Besnik Imeri - Epiri, një histori pellazgo-shqiptare


Picture

Prej Epirit kanë dalë pothuajse të gjitha mitet dhe legjendat e antikitetit, përfshi këtu edhe kryeveprat botërore "Iliada" dhe "Odisea". Mbi këto është ndërtuar e gjithë ideologjia e helenizmit për 2500 vjet rresht; ndërkohë që ka rreth 300 vjet që po ngre kokë dhe fuqizohet edhe pellazgollogjia, e cila po i tregon qytetërimit të sotshëm se qytetërimi pellazg është shtrati mbi të cilën u ngrit qytetërimi grek dhe më pas ai romak.
Pellazgologët thonë se qytetërimi pellazg është pjesa nën ujë e qytetërimit të racës së bardhë (ndërkohë që raca e verdhë dhe e zezë kanë qytetërimet e tyre); ndërsa qytetërimi greko-romak është maja e këtij ajsbergu gjigant, ose pjesa mbi ujë e tij. Por, bota, sipas autorit Besnik Imeri deri më sot shikon dhe njeh për qytetërim të saj vetëm këtë pjesë të dukshme, atë mbi ujë.
Sipas tij, ka ardhur koha për ta quajtur atë Qytetërimi i shkëlqyer pellazg i Epirit, ose thjesht Qytetërim Epirot, ku pjesa më e dukshme, më e shfaqur dhe më e ndriçuar e tij deri më tani, është helenizmi; ndërsa pellazgjizmi dhe shqiptarizmi i tij, janë mënjanuar, fshehur, ndryshuar, mohuar dhe lënë qëllimisht në errësirë. Këtë “enigmë” të historisë trajton libri “Epiri, një histori pellazgo-shqiptare”

    Titulli: Epiri, një histori pellazgo- shqiptare
    Autori: Besnik Imeri
    ISBN: 978- 9928- 109- 34- 7
    Faqe: 320

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)