Biblioteka unikale e Lev Tolstoit
Biblioteka personale e Lev Tolstoit është objekt me të vërtetë unikal. Ajo është një nga bibliotekat më të madhe të shkrimtarëve në mbarë botën: numëron rreth 22.000 vëllime në 33 gjuhë të ndryshme. Ruhet e gjithë kjo pasuri e paçmuar në Muzeun-çiflig të Tostoit “Jasnaja Poliana”. Po në se konsiston vlera e kësaj biblioteke? Para së gjithash në vetë faktin se ajo përmban një sërë botimesh, në të cilat janë ruajtur gjurmët e leximit të Tolstoit, shënimet e tij në to. Përveç kësaj, shumë botime janë sjellë nga bashkëkohësit e famshëm të Lev Tolstoit. Ka midis tyre dhe libra me autografët e pothuajse gjithë bashkëkohësve të tij rusë dhe shumë shkrimtarëve të huaj të tillë si John Galsworthy, Romain Rolland, Berbard Shaw, Upton Sinclair etj. Mund të shohësh në këtë thesar të Tolstoit edhe botime të cilat nuk i gjen dot as në Bibliotekën e Kongresit të SHBA, as në Bibliotekën Britanike, as në Bibliotekën Shtetërore Ruse në Moskë. Librat ruajnë bile dhe gjurmët e punës së Tolstoit-përkthyes. Këto janë, për shembull, përkthimet e klasikëve kinezë nga anglishtja. Librin e Laozi “The light of China” (“Drita e Kinës”) Tolstoi e ka përkthyer direkt në anë të faqeve të tij. Ka përkthyer ai gjithashtu edhe filozofin-mistik gjerman Johannes Scheffler, i njohur me emrin Angelus Silesius. Në këtë bibliotekë mund të gjesh pothuajse të gjitha librat dhe botimet periodike që ka përdorur Lev Tolstoi gjatë jetës së vet, duke përfshirë edhe 3 dekadat e fundit, kur atij iu bë zakon të lexonte me laps në dorë. Biblioteka e Lev Tolstoit ka një jetë jashtëzakonisht të gjatë. Ajo filloi të mblidhet që nga paraardhësit e shkrimtarit dhe i kaloi atij në përbërjen e 600 librave si trashëgimi së bashku me çifligun “Jasnaja Poliana”. Libri më i vjetër i bibliotekës është ai i vitit 1613, ndërsa i fundit u ble nga shkrimtari në vitin 1910, kur Lev Tolstoi ndërroi jetë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)