ORA PËRKUTIMORE KUSHTUAR VEPRËS SË GJITHANSHME TË PROF. GJON SINISHTËS DHE 12 PRINCAVE TË FJALËS SË LIRË SHQIPE NË MËRGIM


           Ne sallen e kultures te kishes se Shen Palit me 11 dhjetor 2016 organizohet takimi perkujtimor kushtuar Prof. Gjon Sinishtes dhe 12 botuesve te revistave anti-komuniste ne boten e lire, te cilat paten ne bosht ceshtje kombetare, kulturen, tradite e vlerat e gjuhes letrare gege. 

Takimin e moderoi gazetarja Vera Ivanaj dhe e vetmja media e komunitetit qe mori pjese ishte ACTV me pronar Ndue Ftonin dhe drejtor Eduard Aliko. Ne fjalen e saj moderatorja nder te tjera tha:

           “Ju uroj mirë se ardhje në këtë tubim të veçantë kushtuar veprës së gjithanshme të Prof. Gjon Sinishtës, kësaj figure të shquar dhe malësori fisnik që bëri gjithçka të mundur, për çështjen tonë kombëtare. 

Bashkangjitur kësaj Ore është edhe vepra e botuesve të 12 revistave në diasporë kryesisht malësore në SHBA, të cilat me shkrimet e tyre ngritën platformën e vlerave të gjuhës letrare gegë, duke u bërë një pararojë luftarake me mjete demokratike, për t’i treguar civilizimit dhe demokracisë perëndimore, pasojat e rënda të diktaturës në Shqipëri, një makinë kjo ushtarake që me mjetet e sofistikuara të dhunës mohoi vlerat kombëtare dhe fetare, si dhe tendencat perëndimore për të përparuar, që me mund e sakrifica i kishte shpalosur populli shqiptar ndër shekuj.

Protogonistët, bashkëpunëtorët dhe bashkëudhëtarët e Prof. Gjon Sinishtës ishin:

* Ernest Koliqi, me revistën “Shejzat”.

* Dr. Zef Oroshi, me “Jeta Katolike”.

* Prof. Arshi Pipa, me “Albanika”.

* Lec Shllaku, me “Koha Jonë”.

* Prof. Zef Camaj, me “Ora shqiptare”.

* Prof. Gjon Kelmendi”, me “Ora”.

* Prof. Zef Mirakaj, me “Kolonia Shqiptare”,

* Antonio Beluscci, me “Lidhja”.

* Mark Prela Gjokaj, me “Arbëri”,

si dhe figura të tjera me emër të madh në kulturën tonë kombëtare, si Prof. Martin Camaj, Prof. Sami Repishti, Prof. Zef Nekaj, Prof. Karl Gurakuqi, Isa Ndreu dhe Buletini i kishës së Shën Palit që botohet për 19 vjet radhazi e që deri tani kanë dalë rreth njëmijë numra, “Zani i Shna Ndout”, etj.

Festat e bekuara sjellin edhe dhurata të bukura e, kjo Orë është një dhuratë e çmuar e kujtesës sonë kombëtare e cila sa vjen e ngulitet për të mos u harruar në librin e fundit “Vocacioni i premtuar”, i bashkatdhetarit tonë Zef Pergega, gjithnjë në kërkim të vlerave dhe kontributeve të këtyre ylberëve të fjalës, që kurrë nuk do të shuhen.Përgega ka treguar se ne jemi kallëzat e një fare të mbirë në një tokë që nuk do të shterrë, por edhe në kohë të ashpra do të nxjerrë figura të larta fisnike.Vepra e Gjon Sinishtës është në disa plane. 

Ai është poet dhe në pranga i burgosur dy herë në regjimin Jugosllav nuk rreshti së shkruari. Kishte mbaruar shkollën e mesme të françeskanëve në Shkodër dhe me ëndrrën për t’u bërë meshtar, kalon me shumë mundime në Amerikë.Punoi në punë të rënda në industrinë e makinave.

Në Ohajo njehsoi diplomën për gazetar dhe largohet nga Detroit për t’u vendosur në San -Francisko.Themelon Qendrën katolike Shqiptare. Boton për 15 vjet, 15 volume te “Buletinit katolik” dhe në fund themelon Institutin Katolik “Danjel Dajani” në Universitetin e San-Franciskos.Më parë se t’ia kaloj fjalën Z. Zef Sinishta, dua të shtoj edhe dy fjalë më tepër.

Me Z. Përgega njihem qysh në vitin 1991, pasi kemi punuar bashkë në gazetën “Koha Jonë”, e para gazetë e pavarur në Shqipëri. Të sapo dalë nga një sistem diktatorial 50 vjeçar, ku popullit tonë të shumëvuajtur i ishin mohuar në mënyrë absolute të gjitha të drejtat, fjala e lirë ishte si një ilaç i munguar për shërimin e shpirtit të tij të vrarë në format më të rënda, dhe Zefi, në këtë periudhë të fillimit të demokracisë, ka dhënë një kontribut vertetë të çmuar në këtë drejtim.

Sot pas 25 vitesh, e sjell fati që të prezantoj librin e tij, “Vokacioni i premtuar”, ç’ka më jep jo thjesht një kënaqësi, por edhe një respekt e vlerësim edhe më të madh për Z. Përgega, i cili në mënyrë të pandërprerë vazhdon të japë kontributin e tijnë ruajtjen e vlerave tona kombëtare dhe përcjelljen e tyre ndër breza.Për më shumë ftoj bashkatdhetarin tonë të nderuar Z. Zef Sinishta për të na folur diçka më tepër rreth figurës së Gjon Sinishtës, njohjet e tij si dhe hulumtimet e gazetarit Përgega.
Gjon Sinishta ka shkruar disa poezi si për vendlindjen, kthimin pas shumë vitesh në Shqipëri, vdekjen e babës kur ai ishte i prangosur etj.Ftoj Zonjën Marqe Domgjoni për të na recituar disa strofa nga poezitë e tij.Po ja japim fjalën diplomatit malësor Z. Nik Sinishta për të na sjellë disa impresione nga ky aktivitet.Veprimtari Luigj Gjokaj për figurën e Prof. Zef Camajt.Ftoj Z. Arian Rexha kryetar i shoqatës “Camëria” në Detroit, i cili do të përshëndesë këtë takim.Kush ka dëshirë të thotë fjalën e tij është i lirë të vijë.Tani i’a japim fjalën autorit të oraganizimit të kësaj Ore përkujtimore si dhe autor i librit po ashtu!”

      NE BREZI I RI KRENAR EDHE SI KOMB PER VEPREN E PROF. GJONIT

Nicholas Sinishta, diplomat

     “Ne emen te farefisit Sinishtaj dhe ne emnin tem personal ju baj mirseardhjen ne promovimin e Librit te autorit Zef Pergeges me titullin “Vokacioni i Premtuar” ku 250 faqe jane te dedikuame per veprimtarin e Gjon Sinishtes. Per te analizue titullin “Vokacioni i Premtuar” – ne gjuhen angleze Vokacioni asht nje thirrje hynore ne veti per nje sherbim me dedikim per nje cheshtje. Pra “Vokacioni i Premtuar” per Gjon Sinishten ishte cheshtja e Kishes Katolike ne Shqipni kunder regjimit Komunist. Mundesit e ti ishin te kufizuame per shkak te izolimit te Shqipnis se mbyllun. Por mes kolegeve te mbetun ne Shqipni pat mundesi ne menyr te fshehun dhe nxori fotografia dhe informacione per egersit komuniste. Aj bashk me intelektual te tjer si Ernest Koliqi, Martin Camaj, dhe Arshi Pipa jane aktivizua per tu sjell drit mizorive komuniste, per mos te harrohen martiret e liris, dhe te konservohet nje kultur e paster Shqiptare jo i ndotur nga partia. Kete e bani Gjon Sinishta ne chdo vend qe gjindej ne mergim – Vien, Milano, Detroit, dhe San Francisco.

       Gjon Sinishta lindi ne Malesi Madhe ne Mal te Zi me 1929. Rrjedh nga ni fis prej Grudet me virtytet Kombetare. I pari i ketij fisit i del balozit ne mejdan te Kisha e Shen Kollit dhe ia shpeton Grudes dhe krejt Malesis Dheun e Zi dhe fshatin Dinosh. Mandej ky fis lindi personalitete si Tom Kol Gjoni (Bashkluftar i Smajl Martinit), Nik Pretash Leci qe u ba deshmor ne sulmin e Kalas se Shipshanikut, Tur Gjeloshi me te bit qe ju dogj shpia tri here nga Turku per mardheniet e tyne me Dede Gjo Lulin dhe Kryngritsit e Hotit, Gjek dhe Pal Gjo Shyti qe qiten pushk per mos ti sherbejn ushtris Serbe, dhe Gjeto Sinishten aktivisti i pare i diaspores per levizjen Kosova Republik.

Ne moshen rinore Gjon Sinishta mbaron gjasht vjet ne seminarin Jesuit ne Shkoder dhe mandej mbaron Kolegjin Saveriane Jesuit te Shkodres (qe qysh me 1877 ishte i vetmi kolegj Shqip). Ne vitin 1946 komunistet mbyllin Seminarin, Shkollen Apostolike, dhe Kolegjin Saverian.Si deshmitar i tmerrit komunist Gjon Sinishta shperengulet ne Zagreb ku vazhdon Noviciatin Jesuit qe nderkohe ju nderpren studimet nga autoritetet komunist Jugosllav.Ne 1947 mbas nje konkurs prenohet spiker i programit Shqip ne Radio-Beograd dhe diplomohet ne Institutin e Radio-Difuzionit Jugosllav. Mbas sherbimit ushtarak punoi gazetar ne Radiot e Beogradit, Titogradit, Prishtines, dhe te gazetes “Rilindja.” Ne kete periudh perktheu ne Shqip dhe ne Serbo-Kroatisht shume libra.Si editor i gazetes Rilindja u njoftue me Adem Demachin dhe shume letrar Kosovar.Ne 1956 Jugosllavia e arreston nen akuzen per agjitacion e propogand antikomunist dhe si spiun i ShBA ku u denue me 5 vjet dhe 4 muaj burg.Mbas lirimit me 1961 u arrestue edhe tri here dhe u shpall nacionalist i rrezikshem.Ne 1964 u arratis nga Jugosllavia ku jetoj ne Austri dhe Itali derisa me 1965 emigroi ne ShBA ku punon ne fabrikat e automobilave dhe plotesoi studimet ne Clarkston College (Michigan) dhe John Carrol University (Cleveland Ohio).

Veprimtaria ne mergim e Gjon Sinishtes arriti ne nivele te larta te institucioneve arsimore dhe fetare. Kjo veprimtari u ba nen vezhgimin e sherbimeve te UDBeS Jugosllave dhe Sigurimit te Shqipnis ku disa here ju planifikue edhe vrasja e ti. Por aj shpeton dhe si drejtor i Kishes Misionare ne Universitetin Santa Klara ne California boton revisten “Bulletini Katolik,” boton librin “The Fulfilled Promise” ne gjuhen angleze ku dokumentohen krimet e regjimit komunist ndaj Fese Katolike, dhe themelon Qendren Informative Katolike Shqiptare qe ekziston edhe sote me emnin Instituti Katolik Shqiptar Danjel Dajani. Mes ketyne aktivete Gjon Sinishta e njofton publikun Amerikan dhe nderkombetar per krimet e regjimit komunist ne Shqipni dhe qe mos te harrohen kurr martirt e liris. Si koleg i ngushte i Papes Shejnt Gjon Palit II, Vatikani e kishte komunikimin dhe deren e hapun per takime te shumta me ta. Me kete mardhenie ishte i dobishem me Father Michael Walsh per viziten e Papes ne Shqipni me 1993. Dashuniae ti per atdheun u tregue edhe ne momentin e fundit te jetes se ti me amanitin qe i pjes e hinit te trupit tu varrosen ne Varrezat e Rrmajit ne Shkoder ku u pushkatuen prej partiet Eproret e ti (At. Danjel Dajani dhe At. Gjon Fausti) bashk me eliten e Shkodres dhe te Malesis.

Asht krenari per nje Komb me pas nje figure si Gjon Sinishten.Une si pjestar i familjes se ti jam krenar me veprat e ti. Kam pas raste mbas qe ju njoftuen te huajt se jam me mbiemen Sinishtaj me kan pyet per Gjon Sinishten. Ne simposiumin e Hotit Prof. Dr. Romeo Gurakuqi ka qaj me lot dhe me ka thane se studimet e tij ishin te mundura per shkak te Gjon Sinishtes dhe per chdo vjet aj me grua e nderojn vorrin e Gjon Sinishtes me nje kunor lulesh. Une si puntor i Ambasades Amerikane ne Tirane me ndoli nje rast qe nje nga stafi lokal ma dhuroi librin e Gjon Sinishtes. S’kish besue kurr si nje shqiptar me origjin nga Malesia nen Malin e Zi se ma njofin mbiemnin me fame dikush ne mese te Ambasades ne Tirane. Pra kete e kam nga Gjon Sinishta.Faleminderit autorit Zef Pergeges per kete projekt. Ke lan nje trashigimi per gjeneratat e ardhshme qe te gjejne ne veti nje “Vokacion te Premtuar” per ceshtjen Shqiptare dhe Fetare. Faleminderit te gjitheve qe merrni pjese sot. Rrnoft Kombi Shqiptar kudo qe gjindet! Lavdi ju kjoft gjaku i martirve! Ju faleminderit!”

FALIMINDERIT PER KUJTIMIN E KONTRIBUTIT TE BABAIT TIM

Hi Nicholas!
Thank you for the invite. Unfortunately, I will not be able to attend, but it is my sincere hope that The Promised Vocation book event at St. Paul’s Albanian Catholic Church is well received by the community.

Please extend my deepest gratitude to the author Mr. Pergega for writing this book. We are honored. 

Tell Mr. Pergega that putting out this work is very important in keeping my Father’s legacy alive, as well as bringing awareness to the public and future generations of Albanians to never forget what occurred to those martyrs that were tortured and murdered at the hands of the Communist dictatorship. 

It is my hope the book also illustrates my Father’s deep love for Albania and its people of all religious denominations, not only Catholics. 

I am humbled he will be putting aside a copy for me of his work. I look forward to reading it in the near future. Please let me know how I can obtain additional copies for family members and my Father’s colleagues at the University of San Francisco.

As for some words you can contribute on my behalf at the event, I want to thank the attendees for their interest in my Father’s legacy. I promise if they are not familiar with his work and life story, it is nothing short of inspiring. 

His journey was difficult with the odds never in his favor, but through the grace of God, he was given the strength. He was given the strength to not only go through his own suffering, but to return with a relentless voice that spoke on behalf of the martyrs and the oppressed Albanian population.

 His work brought a beaming spotlight for the world to see what was occurring to his beloved country and its beautiful people. Mr. Pergega’s work will help bring another outlet for informing us what my Father’s legacy meant to his family and many Albanians. Words could never express how proud our family is of him and his important work. We miss him every day.

        GJON SINISHTA ISHTE KUNDRA KRIMEVE TE KOMUNIZMIT
 
On Zef Pergega and His Book Vokacioni i Premtuar (The Promised Vocation)
       By Stephen Schwartz, gazetar, shkrimtar dhe analist amerikan

        Zef Pergega, an Albanian-born historian and defender of Northern Albania’s Gheg culture and Roman Catholic religious heritage, has produced an important and timely book, Vokacioni i Premtuar (The Promised Vocation). 

The volume recounts the terrible martyrdom of Catholic intellectuals and ordinary believers under the ultra-Stalinist regime of dictator Enver Hoxha, who misruled Albania from 1944 until his death in 1985.

     The author has commendably focused attention on Gjon Sinishta (1930-95), founder of the Daniel Dajani, S.J. Albanian Catholic Institute in San Francisco and author of The Fulfilled Promise, an earlier chronicle of Catholic suffering in Albania, published in English in 1976. 

Gjon was the Aleksandr Solzhenitsyn of the Albanian Catholics, an exiled man of letters who conceived his life’s mission as that of memorializing the victims of Communist tyranny among his compatriots.

 Much work for the recent beatification by the Vatican of 38 Albanian martyrs under Communism was based on the inexhaustible research accomplished by Gjon.

       Gjon was forced, like Solzhenitsyn, to leave his homeland and begin life anew, ultimately in the United States where he established the Albanian Catholic Bulletin/Buletini Katolik Shqiptar, issued from 1980 to 1994. 

His colleagues among Albanian anti-Communist advocates in the diaspora included literary giants of the national culture, such as Ernest Koliqi and Martin Camaj, the bold polemical enemy of Hoxha, Arshi Pipa (a Muslim), and the émigré leader of the Bektashi Sufis, Baba Rexheb Beqiri. 

Gjon additionally worked closely with outstanding foreign commentators like Robert Elsie. This network allowed him to report on the antireligious crimes of Hoxha and his followers, providing a valuable resource for interested scholars everywhere.

           Zef Pergega’s book epitomizes the most honorable ideal of a writer: to revive and foster memory. New studies of Gjon Sinishta, and republication of the considerable documentation he assembled, should establish his legacy as fundamental for the education of future Albanians and religious believers.

        Gjon Sinishta, Zef Pergega, and other exemplars of the Albanian Catholic tradition represent the great spiritual lesson Albanians offer the world: that a people of differing religious affiliations can remain undivided by religious pretexts and undefeated by ferocious irreligion. 

In a global crisis driven by extremism in the name of faith, nothing is more urgently relevant.


RESPEKT E MIRENJOHJE PER NJERIUN E CILESIVE TE LARTA NJEREZORE

           ZEF SINISHTA

            Ne perkujtojme sot njeren nga figurat me te njohura te diaspores shqiptare ne Amerike ne fushen religjioze, gazetareske, poetin, shkrimtarin, perkthyesin dhe publicistin Prof. Gjon Sinishta. Vepres se tij i bashkohen edhe 20 bashkepunetore te tjere njelloj te vlefshem ne kete fushe e ne fusha te tjera, te cilet ishin fatosa te nje ideali atij kombetar.

Ne kete ore perkujtimore te vecante per nga idea dhe organizimi me jep rasen te falenderoj Zef Pergegen per kete bashkim, si dhe per botimin e librit “Vokacioni i premtuar” nje botim ky shume cilesor dhe me te dhena te panjohura nga nje mase e madhe njerezish. Po fokusohem ne vepren e Gjoni sidomos neperiudhen 198-1995, ku ai si diplomat, gazetar dhe pedagog shpertheu fuqishem me te drejten e autoit duke u bere protagonist i botimeve te shume shkrimeve, delketatave, deshmive, letrave, libra e informacione te ndryshme te cilat booheshin ne gazeta e mjte informacinit public duke kthyer ne vemendje te ceshtjes kombetare shqiptare personalitete te larta boterore te te gjitha fushave.
   Gjoni bashkepunoi shume edhe me figura te diaspores pjese e katerdrave te universiteteve Amerikane si Elez Biberaj nga Universiteti i New-Yorkut, Peter Prifi, Universiteti i Californise, Mons. Dr. Zef Oroshin kisha “Zoja Shkodres” New-York, Josef Dio Guardin, Lidhja Qytetare Shqiptare, Dom Lazer Sheldija, Prof. Ernest Koliqi, Rome, At Jak gardin, italin qe kishte bere 10 vjet burg komunist ne Shqiperi etj. 

Nga Universiteti i Santa Clares ne Kaliforni Gjoni demaskoi boterisht politiken e krimit komunist ndaj klerit dhe ndaj popullit shqiptar, duke e bere prezent ate ne meyre te vazhdueshme ne Shtepine e Bardhe, OKB dhe Seline e Shenjte.

 Ai njekohesisht iu pergjigj bindshem klaneve dhe lobeve te caktuara qe hidhnin balte mbi kete te vertete te madhe historike. Per kete kontribut Gjoni u dekorue nga Presidenti i SHBA Rolant Regan.
Jasi e portretizojne Prof. Gjonin dia nga bashkepunetoret e tij dhe disa qe e kane njohur nga afer.
     Prof. Ernest Koliqi: “Nuk eshte i pasur po na jep nje pasuri letrare e fetare te pazevendesueshme!”
   Adem Demaci: “Shpirti i tij kristian me beri me teper tolerant!”
  Ardian Klosi: “Tre personazhe e kthyen me koke poshte Europen Lindore: Vaslav Havel, Martin Camaj dhe Gjon Sinishta!”
     Zef Pergega: “Shkallen me te eger te persekucionit komunist ndaj kulteve fetare dhe klerit te te gjitha feve ne Shqiperi, Amerika dhe Selia e Shenjte me ane ten =je dokumeti te detajuar ne shifra dhe persona e ka patur te njohur nga Prof. Gjon Sinishta. Ndaj keto dy institucione e dekoruan me medajle te vecanta!”
      Papa Gjon Pali I dyte gjate vizites se Tij ne Shqiperi Prill 2003 e fton Gjon Sinishten te jete pjestar i delegacinot te Selise se Shenjte. Ne nje moment Ati i Shenjte I drejtohet me keto fjale: “Punove shme. I ruaj shkrimet tuaja dhe mbi te gjitha me ka bere prshtypje libri juaj “Premtimi i mbajtur!”
         Si pjestar i fisit Sinishta kam marre pjese ne varrimin e tij ne Shkoder, ku meshen e drites e celebroi At Pashku Gojcaj nga Malesia dhe hiri i trupit te tij prehet ne varrezat e Rrmajit Shkoder si plotesim i amanetit ne mes te Dom Ndre Mjedes dhe Hil Mosit.
     Te gjitha keto nai sjelle me fill ndjeshmerie dhe profesionalizmi te larte gazetari Zef Pergega, me nje pune hulumtuese me shume se dy vjecare. Sot me dinjitet librat e Autorit Pergega zene vend ne biblioteken e Shtepise e Bardhe, Vatikanit, Akademive te Shkencave te Shqierise dhe Kosoves dhe ne disa biblioteka shqiptare, amerikane e europiane. Faliminderit dhe jehone u qofte ne vite e ne shekuj te gjithe atyre qe sakrifikuan veten per te lartesuar ceshtjen tone kombetare. Kesi loj aktivitesh qe organizon Pergega e ngrohin hirin e historise se mergates.
TA MBAJME TE SHENDOSHE KUJTESEN KOMBETARE

Luigj Gjokaj, kryetar i fondacionit “Vendlindja Therret”

Jemi present sot ne kete ngjarje te vecante ne jeten e komunitetit ne kete ore perkujtimore qe zemreku i saj nga therret qe ta mbajme te shendoshe kujtesen kombetare si nje nga aspektet me te rendesihme ne te verteten historike te kombit tone. Nje falenderim miqesor per bashkatdhetarin tone Zef Pergega si inisiator i ketij evenimenti dhe per botimin e librit te tij “Vocacioni I Premtuar” ku diku me shume e diku me pak shpaloset nje pune kolosale e intelektualeve, pbotuesve, gazetareve, e poeteve shqiptaro-amerikane qe dsa prej tyre nuk jetojne me. Zef Pergega i ka shkepur keto revista nga mohimi dhe harresa e kohes dhe e mosvlersimit te njerezeve.
    Nje nga figurat e perkujtimit ne kete nate eshte Prof. Gjon Sinishta qe me botimin e “Buletinit Katolik” u kthye ne qender te vemendjes se opinionit si ne Amerike, Itali dhe kudo qe jetonin shqiptaret dhe flaka e atdhedashurise se tyre.. Ky Buletin meriton respektin me te madh, per te cilin edhe ne te ardhmen duke marre si pikenisje hulumtimet e Zef Pergeges do te merren edhe Akademite tona si ne Shqiperi e ne Kosove, tani qe ka filluar rivlersimi dhe rishkrimi I historise sone kombetare. Padyshim ne kete histori nje vend te pazevendesueshem ze edhe diaspora shqiptare e Amerikes, per ceshtjen shqiptare, Kosoves, Camerise dhe te Malesise se Madhe ne Mal te Zi.

        Gjon Sinishta vjen nga teritoret e okupuara te Shqiperise etnike, nga Gruda e malesise Madhe, dhe bashke me te ne librin e pergeges shohim shume figura, vizionr dhe intelektuale, gazetare e analiste, veprimtar te palodhur ne sherbim te gjihes, cultures dhe historise sone komebtare, te cilet i lidhi fija e zjarrte e atdheut. Njeri prej tyre eshte prof. Zef Camaj nga Hoti iMalesise Madhe ne Mal te zi, te cilin Pergega ka patur rastin ta njohe personalisht ne Shqiperi dhe te intervistohet nga ai per shtypin e Tiranes. Madje ne kete liber botohet edhe nje foto ku kane dale Pergega, Camaj, me Pjeter Ivezajn dhe stafin e televizionit kombetar te Shqiperise TVSH.
   Prof Camaj kishte nje inteligjence te pashoqe, nje analist i forte politik dhe nje orator i zoti sa kur degjohej ne radio te gjithe mbanim vesh. Ai celi revisten radiofonike te Shqiptareve te Amerikes qe emetohej nje dite ne Detroit dhe 6 dite ne New-York nga viti 1986 e deri ne arritjen e demokracise ne Shqiperi, ne emisionet e te ciles kam patur rastin e mire te bashkepunoj ne disa emisione te saj. Me vone Zefi celi edhe revisten “Ora Shqiptare”, nje botim per culture, politike e shkence. Ne kopertinen e saj duket qarte Kastrioti e Nana Tereze, ne te djathe, Fishta e Kadare dhe ne pjesen vertikale shkruhej Komb e Zot, kurse ne brendesine e revistes shpalosej platforma e bashkimit kombetar. Camaj vinte me nje eksperince ne fushen e gazetarise dhe politikes. Kishte mbaruar ne Beograd shkencat poltike me nota te shkelqyera, kurse me korespondence kreu studimet e larta per gjuhe-letersi ne Prishtine per te cilin profesori i nderuar Anton Ceta, ideatori i pajtimit te gjaqeve ne Kosove eshte shprehuar per Zefin se ka qene nxenesi me i shkelqyer ne kete dege.

    Ne komentet e tija te shumta Camaj theksonte se me nje komunizem ne Shqiperi dhe ne Jugosllavi nuk mund te kemi nje komb te forte.  Ai merrte pjese dhe i udhehiqte demostratat kundra komunizmit dhe fliste jo vetem ne radion e vet, por jepte intervista ne kanalet dhe gazetat ameriakne. Ai ka marre pjese ne seancat degjimore te kongrasit Amerikan per ceshtjet shqiptare, vecanerisht per ate kosovare. Ne nje moshe qe premtonte shume u nda nga jeta me 20 qershor 2001 ne New-York. Kujtimi i tij do te mbetet nder ne dhe ne letrat shqipe si nje orator, analist tribunal dhe ivendosur per shkaterrimin e Jugosllavise dhe tiranit Millosheviq.
E pergezoj Zef Pergegen per keto vlera te pakrahasueshme qe me vullnet e talent na e ve para drites se syve tane per te mos i harruar dhe per t’ua prezantuar brezave si fryezim dhe model i shqiptarit ne diasporen e Amerikes, te perkushtuar ne idealin kombetar!

KUR BIJTE E SHQIPES JANE BASHKE

Arjan Rexha, kryetari i shoqates “Cameria”, Detroit

Jemi mbledhur sot ketu per te perkujtuar vepren dhe punen e Prof.Gjon Sinishtaj ketij vigani te paepur te diturise dhe atdhedashurise dhe njekohesisht per te promovuar librin e Zef Pergega "Vokacion i Premtuar" .

Profesor Sinishtaj si nje atdhetar i kombit punoi gjithe jeten e tij per te demaskuar regjimet sllavo -komuniste te te dy shteteve si ai Jugosllav ashtu dhe regjimit komunist Shqiptar.Me vepren e tij ai do te hidhte drite mbi vuajtjet dhe persekutimet e klerit katolik dhe me gjere. Ai punoi krah per krahe me Ernest Koliqin, Arshi Pipen, Martin Camaj, Zef Oroshin, Prek Ndrevashen, Vehbi Ismailin, Baba rexhepin, Rexhep Krasniqin etj, ketu ne Amerike.Le te jete pra vepra e tij si nje pishtar ndricues per ne te gjithe dhe brezat e ardhshem  qe do te vijne.Ashtu si nje shqiponje e lire qe nuk e duron dot roberine ashtu dhe z.Sinishtaj nuk mund te duronte dot zinxhiret skllaverues te komunizmit jugosllav dhe fluturoje i lire per tju bashkuar mergates shqiptare ketu ne Amerike.
Gjej rastin te falenderoj grupin organizator te ketij tubimi ne vecanti autorin e librit "Vokacion i Premtuar" kushtuar ketyre korifejve te cultures tone, Zef Pergega qe me ane te ketij libri dhe shume botimeve te meparshme hedh drite mbi keto figura vigane te kombit Shqiptar.
Me Zefin njihemi prej vitesh dhe ashtu si dhe me shume bashke atdhetare tetjere shqiptare nga zona veriore me te vertete me ka befasuar do te thoja ajo ndjenje atdhedashurie shume e thelle qe ai ka per ceshtjen kombetare sidomos per ceshtjen Came.Kam pasur perhere ne krahun tim nje ndihme dhe suport ne cdo aktivitet qe kemi organizuar si per Camerine dhe dua te shtoj se me veprat letrare te tij kontribuon shume per njohjen e genocidit ndaj kesaj popullsie te pafajshme shqiptare qe u shpergul me force nga trojet e tyre etnike shekullore.
Me motimet e rij dimensionale dhe te larmishme ne tematike si autor eshte nje burim drite dhe kulture per te gjithe ne.
E ku ka me bukur kur ne krah te vellait shqiptar cam qendron ai mirditor preshevas, Kosovar, malesor, shkodran e te tjere e te tjere...
Kjo pra eshte ajo kauza jone e perbashket qe i bashkon zogjte e shqipes kudo jane ketu ne Amerike.Kjo ishte kauza qe punoje gjithe jeten derisa dha jete i ndjeri Prof. Gjon Sinishta.
Te vazhdojme te mbajme gjalle flaken e pishtarit. Kam degjuar Zefin te thote severtet ketu ne Amerike bijte e shqipes duhet dhe te jene gjithmone bashke per kauzen tone te drejte kombetare!


SI E NJOHA GJON SINISHTEN

Prof. Romeo Gurakuqi, Universiteti Europian Tirane

Gjon Sinishtajn, mik i familjes sime, posacerisht gjyshit tim Zef Mati Shestani, kam pasur rastin ta njoh personalisht ne muajin prill 1993, kur ai vizitoi Shqiperine per here te pare, se bashku me Father Micheal Walsh, si perfaqesues te Universitetit Katolik te San Francisco, dhe editor I Albanian Catholic Buletin ne San Francisco, ne kohen e vizites se Papes Gjon Pali II ne Shqiperi. Ai ishte mik ne shtepine time per tre dite.
           Gjon Sinishta eshte themeluesi i njeres nga dy qendrat themelore te Studimeve Shqiptare, qe mbajten gjalle nderlidhjen ne mes Kultures dhe albanologjise te Tradites se Themelimit, ate te para 1944, me Kohen e lirise se Shqiperise se pas vitit 1991, duke konsideruar si qender kryesore te pare, ate te krijuar nga Ernest Koliqi, me Karl Gurakuqin, Martin Camaj, Daniel Gjecaj, ne Rome me “Shejzat”.
Gjon Sinishta, bir besnik i Malesise, i Shqiperise, Tradites Indipendentiste te Shqiperise se Lire e Mosvarme, i Katolicizmit shqiptar patriotik, i mesuesve te tij te medhenj prane Kolegjit Saverian, te Faustit, te Dajanit, te Gardinit, te Meshkalles, arriti te ndertoje ne brigjet e Paqesorit, nje qender studimore dhe nje Buletin Katolik per njohjen e kultures shqiptare dhe posacerisht te Martirizimit te Kishes Katolike nen regjimin diktatorial te Enver Hoxhes dhe klikes se tij bolshevike. Ai u vendos ne radhet e paket te Shqiptareve te Emigracionit te desidences se mirefillte, qe Mbrojten Lirine e Shqiperise dhe ngriten zerin per vuajtjet e popullit shqiptar ne Shqiperi, Kosove, Malesi, nen shtypjen e tiraneve komuniste, duke u be keshtu nje nga zerat e te vertetes se kullueme shqiptare.
      Amaneti i tij ka qene qe nje pjese nga hiri i trupit te tij, te sillej per t’u varrosur ne Varrezat e Rrmajit ne Shkoder, aty ku u pushkatuan Eproret e tij, bij te kombit shqiptar, aty ku u pushkatuan Elita e Shkodres dhe Malesise kreshnike.

 Ia kemi mbajtur fjalen. Mati Shestani, me vellezerit e motrat e tij, jane kujdesur dhe kane arritur me ndihmen e Kryeipshkvise Metropolitane se Shkodres, t’i ndertojne nje prehez te fundit per profesor Gjon Sinishta, shqiptarin e urte, te ditur, te devotshem, patriot dhe diplomat. 

Me 1 nentor 2016, Diten e Gjithe Shenjtve, se bashku me gruan time, Mirela Kamsi, si cdo vjet ne nentorin e perkutimit te te Shtrenjteve tane qe nuk jetojne me, vendosem nje tufe me lule dhe nje qiri, tek Varri i Gjon Sinishtes ne Rrmaj, ne shenje respekti, kujtese, mirenjohjeje per Studiuesin, Editorin dhe Profesorin qe diti te kryente detyrat e veta kombetare,, shkencore, dhe komunitare, ne kohen kur popullit shqiptar nen diktatura, i duhej nje drite dhe nje ze qe ta ndihmonte per t’u ngritur. E ai e jetoi ringritjen dhe e kreu misionin, si pak kush: me ndershmeri, force dhe paperkulshmeri.
  
     Ju pecjelle per shendetje per organizimin e Ores Perkujtimore per Prof. Gjon Sinishten dhe botimin e librit “Vocacioni i premtuar” te autorit tashme te njohur, mikut tone Zef Pergega.

Pushofte ne Paqe dhe lavdi emrit te tij!Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)