Ekskluzive: Harta e paparë e Shqipërisë së tri detrave! Nga Nishi në Kavall, nga Podgorica në Janinë!

 Një hartë tepër e rrallë dhe e papublikuar më parë në media, sipas kërkimeve të bëra, rezulton me shtrirjen e shqiptarëve në tri dete, Adriatik, Jon dhe në Egje. Në detin Egje nuk e përfshinte vetëm Selanikun, por edhe Kavallën, një qytet i njohur edhe për mbiemrat që u ka dhënë shqiptarëve, nëse nuk ishin shqiptarët që ia dhanë vetë emrin, bazuar në instrumentin muzikor tradicional shqiptarë Kavallin.Po ashtu janë edhe shumë qytete të tjera që sot kanë mbetur në Greqi, tërë krahina e Çamërisë, por edhe një pjesë e Atikës, që ishte e banuar, jo vetëm sipas historisë, por edhe të ish diplomatëve grek, nga shqiptarë autokton, arvanitas. Po ashtu janë Brenda Shqipërisë edhe qytete si Larisa. Ndërsa, pjesë e Shqipërisë etnike ishte edhe tërë Maqedonia e sotme dhe një pjesë e Bullgarisë. Po ashtu Shqipëria shtrihet sipas kësaj harte duke përfshirë Brenda territorit Nishin e sotëm, siç njihej kufiri I Mollës së kuqe, që është përtej Nishit. E tërë krahina e Sanxhakut, që sot shtrihet ën Serbi dhe Mal të Zi, me kryeqendrën Pazarin e Ri (Novi Pazarin) ndodhej brenda Shqipërisë, dhe madje edhe qytete si Podgorica, që sot është kryeqytet i Malit të Zi, ndodheshin brenda etnikumit shqiptar, dhe shtrirjes që bota atë kohë e quante Shqipëri. Shikojeni pra sa jën janë gjymtuar territoret e sotme, sa territore ka marrë Bulgaria, e ve[mas Greqia dhe Serbia, por edhe Mali i Zi është dyfishuar nga dhurimi i territoreve prej fuqive të mëdha Rusisë, Britanisë, Francës etj. Edhe një arsye dhe fakt i pakontestueshëm se pse nuk duhet dhuruar asnjë centimetër Malit të Zi. 

img_8549.jpg

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)