Serbia e veriut të KosovësÇdo ditë e më shumë qytetaret e Kosovës po qartësohen me udhëheqësit e tyre, qe dikur u paraqitnin si shpëtimtar kombëtar, ndërsa sot ata zgërdhihen si karikatura të paturpshme dhe fare kozmopolite. Sa mashtrues dhe kriminel na paskan qenë ata.

Nga Bekim Rexhepi

Rreziku i deligjitimimit ekzistencial

Ka gjasa qe mendimi pro dhe për shtetin akoma më shumë të reduktohet, në masë të konsiderueshme po konsolidohet ideja se shteti përbën kërcënim, në vend se ai të jetë një burim legjitim pushteti, drejtimi dhe shërbimi. Po të pyesim qytetaret e Kosovës, përgjigjen më serioze qe do ta hasim është se shteti i tyre më se paku përbën legjitimitet pushteti, drejtimi apo shërbime për të. Pra, qytetaret shtetin e tyre po e perceptojnë si një e mirë vetëm për politikën, vetëm për politikanet. Çdo ditë e më shumë qytetaret e Kosovës po qartësohen me udhëheqësit e tyre, qe dikur u paraqitnin si shpëtimtar kombëtar, ndërsa sot ata zgërdhihen si karikatura të paturpshme dhe fare kozmopolite. Sa mashtrues dhe kriminel na paskan qenë ata. Ndërsa qytetaret shqiptar po konsumojnë akoma figura të tilla, vërtetë me të drejtë dyshojnë se autoriteti i tyre nuk vlen më për vendin dhe për ta. Po e kuptojnë fare mirë se sa të dobët janë dhe se sa teatër po bëjnë ne emër të shtetit dhe të politikës. Personalizimi i shtetit deri në atë masë sa patroni është vet shteti, duke i shfrytëzuar objektivisht të gjitha edhe ato strukturat shtetërore për një manipulim të gjerë dhe për më keq po e deligjitimojnë ekzistencën nacionale e territoriale të vendit.

Konsumimi politik i Thaçit

Një politikan qe konsumohet merret me cikërrime, duket se shembulli i presidentit Rugova, nuk i ka shërbyer pasardhësit në krye të vendit. Neveritja politike është shembulli më i keq që mund të nxjerrë një politikan, sepse kur ndodhet në këtë gjendje ai harron të sillet me kreativitet përgjegjës dhe sikur vet zgjedhë të konsumohet papërgjegjshëm, deri në ato debate shterp dhe merret me akuza të ndërsjella, madje duke harruar të drejtën legjitimuese të pushtetit, të drejtimit dhe të shërbimit. Ngadalë, kthehet në rolin e një lideri të papërgjegjshëm dhe në funksion të politikës ditore. S’ka dyshim se Hashim Thaçi është një konsumim i përditshëm politik. Shfrytëzon debatet ne parlament për të akuzuar opozitën për terrorizëm politik, për vetëfundosje, për retorikë devalvuese, për patriotizëm verbal dhe të tjera si këto. Kur kreu i shtetit vepron në këtë mënyrë bëhet e qartë se sa e dobëson atë përbrenda, duke e konsumuar edhe varfërimin politik, në vend se të merret me fuqizimin e shtetit. Natyrisht qe Kosova nuk mund të zhduket thjesht me vdekje apo ikje të një autoriteti suprem. Sepse disi mbijetohet dhe se pushtet ndërrohen, ne në fakt po rrezikojmë të shndërrohemi në një etnitet legal me operacione shpëtuese ndërkombëtare dhe me një organizim të dobët dhe vazhdimisht mbikëqyrës. Hashim Thaçi, me strukturat e tij manipuluese, si kreu më përgjegjës i vendit çdo ditë po e sakatos Kosovën me ligje diskriminuese në dem të shumicës.

Serbia e veriut të Kosovës

Serbia po përpiqet me të gjitha mjetet që ka në dispozicion që “veriun e Kosovës”, ta paraqes si një problem të rëndë dhe të negociueshëm. Zyrtaret serb e dinë se negociata apo bisedimet shqiptaro-serbe, pa faktorin ndërkombëtar janë të kota, ndaj po përpiqen qe ato ti zhvillojnë në agjendën ndërkombëtare, më qëllim qe të sensibilizojnë në njëfarë forme problemin për “veriun e Kosovës”. Janë shprehur se janë te gatshëm për negociata, këtë gatishmëri të Serbisë për negociata e njohim mirë,( dhe për shqiptaret qe kanë kujtesën e freskët gjatë shpërbërjes së RSFJ-së, nuk përbën ndonjë risi në politikën serbe sepse ata në njëfarë mënyre shprehin kësi lloj gatishmërie verbale, bëjnë marrëveshje por ato nuk jetësohen asnjëherë dhe po qe se prekin interesat nacionaliste serbe, serbet edhe kur bëjnë një marrëveshje në letër, para realizimit të saj, e rrënojnë atë dhe në teren krijojnë incidente apo nxjerrin një agresion të ri ndaj territorit të Kosovës, më qëllim qe të zhvleftësojnë marrëveshjen duke fajësuar kundërshtarin), por duke besuar ne faktorin ndërkombëtar qe edhe jo vetëm në këtë rast bëhet garantues i marrëveshjeve, ne edhe këtë herë i kemi dhënë shansin tjetër lojës politike me Serbin.

Pala shqiptare edhe përkundër deklaratës dhe rolit të faktorit ndërkombëtar se do të jetë garantues ne këto negociata, e ka të drejtën të paragjykojë çfarëdo ekipi të përfaqësimit ndërkombëtar, sepse tani kur kemi disa marrëveshje të arritura, po në prezencë të faktorit garantuesin ndërkombëtar, Serbia si gjithnjë vazhdon ti përbuzur ato marrëveshje dhe akoma i mban në siklet për ti realizuar. Tani, akoma pa i realizuar këto marrëveshje, ne kemi disa incidente qe direkt cenojnë territorin e Kosovës si rasti i kidnapimit të policisë ne territorin e Kosovës, kemi sulmin me bombë në ndërtesat shqiptare ku kemi viktimë serish shqiptaret, kemi akoma barrikada dhe struktura paralele qe sfidojnë sovranitetin e shtetit të Kosovës dhe në këtë atmosferë Serbia po avancon ndërsa Kosova ngecen dhe vendnumërohet në problemet aktuale. Më shumë se qytetaret shqiptar në veri të Kosovës nuk e përditëson Serbin e veriut të Kosovës, e pjesa tjetër përveçse bënë sehire ...

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)

Legjenda e Mujit dhe Halilit