Petraq Zoto(1937-2015)Petraq Zoto lindi në Ziçisht të Devollit më 20 dhjetor 1937. Kreu studimet e larta për gjuhë-histori dhe gjuhë-letërsi. Afro 10 vjet punoi mësues në Devoll e në Korçë. Në mars të vitit 1969 u emërua drejtor i pallatit të kulturës të Korçës, më pas drejtor i teatrit “Andon Zako Çajupi”. Për 10 vjet kryesoi edhe degën e Korçës të Lidhjes së Shkrimtarëve dhe të Artistëve të Shqipërisë
Nga viti 2000 jetoj në Tiranë. Në vitet 2001-2005 punoi në shtëpinë botuese “Mësonjëtorja”, redaktor i botimeve letrare.
Ndërroj jetë më 6 shtator 2015.


Veprat

Tregime:

Tirka, botuar në dy vëllime, SHB "Naim Frashëri, Tiranë 1966
Mësuesi im i parë, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1966
Ndërgjegjja, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1967
Dritat nuk u shuan, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1967
Tregimet e një nxënësi, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1968
Taksia u ndal te kthesa, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1968
Mëngjesi i Fuklakur, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1971
Tregime të zgjedhura, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1975
Kumbimi i një krisme, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1975
Dy buzëqeshje, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1981
Bredhi i gjelbër, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1981
Gjahu i dielës, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1984
Nesër bëhet vonë, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1986
Universi man, SHB "Mësonjëtorja", Tiranë 2007
Enigma e një ftese, tregime të zgjedhura, SHB "Naimi", Tiranë 2014


Novela:

Verka, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1971
Sot erdhi dita, SHB "Naim Frashëri", Tiranë 1978
Kali fluturues, SHB "Mësonjëtorja", Tiranë 2001.
Bishti i dhelprës, SHB "Mësonjëtorja", Tiranë 2003
Burimi i drerit, SHB "Mësonjëtorja", Tiranë 2001
Genta, SHB "Mësonjëtorja", Tiranë 2004
Vetja tjetër, SHB "Uegen", Tiranë 2010

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)

Legjenda e Mujit dhe Halilit