqtarëve të EULEX-it gjithmonë janë lidhur me perspektivën e Misionit, e asnjëherë me drejtësinë.

“Menaxhmenti i lartë i Misionit më tha se e ardhmja e misionit mund të dëmtohet shumë nëse të pandehurit në një rast të profilit të lartë për krime luftë do të liroheshin. Në atë kohë, kjo çështje u raportua me shkrim në Ambasadën e Britanisë së Madhe dhe u bë shkas për një takim të mëvonshëm me zëvendës-ambasadorin”, ka thënë ai.

Me qëllim që verdikti t’i shkojë për shtati misionit Evropian, Simmons kishte shkruar në këtë email se ka pasur edhe manipulim të provave e trajtim jo të duhur të dëshmitarëve të mbrojtur.

“Ka mangësi serioze në EULEX në trajtimin e një dëshmitari të mbrojtur në një rast të prolifit të lartë të krimeve të luftës që përfundoi me vetëvrasjen e tij.”

“Manipulimi i provave në një rast të krimeve të luftës, përbënte një përpjekje për të shtrembëruar rrjedhën e drejtësisë. Menaxhmenti i misionit ishte i informuar për këtë dëshmi. Unë kam kryesuar një panel disiplinor të ankesave. Në mëngjes, gjatë diskutimeve të paneleve, kam marrë një thirrje telefonike nga shefi i misionit të atëhershëm, duke më udhëzuar se si duhet të vendosë kolegji. Edhe dy anëtarët e tjerë të panelit morën telefonata të njëjta nga shefi i misionit”, ka thënë Simmons.

Arsyet politike, shpesh herë ndikonin në vendimet e gjyqtarëve të EULEX-it, shkruan në letrën e britanikut.

“Menaxhmenti i misionit të EULEX-it është përpjekur që të ndërhyjë në kohën e gjykimit të Oliver Ivanoviqit, për të ndikuar në rezultatin e zgjedhjeve lokale të Mitrovicës.”

“Në një rast të krimeve të luftës, administrata e misionit të Eulex-it u përpoq të ndërhynte në kohën e gjykimit, sepse një nga të pandehurit – një politikan i shquar – ishte kandidat në zgjedhjet e ardhshme. U udhëzova nëpërmjet një email-i nga menaxhmeti i misionit të procedonim shpejtë këtë rast për “arsye politike”.

Redaksia Hulumtuese e emisionit Udhëve ka kërkuar përgjigje për këto akuza dhe gjetje nga përfaqësuesja e lartë e Bashkimit Evropian për Politika të Jashtme, Frederica Mogeherini, Komandantit të Operacioneve Civile të BE-së, Kenneth Deane dhe vet zyrtarëve të EULEX-it.

Në rast se do të ketë përgjigje, RTK do të publikojë ato në ciklin e hulumtimeve për misionin e EULEX-it, i cili do të vazhdoj edhe gjatë ditëve në vijim.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)