Idetë më të çuditshme që CIA ka shpikur ndonjëherë

CIA fshehurazi ka zhvilluar një kukull me fytyrën e Osama Bin Laden fytyra e të cilit mundeshte që plotësisht të hiqej dhe të dilte një djall i tmerrshëm, thuhet në një raport të publikuar nga gazeta “Washington Post”. Në kuadër të kësaj përpjekjeje nga viti 2005 kukulla është dashur të shpërndahet në tërrë Afganistanin dhe ti trembë fëmijët dhe prindërit për të ulur respektin ndaj liderit të Al-Kaedës, i cili në atë kohë ishte ende i fshehur, transmeton “Biznis Insider”.
Idetë më të çuditshme që CIA ka shpikur ndonjëherë
Projekti kap atur emrin e koduar “Sytë e djallit” dhe ka arritur në fazën e përpunimit të prototipit nga kukulla. Disa burime thonë se një numër i këtyre kukullave, fytyra e të cilave ndryshonte kur ekspozohej ndaj nxehtësisë, në fakt janë prodhuar në një fabrikë në Kinë.

A ju duket kjo gjë si një qasje jo-standarde në luftën psikologjike? Normalisht, por megjithatë në të njejtën kohë është edhe diçka që i konvenon CIA-s. Agjencioni në të kaluarën ka qenë pas shumë planeve të çuditshme, humoristike por edhe të çmendura për të përmbushur qëllimet e saja.

Gjatë viteve 60 dhe 70 urdhërat për operacione të tilla shpesh kanë ardhur nga pozicionet më të larta të Agjencisë. Edhe pse një pjesë e madhe e planeve janë vërtetë të çuditshme, egzistojnë të paktën tre projekte të CIA-s për të cilat ka dokumente vërtetuese.

Filma pornografike

Gjatë viteve të 50-ta të shekkulit të kaluar CIA ka prodhuar një film pornografik aktori kryesor i së cilës ngjantë me presidentin e Indonezisë, Sukarno. Ideja ka qenë që ai të diskreditohet para syve të popullit të tij, duke gjykuar nga memoaret ku në vitin 1976 i ka botuar agjenti i CIA-s, Joseph Smith Burkholder, për shkak se ai ka qenë një nga ata që kanë qenë kundër Perëndimit.

Filmi me titullin “Ditë të lumtura” është inçizuar, si dhe fotografitë që është dashur të shpërndahen në rajon, por nuk ka dëshmi se kjo gjë është bërë.

Sipas tregimit të “Washington Post” CIA ka menduar për një ide të tillë edhe për Sadam Huseinin, mirëpo ky plan nuk arritur përtej debatit mbi këtë temë.

Mace akustike

CIA ka vendosur pajisje për përgjime dhe transmetues tek macet më qëllim për të përgjuar njerëzit për të cilët kanë dyshuar të jenë agjentë sovjetikë, thuhet në raportin e vitit 1967.

Pasi kanë krijuar me sukses pajisje të gjallë përgjimi me katër këmbë, macja është dërguar në një park për testim në Uashington. Agjentët e kanë lëshuar dhe janë përpjekur ta çojnë tek një ulëse tek e cila kanë qenë duke biseduar dy persona, mirëpo macen e ka shkelur një taski para se të arrijë tek caku, sipas Victor Marketij, ish-asistent special në drejtorinë e agjencisë.

Teknikët gjatë kohës së eksperimentimit kanë zbuluar se macet kanë vullnetin e tyre dhe se është shumë vështirë që të vendoset në afërsi të personave të cilët kryejnë biseda sekrete.

Guaskë eksploduese

Mesiguri plani më i famshëm i CIA-s nuk ka qenë vetëm nji projekt por disa: operacioni Mongus, aksioni sekret kundër presidentit të Kubës Fidel Castro.

Plani është hartuar nga administrata e presidentit Kennedy pas dështimit të aksionit në Gjirin e derrave. Operacioni Mungos, e njohur edhe si Projekti Kuban, përfshin vendosjen e bombave në guaskat detare në zonën për të cilën kanë menduar se është vendi i preferuar i Fidel Kastros për zhytje.

Megjithatë, planet janë refuzuar pas debateve të ashpra rreth asaj se a mund të sigurohen se mu Kastro do ta merr atë guaskë, të paktën sipas librit të Thomas Powers për ish-shefin e Agjencisë, Richard Helms me titull, “Helms dhe Agjencia; Njeriu që ruan sekretet”.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)