Profesorët amerikan kërkojnë luftë të re botërore

Shokuese: profesorët amerikan kërkojnë luftë të re botërore, që të zgjidhet kriza ekonomike, shkruan New York Times.

Sa do që të tingëllojë si e pabesueshme, kapitali është më i rëndësishëm se njerëzimi. Ekspertët e Nju Jork Tajms konsiderojnë se është e nevojshme një luftë e madhe botërore për t’u parandaluar një krizë e re botërore.

Kërkesa e dobët, rritja e dallimeve shoqërore, si dhe zhdukja e klasës së mesme, kontrollimi i madh i tregëtisë, konkurenca e Kinës, mungesa e ideve… këto janë shkaqet që me vite ekspertë ekonomik të ndryshëm i përmendin duke u përpjekur t’i shpjegojnë rritjet e dobëta ekonomike si dhe kërcënimet e vazhdueshme për një krizë të re botërore.
ukraine-war_wide
Megjithatë, kohëve të fundit po vërtetohet se paqja në botë është shkak i stagnimit ekonomik. Kaluan shumë vite, shkruan për Nju Jork Tajms profesori dhe eksperti ekonomik Tajler Koen, dhe gjatë kësaj kohe popullata po rritet dhe nuk ka rishpërndarje të burimeve dhe pasurisë. Edhe pse lajmet nga Sudani, Lindja e afërt, Afganistani… flasin për luftë dhe viktima, kjo gjë as që i afrohet kërcënimit të paqës në botë, si dhe numri i viktimave është i parëndësishëm në krahasim me Liftën e Dytë Botërore ku vetëm në Europë, jetën e humbën mbi 80 milion njerëz. Tajler Koen, i cili ligjëron ekonomi në Univerzitetin Xhorxh Mejson, thotë se ky argument nuk duhet të jetë i lidhur drejtëprdrejtë, se secila luftë e madhe pa rezerva më pas shkakton një rritje të madhe ekonimike në botë dhe rritje të punësimit dhe pasurisë… por se historia ka treguar ndërsa përvoja ka konfirmuar, kur shfaqen stagnime të gjata ekonomike, luftërat më saktësisht periudhat pas tyre kanë qenë lëvizëse dhe produktive për ekonominë. Ai thekson se kërcënimet për luftë, dhe situatat luftarake, i detyrojnë qeveritë që të përqëndrohen në shkencë, teknologji dhe prodhimtari. Përvojat e SHBA-së, thotë profesori Koen, se të gjitha shpikjet dhe teknologjitë e mëdha, nga interneti e deri tek aeroplanët, përparimet mjekësore në shkencë, fizika dhe ekonomia…kanë ndodhur gjatë periudhave të luftërave dhe pas tyre. Të gjitha kompanitë e mëdha në SHBA, dhe zgjerimi i tyre, futjet dhe rritjet e tyre në treg e kanë falë kontratave me ushtrinë, apo përdorimi i shpikjeve të cilat janë të bëra për ushtrinë, ndërsa pastaj janë transformuar në produkte dhe shërbime për përditshmërinë.

Bota është shokuar nga koncepti i këtij shkencëtari amerikan, dhe konsiderohet se kjo është një shprehje publike për strategjitë e fshehura të Uashingtonit të cilat tashmë i hsohim në shumë vende të botës. Parashtrohet pyetja, kur professor Koen mendon se janë të nevojshme luftërat, a do të thotë se luftë do të ketë edhe në territorin e SHBA-së apo vetëm në vendet tjera të Botës, ku SHBA në dhe pas Luftës së Parë dhe Të dytë Botërore të marin pjesë në vendet e tjera si bashkëpunues luftarak, dhe më pastaj të shesin tepricën nga tregu amerikan dhe me këtë ta përmirësojnë ekonominë e tyre.


Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)