Skip to main content

Eliot Engel: Serbia nuk mund të hyjë në BE, derisa kriminelët serbë të luftës të dalin para drejtësisë

Rezultate imazhesh për eliot engel

Në vitin 1996, Washington Post shkruante, "shkaku i Kosovës ka mbajtur gjallë në Uashington nga një grup i vogël i Kongresit të udhëhequr nga Rep Engel Eliot L. (DN.Y.) ...."  (Dobbs, Michael "Shqiptarët e Kosovës Shikoni në SHBA për ndihmë; Zyra amerikane hap në serbe e sunduar rajonin," The Washington Post, 21 korrik 1996). 

Imazh i ngjashëm
Ndërsa një anëtar i Nënkomitetit për Evropën dhe Kryetar i Kongresit Komitetit për Çështjet Shqiptare, Engel luftoi spastrimin etnik dhe gjenocidin në Kosovë në vitin 1999 dhe shprehu mbështetje në Kongres për pavarësinë e Kosovës. Një rrugë është emëruar pas tij në Pejë dhe ai ishte dignitary i parë i huaj për të adresuar parlamentit të Kosovës. 

Ligjvënësi amerikan Eliot L. Engel, i bëri thirrje departamentit amerikan të shtetit që ta shndërrojë drejtësinë për viktimat e luftës së Kosovës, në element qendror të angazhimit dypalësh të Shteteve të Bashkuara me Serbinë.

Në një letër dërguar sekretarit të shtetit, Mike Pompeo, ligjvënësi Engel thekson se anëtarësimi i Serbisë në Bashkimin Evropian, nuk duhet të ecë përpara derisa kriminelët serbë të luftës nuk mbahen përgjegjës.

Rezultate imazhesh për eliot engel
“Mijëra civilë janë vrarë, dhjetëra mijëra janë përdhunuar dhe qindra mijëra janë dëbuar me forcë nga trupat serbe. Megjithëse faktet janë gjerësisht të ditura, pothuajse askush nuk është vënë para drejtësisë në Serbi për këto krime të luftës, ndonëse, në shumë raste, dëshmitë flasin se urdhrat janë dhënë drejtpërdrejt nga kreu shtetëror. Kjo është thellësisht shqetësuese” shkroi ligjvënësi Engel.

Në letrën dërguar sekretarit Pompeo, ai vlerëson vendimin e 18 dhjetorit me të cilin administrata i ka ndaluar hyrjen në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ish gjeneralit të policisë serbe, Goran Radosavleviç, i njohur si Guri, për shkak të përfshirjes së tij në vrasjen e tre shqiptaro amerikanëve në vitin 1999.
Rezultate imazhesh për eliot engel
Radosavleviç, shkruan në letër zoti Engel, “ishte për një kohë të gjatë i dyshuari kryesor për vrasjen e tre shtetasve amerikanë, vëllezërve Bytyçi dhe krime të tjera të luftës. Ky vendim i rëndësishëm që u mor gati 20 vjet pas përfundimit të luftës, është një pikë kthese për fushatën e familjes Bytyçi për drejtësi dhe një hap i parë shpresëdhënës për t’u siguruar se Serbia mbahet përgjegjëse për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit të kryera gjatë konfliktit”.
Rezultate imazhesh për eliot engel
Duke theksuar se vëllezërit Bytyçi u vranë brutalisht në vitin 1999 derisa po shoqëronin një familje të komunitetit rom nga Kosova për në Serbi, ligjvënësi Engel shkruan se “mjerisht vrasja e tyre nuk ishte lemeria e vetme e regjimit të (Slobodan) Millosheviçit kundër qytetarëve të Kosovës. Mijëra civilë janë vrarë, dhjetëra mijëra janë përdhunuar dhe qindra mijëra janë dëbuar me forcë nga trupat serbe. Megjithëse faktet janë gjerësisht të ditura, pothuajse askush nuk është vënë para drejtësisë në Serbi për këto krime të luftës, ndonëse, në shumë raste, dëshmitë flasin se urdhrat janë dhënë drejtpërdrejt nga kreu shtetëror. Kjo është thellësisht shqetësuese” shkroi ligjvënësi Engel, përcjell kallxo.
Rezultate imazhesh për eliot engel
Në letër ai i referohet edhe raportit të Fondit për të Drejtën Humanitare me seli në Beograd, të publikuar në vitin 2017 me titull “Fshehja e dëshmive të krimeve gjatë luftës në Kosovë – operacioni i fshehjes së trupave”.

Në dokument thuhet se prej vitit 2001, në varrezat masive në Serbi, janë gjetur trupat e 941 shqiptarëve, shumica civilë, që janë vrarë gjatë luftës në Kosovë.


Nga ta “744 trupa të shqiptarëve të Kosovës janë gjetur në Batajnicë, në periferi të Beogradit, së paku 61 në Petrovo Selo, dhe 84 në Liqenin e Peruçacit. Së paku 52 trupa janë gjetur në varrezën masive në Rudnicë”, thuhet në dokument.

Sipas fondit, zyrtarët më të lartë të qeverisë dhe ushtrisë jugosllave kanë qenë të përfshirë në fshehjen e krimeve të kryera ndaj civilëve shqiptarë të Kosovës.

“Dëshmitë flasin se vendimi për fshehjen e provave të krimeve të kryera është marrë më së voni në mars të vitit 1999 , dhe në fshehjen e trupave kanë marrë pjesë pjesëtarët e departamentit për siguri publike, të sigurimit shtetëror të ministrisë së Brendshme dhe ushtria jugosllave nëpërmjet reparteve për ‘pastrimin e terrenit’. Përveç tyre në largimin e trupave kanë marrë pjesë edhe civilë e punonjës të ndërmarrjeve publike, makineritë e të cilëve janë përdorur gjatë operacioneve”.
Imazh i ngjashëm
Ligjvënësi Engel shkruan se raporti i Fondit, mbase prekë vetëm sipërfaqen e asaj që duhet hetuar ndërsa i bën thirrje sekretarit Pompeo që të ndërmarrë disa hapa gjatë vitit 2019:”

“Pikësëpari, çështjet e pas konfliktit duhet të jenë pjesë qendrore e dialogut tonë më Beogradin. Ndonëse Serbia është përballur me Gjykatën Ndërkombëtare për Krime Luftë në Ish Jugosllavi për veprimet e saj në Bosnjë, nuk ka pasur një gjykatë paralele për konfliktin në Kosovë. Serbia është vend i rëndësishëm në Ballkanin Perëndimorë dhe duhet të behët pjesë e Evropës. Por, druajmë se Serbia nuk do të realizojë këtë qëllim nëse nuk pranon përgjegjësinë për krimet e luftës”.

Së dyti, shkruan ligjvënësi Engel, “kërkojmë që të punoni me aleatët evropianë për këtë çështje si pjesë e procesit të anëtarësimit të Serbisë në Bashkimin Evropian. Serbia nuk duhet të përparojë në procesin e anëtarësimit në BE derisa kriminelët serbë të luftës janë të lirë. Për të lënë prapa historinë e tmerrshme të luftës në Kosovë, viktimat e krimeve serbe duhet të shohin drejtësinë. Dështimi për ta bërë këtë lë të hapur derën për më shumë konflikte e mosmarrëveshje në rajon”.
Imazh i ngjashëm
Së fundi, shkruan në letër “ndërsa Serbia përballet me pak ose aspak rreziqe ligjore për krimet e luftës në Kosovë, është ngritur një ‘Gjykatë e Posaçme’ për të ndjekur penalisht pjesëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, të cilët mund të kenë bërë veprime të paligjshme. Ne besojmë që secili që në Kosovë ka kryer krime lufte, duhet të mbahet përgjegjës, por e ndjejmë se duhet t’u përmbahemi dy fakteve thelbësore: shërbimet ushtarake, policore dhe të zbulimit të drejtuara nga Millosheviçi, kanë kryer shumicën e krimeve gjatë luftës në Kosovë. Dhe statuti mbi të cilin është krijuar gjykata, me të drejtë nuk e përcakton se vetëm shqiptarët etnik ose pjesëtarët e UÇK-së mund të ndiqen. Përkundrazi, ligji është i paanshëm në pikëpamje etnike. Së këndejmi, nëse kjo gjykatë akuzon vetëm shqiptarët, do të shihet si një gjykatë etnike që do të njollos seriozisht drejtësinë e saj në çdo veprim të ardhshëm. Ne do të vëzhgojmë nga afër punën e Gjykatës së Posaçme për të parë se ai shmang me kujdes shënjestërimin etnik në ndjekjen penale të saj”, shkruan në letrën e zotit Engel.Imazh i ngjashëm
WASHINGTON—Representative Eliot L. Engel, Ranking Member of the House Committee on Foreign Affairs, has urged the Department of State to make justice for the victims of the Kosovo war a central element of American bilateral engagement with Serbia. In a letter to Secretary of State Mike Pompeo, Rep. Engel argued that Serbia’s future accession to the European Union should not proceed unless Serbian war criminals are held accountable.
“Thousands of civilians were killed, tens of thousands raped, and hundreds of thousands forcibly expelled by Serbian troops. Although the facts are largely known, almost no one has been brought to justice in Serbia for these war crimes – even though, in many cases, evidence indicates that orders came straight from the top. This is deeply disturbing,” wrote Rep. Engel. 
Full text of the letter follows and can be found here.
Dear Mr. Secretary:
On December 18, the Administration designated Goran "Guri" Radosavljevic and members of his family due to his involvement in gross human-rights violations during the 1998-1999 Kosovo War. Radosavljevic has long been a primary suspect in the state-sponsored murder of three American citizens, the Bytyci brothers, and other war crimes during this period. This important designation, coming nearly 20 years after the war’s end, is a turning point in the Bytyci family’s campaign for justice and hopefully the first step of a new effort to ensure that Serbia is held accountable for war crimes and crimes against humanity committed during the conflict.
The Bytyci brothers were brutally murdered in 1999 while escorting a Roma family from Kosovo into Serbia. Sadly, their killings were far from the only horrors at the hands of the Milosevic regime against the people of Kosovo. Thousands of civilians were killed, tens of thousands raped, and hundreds of thousands forcibly expelled by Serbian troops. Although the facts are largely known, almost no one has been brought to justice in Serbia for these war crimes – even though, in many cases, evidence indicates that orders came straight from the top. This is deeply disturbing. 
One prominent 2017 report by the Belgrade-based Humanitarian Law Centre (HLC) elaborates:
Since 2001, mass graves containing the bodies of 941 Kosovo Albanians, mainly civilians killed outside combat situations in Kosovo during 1999, have been found on four locations in Serbia… The evidence corroborated that the decision to conceal evidence of crimes commit


ted was planned as early as March 1999 at the highest level of the government, and indicated that members of both departments of the Serbian MUP (State Security Department and Public Security Department) and the Yugoslav Army’s departments in charge of “clearing up the terrain” were involved in it.
The HLC dossier may only scratch the surface of what remains to be investigated.  Therefore, we urge you to take the following steps in the new year.
First, post-conflict justice issues must be a central part of our dialogue with Belgrade. Though Serbia faced the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) for its conduct in Bosnia, no parallel tribunal was established for the Kosovo conflict. Serbia is an important country in the Western Balkans and needs to be part of a Europe, whole and free.  But we fear Serbia will never realize this goal if it does not accept responsibility for its war-time conduct. 
Second, we ask that you work with our European allies on this matter as part of Serbia’s European Union (EU) accession process. Serbia should not advance in the EU accession process so long as Serbian war criminals remain free. To put the terrible history of Kosovo war firmly behind us, victims of Serbian crimes must first have justice.  Failure to do so only leaves the door open for more strife and discord in the region. 
Finally, while Serbia faces little to no legal jeopardy for war crimes in Kosovo, a ‘Special Court’ has been established in Kosovo itself to prosecute members of the Kosovo Liberation Army (KLA) who may have committee illegal acts. We believe that anyone in Kosovo who committed war crimes should be held accountable, but we feel it is important to recall two key facts: The Milosevic-led military, police, and intelligence services committed the vast majority of the crimes during in the Kosovo War. And the statute that created the court rightfully does not specify that only ethnic Albanians or KLA members can be prosecuted. On the contrary, the law is properly ethnically neutral. Thus, if the Court only indicts people of Albanian heritage, it will be seen as an ethnic court, which will seriously stain its perceived fairness in any future actions it might take. We will closely monitor the Special Court’s work to see that it scrupulously avoids ethnic targeting in its prosecution. 
Again, we would like to reiterate our gratitude and support for the decision to designate Goran Radosavljevic and his family as complicit in the murders of the Bytyci Brothers. Thank you for considering our thoughts on seeing justice served in Serbia and Kosovo.
  Rezultate imazhesh për eliot engel

Kush është Eliot Engel Lance?
Eliot Engel Lance (lindur 18 shkurt 1947) është Përfaqësuesi i SHBA-së për distriktin e 16-të të kongresit të Nju Jorkut. Ai është një anëtar i Partisë Demokratike. 

Ai përfaqësoi Qarkut 19 në vitet 1989-1993 dhe Distriktin 17 në vitet 1993-2013. Qarkut 17 përbëhej nga ana e Bronx (përfshirë lagjet si Riverdale, Woodlawn, Norwood, Williamsbridge, Van Cortlandt fshat, dhe Wakefield), pjesë e Westchester County (përfshirë të gjitha pjesët dhe Mount Vernon e Yonkers, Irvington, Dobbs Ferry, Hastings -on-Hudson, dhe TARRYTOWN) dhe pjesë të Rockland County (duke përfshirë qytetet e Ramapo dhe Orangetown dhe pjesën jugore të Clarkstown). Rrethi i tij i ri, Qarkut 16, përmban Yonkers, Mt. Vernon, New Rochelle, dhe thekër.

Rezultate imazhesh për eliot engel
Engel ka lindur në Bronks, bir i Sylvia (Bleend Vujosheviq) dhe Philip Engel, një ironworker. Gjyshërit e tij emigruan nga Rusia.

 U rrit në një qytet të strehimit Xhennete projektit Eastchester dhe ndoqi shkollat​e Nju Jorkut publike.

 Në vitin 1969, ai u diplomua nga Hunter-Lehman College me një Bachelor of Arts në histori dhe mori një diplomë master në udhëzimet dhe këshillimin në vitin 1973 nga Herbert H. Lehman College të Universitetit të qytetit të Nju Jorkut.

 Në vitin 1987, ai mori një diplomë në drejtësi nga New York Law School. Ai filloi karrierën e tij politike në klubet lokale Demokratike.

Mësoi në Nju Qarkut School York City dhe ishte një këshilltar udhëzim. Ai mësoi Junior High School në Intermediate School 52 1969-1976 dhe në Intermediate School 174 pas kësaj.

Shërbeu në Kuvendin e Nju Jorkut Shtetit për 12 vjet, 1977-1988.

Në vitin 1977, hyri në zgjedhjet Engel veçantë për një vend në Kuvendin e Nju Jorkut, kur Shtetit detyrë Alan Hochberg u detyrua të japë dorëheqjen. Ai rrezikonte të gjitha kursimet e tij të jetës dhe fitoi 103 vota nga. 

Engel ishte  kandidati i Partisë Liberale në zgjedhje të posaçme, dhe ai mundi kandidatin demokrat Ted Weinstein dhe kandidati republikan, Arlene Siegel me vetëm 49% të votave. 

 Ky i fitoi zgjedhjet e përgjithshme 1978 me 79% të votave.

 Poashtu i  fitoi rizgjedhjen në vitin 1980 (80%), 1982 (78%), 1984 (69%), dhe 1986 (72%).

Eliot Engel  kryesoi Komisionin për alkoolizmi dhe abuzimi i substancave, si dhe Nënkomiteti mbi Programin e Mitchell-Dalai Strehimit.

Në vitin 1988, Engel kandidoi për Shtëpinë e Përfaqësuesve në rrethin e 19 të kongresit të Nju Jorkut. 

Ai mundi tanishëm demokrat Mario Biaggi në fillore me 48% të votave  Biaggi ishin ngarkuar me reketim në skandalin Wedtech;.  ai u burgos përfundimisht nga Rudy Giuliani.

I fitoi zgjedhjet e përgjithshme me 56% të votave. 

Engel kurrë  nuk e fitoi rizgjedhjen me më pak se 61% në zgjedhjet e përgjithshme. 

Ai vetëm përball zgjedhjet konkurruese primar (duke marrë më pak se 70%) dy herë (1994 dhe 2000). 

Në vitin 1994, ai mundi muzikant Willie Colón 62% -38%. 

 Në vitin 2000, senatori Engel mundi Shtetit Larry SEABROOK, i cili kishte mbështetjen e Bronx County Partisë Demokratike Ramirez Kryetari Roberto, 50% -41%

Engel u nderua në vitin 2008 nga Federata Amerikane Farm Bureau dhe New York Farm Bureau si një "mik të Byrosë Farm" për mbështetjen e tij të çështjeve të fermës gjatë Kongresit të Shteteve të Bashkuara 110.  Ai mori një "A" në Fletënotime Kongresit Drum major Institutit në vitet 2005 dhe 2008 për mbështetjen e klasës së mesme çështje. 

 Engel ka pasur një vlerësim gati 100% nga AFL-CIO mbi karrierën e tërë e tij legjislativ. 

Më 11 nëntor 2011 Komuna e Pejës, Kosovë, Engel i dha titullin Qytetar Nderi i Pejës.Etj.

Përgatiti:Flori Bruqi

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)