Nëna Tereze nga Gazmend Freitag


 Remzije Zekolli

Piktori i madh shqiptarë  me fam botrore Gazmend Freitag,  në mesin e shumë portreteve të realizuara në opusin e tij krijues, një vend të merituar e të rëndësishëm e zë   humanistja  e madhe shqiptare  Nëna Tereze,  e njohur si shqiptarja e parë deri më sot, që në vitin 1979 për humanizmin e saj mori çmimin Nobel për Paqe.   


  Duke pranaur këtë cmim mes tjerash thekson ” E marrë  Çmimin për paqe në emër të të varfërve” për të vazhduar më tutje ”Unë kam lindur në Shkup, jam shkolluar në Angli, me shtetësi jam induse, jam misionare katolike, atdheu im është një vend i vogël që quhet Shqipëri”  Ajo me veprimtarin e saj humane i tregoi botës se dashuria për njeriun është e pa kufishme. Këtë vitë pritet edhe shejtërimi i  saj i cili konsiderohet dhurata më e madhe për popullin shqiptarë. 

Ky personalitet i madhë shqiptarë dhe e njohur nga mbarë bota u potretua nga piktori  Gazmend Freitag me një dashuri të veçantë që kishte për te. Edhe në portetin e tij  dallohet shpirtë bardhësia e saj.  Figurën e saj  madhore me mjeshti e frymzim human  skalitet nga piktori. Tiparet e karaketrit të saj, humanizmi, guximi, dashuria, fisnikëria janë të skalitura mjeshtrisht në porterin e saj të punuar nga piktori ynë i dashur, sytë e saj tregojnë dashurinë për njerëzimin, buzëqeshja tregon  paqe për fëmijët e botës. Ky portret ka mahnitur vizitorët kudo që piktori është paraqitur në ekspozita personale apo edhe kolektive.Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)