“Provat që kemi zbuluar tregojnë se grupet e ekstremit të djathtë në Mbretërinë e Bashkuar po përdorin Covid-19 për të promovuar një formë britanike të fashizmit,” tha Louis Brooke, drejtor ekzekutiv i kërkimit dhe strategjisë në Rrjetin Zink.

Lëvizjet e së djathtës ekstreme po shfrytëzojnë krizën e koronavirusit për të shtyrë axhendat e tyre tek minoritet dhe për të fituar mbështetje të re.

“Korona është shërimi, njerëzit janë

Një raport nga Rrjeti “Zinc”, një agjenci komunikimi që gjurmon dezinformimin dhe propagandën, sugjeron se ka pasur një drejtim të qartë midis grupeve të ekstremit të djathtë në Mbretërinë e Bashkuar, BE dhe SHBA për të “Shfrytëzuar pandeminë për të sjellë në vëmendje dhe mbështetje të re për shqetësimet e tyre kryesore”.

“Provat që kemi zbuluar tregojnë se grupet e ekstremit të djathtë në Mbretërinë e Bashkuar po përdorin Covid-19 për të promovuar një formë britanike të fashizmit,” tha Louis Brooke, drejtor ekzekutiv i kërkimit dhe strategjisë në Rrjetin Zink.

“Taktikat e tyre janë të sofistikuara, dhe aktiviteti i tyre po bëhet më i vështirë për tu monitoruar, pjesërisht për shkak të përdorimit të aplikacioneve të mesazheve private për të shkëmbyer dezinformata dhe propagandë. Ne po shohim shpërndarjen e materialeve që pretendojnë se emigrantët përhapin koronavirus, dhe se regjimet autoritare tejkalojnë demokracitë liberale perëndimore në trajtimin e krizës shëndetësore“.

Rrjeti Zinc tha se grupet e ekstremit të djathtë britanikë si “Britania e ParA” dhe “Knights Templar International”, si dhe ish-drejtuesi i BNP, Nick Griffin, kanë përdorur krizën për të promovuar veten si mbështetës të komunitetit gjatë bllokimit. Griffin ka postuar imazhe të vetes në mediat sociale duke shpërndarë pako ushqimore.

Rrjeti Zink, i cili në të kaluarën ka tërhequr vëmendjen për punën e tij duke promovuar strategjinë e anti-radikalizmit të “Home Office” përmes parandalimit, ka studiuar postimet në media sociale, foto, video, revista, regjistrime zyrtare dhe raporte mediatike për të prodhuar analizën.

Grupi thotë se narrativa kryesore që mbështetet nga e djathta është se përhapja e koronavirusit është pasojë e imigracionit të paligjshëm.

Për këtë arsye, ata pretendojnë se kombet me kufij të kontrolluar fort janë të përgatitur më mirë për t’u marrë me pandeminë. Një tjetër pretendim i tyre është premisa se shtetet moderne liberale janë në prag të kolapsit, dhe se rënia e tyre mund të përshpejtohet përmes veprimeve të armatosura ose nga një krizë e madhe.

Promovimi i materialeve të “mbijetesës”, nga grupet e ekstremit të djathtë po bëhet gjithashtu një trend. “Zink” thotë se botuesi neo-nazist Arktos ka botuar botime të azhurnuara dhe të zgjeruara të teksteve të mbijetesës së të djathtës ekstreme.

Një taktikë e favorizuar midis grupeve të ekstremit të djathtë është vendosja e dokumenteve të rreme në qarkullim, të dizajnuara për t’u dukur si komunikime të vërteta mjekësore ose qeveritare.

Sipas monitorimit të Zinc-it, kanalet e ekstremit të djathtë “Telegram” kanë qenë të dobishëm për të qarkulluar një hetim të rremë të një testi pozitiv Covid-19 për ish-nënpresidentitn amerikan dhe kandidatin aktual të Demokratëve, Joe Biden.

Të njëjtat kanale gjithashtu kanë shpërndarë dokumente të reagimit të pandemisë qeveritare me qëllim që të ndihmojnë sulmuesit e mundshëm të planifikojnë veprimet e tyre.

Disa organizata të së djathtës ekstreme po përdorin krizën për të dëmtuar grupet e tjera, pretendon Zink. Disa fletushk rebelimi të rremë janë gjetur në disa qytete në Mbretërinë e Bashkuar duke shpallur “Korona është shërimi – njerëzit janë sëmundja”. Shumica e broshurave dënojnë emigracionin, me disa duke bërë thirrje që publiku të “mësojë për JQ” – “pyetjen hebreje”. Të tjerët promovojnë teoritë e komplotit ose mohojnë sulmin rishtar të Rusisë në Salisbury.

Brooke tha: “Këto grupe ekstremiste janë duke përdorur koronavirusin si një mundësi për të çuar më tej objektivat e tyre ideologjike duke përhapur frikën dhe ndarjen dhe përkeqësuar tensionet sociale.”, citon “Guardian”.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)