ARKITEKTURA MODERNE NË BOTË

Skeda:Charles Moore Piazza d'Italia.jpg
                                    Piazza d'Italia, New OrleansSHBACharles Moore
Nga mesi i viteve gjashtëdhjetë të shek. XX e më tej, arkitektët dhe kritikët e artit, pasardhës të stilit modern, zhvilluan tendenca, për të cilat nuk u gjet emërtim më i mirë sesa Arkitektura Postmoderne.

Skeda:Bad Blumau Panorama.jpg

                                                    Llixha, Bad Blumau, Austri, nga Friedensreich Hundertwasser
Pavarësisht se Postmodernizmi nuk është një lëvizje kohezive, e themeluar prej një aksiome apo parimi të ndryshëm prej atij të stilit paraardhës, siç ndodhi me Arkitekturën Moderne, mund të thuhet se vetia e përbashkët e postmodernistëve është vlerësimi i individualitetit, madje shpeshherë dhe humorit apo ironisë në veprat e tyre.
Skeda:Hearstowernyc.JPG

                     Kulla Hearst, New York,SHBANorman Foster

 Në kohët e sotme, brenda stilit postmodern veprojnë: Arkitektura Neo-Tradicionaliste, me përfaqësues si Michael Grave, Charles Moore, etj Stili Ndërkombëtar, me përfaqësues si Norman Foster, Renzo Piano, Ming Pei, etj. Arkitektura Organike me përfaqësues si Santiago Calatrava, Friedensreich Hundertwasser, etj. Dekonstruktivizmi me përfaqësues si Frank O. Gehry, Daniel Libeskind, Peter Eisenman, etj.

Skeda:Louvre at night centered.jpg
                                                                                 Piramida e Luvrit, Paris,FranceMing Pei

Një tendencë e përgjithshme në vitet e fundit është ruajtja e vlerave natyrore ose ekologjike, që merr parasysh zvogëlimin e parametrave të smogut dhe trafikut, p.sh. duke përdorur elemente natyrale, si parcela toke e pemësh si elemente të brendshme të ndërtesave dhe komplekseve ndërtimore.
Skeda:The Turning Torso, Malmo.JPG
                                Busti Rrotullues, Malmö,SuediSantiago Calatrava
 Arkitektura e sotme i kushton rëndësi të madhe cilësisë, estetikës, krijimit të ndërtesave mbrojtëse, që e bëjnë më tërheqëse dhe më të dobishme ndërtesën.

Skeda:JewishMuseumBerlinAerial.jpg
                                                         Muzeu Hebre, Berlin,GjermaniDaniel Libeskind

Gjithashtu, në metropolet e mëdha, mungesa e hapësirave, kostoja shumë e lartë e tokës, shndërrimi i qyteteve në qytete të industrializuara dhe qendra shërbimi kanë bërë që të shfrytëzohet një tjetër mundësi: ripërshtatja e sipërfaqeve të mëdha industriale të lëna në harresë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)