100 librat e rekomanduar që duhet të lexoni gjatë gjithë jetës suaj

 


100 librat e rekomanduar që duhet të lexoni gjatë gjithë jetës suaj - Psikologji
100 librat e rekomanduar që duhet të lexoni gjatë gjithë jetës suaj 

Përmbajtje:

Për shumë prej nesh na pëlqen të lexojmë një libër të mirë sa herë që mundemiOse kur jemi duke udhëtuar në tren ose pak para se të shkojmë në shtrat.

Gjatë historisë, janë shkruar vepra që, për shkak të pritjes së tyre të madhe, përmbajtja e tyre pasuruese ose thjesht sepse janë argëtuese, janë të denjë për t'u rekomanduar.

Lista e librave më interesantë të rekomanduar për të lexuar

Në artikullin e sotëm ne kemi propozuar të ofrojmë një listë të librave më interesantë që janë shkruar, në mënyrë që të mund t'i shijoni ato në kohën tuaj të lirë dhe të mësoni gjëra të reja.

Që kur Psikologjia dhe mendja jemi të sigurt që do t’i shijoni. Mos harroni se disa javë më parë ne kemi prodhuar tashmë disa përmbledhje librash mbi Psikologjinë. Unë i lidh ata këtu:

 • "25 libra plotësisht të rekomandueshëm të Psikologjisë"
 • "12 librat më të mirë të vetë-ndihmës dhe vetë-përmirësimit"

Duke thënë se, ne jemi gati të fillojmë të mësojmë rreth koleksionit të rekomanduar të librave. Vazhdo pra! Për të njohur titujt që kemi zgjedhur, thjesht duhet të vazhdoni t'i lexoni këto rreshta.


1. Duke folur psikologjikisht: Një udhëtim nëpër mrekullitë e mendjes (Adrián Triglia, Bertrand Regader, Jonathan García-Allen)

 • Viti 2016

Shumë njerëz na shkruajnë çdo javë për të na pyetur se cili është udhëzuesi themelor më i mirë për të mësuar psikologjinë. Ky libër synon të përmbushë këtë nevojë. Duke folur psikologjikisht (Botimet e Paidós) Shtë një manual për të njohur aspektet themelore të shkencës së sjelljes.

Në faqet e tij, dyshimet e shpeshta në lidhje me psikologjinë zgjidhen, përveç rishikimit të kurioziteteve të shumta në lidhje me funksionimin e trurit tonë. Ju do të zbuloni historinë e psikologjisë, nga Wundt deri në ditët e sotme, duke kaluar nëpër Sigmund Freud, Erich Fromm dhe B. F. Skinner, ndër shumë të tjerë. Të gjitha njohuritë e nevojshme që ju të zhyteni në botën magjepsëse të psikologjisë, në 300 faqe plot njohuri dhe krijimtari. Ne e bëjmë më të lehtë për ju të mësoni ndërsa argëtoheni!


Autorët janë krijuesit e kësaj faqe interneti modeste.

Nëse dëshironi ta blini, mund ta bëni përmes kësaj lidhjeje.

2. Një përrallë e dy qyteteve (Charles Dickens)

 • Viti: 1859

Ky roman nga shkrimtari britanik Charles dickens ka shitur më shumë se 200 milion kopje. Romani është vendosur në kohën e Revolucionit Francez, midis dy qyteteve: Londrës dhe Parisit. Autori është shumë kritik ndaj institucioneve të Viktorianizmit, megjithëse romani distancohet nga çdo debat politik ose filozofik mbi revolucionin për shkak të indiferencës dhe përbuzjes ndaj politikanëve nga ana e autorit.

Unë ju lë lidhjen kështu që ju mund ta blini në Amazon, këtu.


3. 7 zakone të njerëzve shumë efektivë (Stephen R. Covey)

 • Viti: 1989

Ky libër i Stephen R. Covey Shtë një nga referencat në botën e biznesit. Në faqet e tij janë rishikuar zakonet më të shquara të njerëzve që janë shumë efektivë në ditën e tyre të përditshme.

Ju mund ta blini këtë titull përmes Amazon duke klikuar në këtë lidhje.

Nga rruga: në artikullin tonë: "7 zakonet e njerëzve vërtet efektivë" ne përmbledhim aspektet më të rëndësishme të kësaj pune. Nëse doni të dini më shumë rreth këtij libri, thjesht duhet të klikoni në linkun.

4. Gone with the Wind (Margaret Mitchell)

 • Viti: 1936

Ky libër i Margaret Mitchell Isshtë një nga shitësit më të mirë në histori dhe u bë një film për shkak të suksesit të tij të madh. Historia zhvillohet gjatë Luftës Civile Amerikane dhe tregon historinë e dashurisë dhe përvojat e pasluftës të Scarlett O'Hara, si dhe vështirësitë e kohës.

Blini librin duke hyrë në këtë link.

5. Emri i trëndafilit (Umberto Eco)

 • Viti: 1980

Ky roman madhështor nga i ndjeri së fundmi Umberto Eco Përzihet romani gotik dhe detektiv dhe kronika mesjetare dhe përqendrohet në veprimtaritë detektive të Uilliam të Baskerville për të sqaruar vrasjet e kryera në një abaci benediktine në 1327.

Blini këtu.

6. Lufta dhe Paqja (Leo Tolstoy)

 • Viti: 1869

Ky roman nga shkrimtari rus Leo Tolstoy është një klasik i letërsisë universale. Teksti i tij tregon jetën e anëtarëve të familjeve të ndryshme aristokrate në Rusi midis 1805 dhe 1815, në kohën e luftërave Napoleonike. Alternoni përshkrimin e këtyre jetëve me beteja të tilla si Austerlitz.

Mund ta blini këtu.

7. Çfarë na tregon truri: Zbulohen misteret e mendjes njerëzore (V.S. Ramachandran)

 • Viti 2012

Neurologu dhe studiuesi i njohur Ramachandran rishikon zbulimet më të fundit në lidhje me trurin e njeriut dhe u përgjigjet pyetjeve të tilla si: Çfarë i bën disa njerëz më krijues se të tjerët? Çfarë e shkakton autizmin dhe si mund të zbulohet dhe trajtohet? Ai gjithashtu rishikon rastet psikologjike po aq kurioze sa dhe dhimbjet fantazmë.

Mund ta blini duke klikuar këtu.

8. Inteligjenca e shumëfishtë: Teoria në praktikë (Howard Gardner)

 • Viti: 1995

Ky libër i Howard Gardner rishikon teorinë popullore të Inteligjencave të Shumëfishta të Howard Gardner, një klasik i psikologjisë. Kjo teori sugjeron që qeniet njerëzore kanë lloje të ndryshme të inteligjencës, dhe jo vetëm një inteligjencë unitare.

Merrni këtë libër duke klikuar këtu.

9. Krenaria dhe paragjykimi (Jane Austen)

 • Viti: 1813

Ky roman ishte botimi i dytë i Jane Austen dhe është bërë një klasik i vërtetë i kohës së tij dhe një nga romanet më të njohur të të gjitha kohërave. Kjo komedi e mprehtë romantike trajton mosmarrëveshjet midis z. Darcy krenar, një burrë i pasur dhe popullor, dhe Elizabeth Bennet, një grua që u rrit në një familje të përulur, pasi, për shkak të klasës shoqërore të kësaj të fundit, familja e saj dëshiron të martohet me të larg me një njeri me para.

Blini këtu.

10. Lehtësia e padurueshme e të qenit (Milan Kudera)

 • Viti: 1984

Lehtësia e padurueshme e qenies, e Milan kundera, është një histori e dashurisë, tradhtisë, xhelozisë dhe paradokseve të jetës së përditshme të çifteve. Ky roman emocionues është shpjeguar aq mirë saqë lexuesi do të përfundojë të ndjehet pjesë e historisë. Një libër shumë i rekomanduar.

Blini këtu.

11. Ujku i stepës (Hermann Hesse)

 • Viti: 1927

Kjo vepër e shkrimtarit gjerman zviceran Hermann Hesse ilustron zonën e errët dhe tragjike të gjendjes njerëzore. E gjithë kjo e përfaqësuar nga protagonisti i saj, Harry Haller, një personazh që njeh vetëm shoqërinë dehumanizuese dhe asgjë në solidaritet, gjë që e çon atë në izolim.

Merrni këtë libër këtu.

12. Anatomia e Dashurisë (Helen Fisher)

 • Viti: 2004

Helen fisher Ajo është një ekspert në biologjinë e dashurisë dhe tërheqjes që përmes librit të saj "Anatomia e Dashurisë", na lejon të dimë se çfarë ndodh në tru kur dashurohemi. Një libër interesant që shpjegon në detaje kiminë e dashurisë.

Blini këtu.

13. Udhëtimi drejt lumturisë: Çelësat e rinj shkencorë (Eduard Punset)

 • Viti 2007

Ndjekja e lumturisë është një nga aventurat e mëdha të qenies njerëzore, por gjithashtu mund të bëhet një mani e madhe. Ky libër është një përmbledhje e provave shkencore në lidhje me këtë çështje, nga dora e popullarizuesit shkencor Eduard Punset. Ju nuk mund ta humbni këtë.

Blini këtu.

14. Arti i të dashuruarit (Erich Fromm)

 • Viti: 1956

Ky libër nga sociologu, psikologu dhe filozofi Erich nga Isshtë një vepër e vërtetë artistike. Nga këndvështrimi i autorit, dashuria mund të jetë produkt i një studimi teorik pasi ajo është një art. Si i tillë, një kuptim i plotë i teorisë dhe praktikës është i nevojshëm për të arritur zotërimin.

Merrni këtë libër këtu.

15. Mendo shpejt, Mendo ngadalë (Daniel Kahneman)

 • Viti 2011

Ky libër është botuar në vitin 2011 nga psikologu Daniel kahneman, një profesor i psikologjisë në Universitetin Princeton (SHBA). Shkrimtari bazohet në tezën e psikologjisë aktuale mbi dy mënyrat e mendimit: Sistemi 1, i shpejtë, intuitiv dhe emocional, dhe Sistemi 2, më i ngadaltë, reflektues dhe racional. Ju mund të mësoni më shumë rreth kësaj pune interesante në artikullin tonë: "Rishikimi i librit" Mendo shpejt, mendo ngadalë "nga Daniel Kahneman".

Dhe gjithashtu mund ta blini, këtu.

16. Robinson Crusoe (Daniel Defoe)

 • Viti: 1719

Robinson Crusoe është një nga veprat më të njohura të shkrimtarit britanik Daniel defo. Që nga botimi i tij ka qenë një sukses dhe, sot, vazhdon të jetë një nga romanet aventureske që nuk mund të mungojë në raftin e librave të dashamirëve të kësaj zhanri. Pra, nëse doni të shijoni një libër të mirë, plot bëma dhe ngjarje interesante që ndodhin në det të hapur, ky është një.

Një klasik që mund ta blini lehtësisht duke klikuar këtu.

17. Hamlet (William Shakespeare)

 • Viti: 1603

Hamleti është mbase puna më e rëndësishme e William Shakespeare. Kjo tragjedi enigmatike është plot mister, në të cilën secili personazh është një artist i simulimit. Vetë Hamleti është një qenie që transformohet vazhdimisht.

Blini këtu.

18. Në kërkim të kohës së humbur (Marcel Proust)

 • Viti: 1903

Një klasik i kësaj vepre Marsel proust. Ndoshta gjëja më interesante për këtë roman nuk është historia që shpjegon, por mënyra se si e bën autori. Një mësues i vërtetë që është në gjendje ta lidh lexuesin, pasi ndihet i reflektuar dhe i bllokuar në lexim.

Nëse nuk e keni akoma, mund ta blini këtu.

19. Uliksi (James Joyce)

 • Viti: 1922

Ky është një libër i shkëlqyeshëm por mund të jetë i vështirë për t’u kuptuar, pasi alternon shumë stile narrative, stil të pagabueshëm të James joyce. Bëhet fjalë për një ditë të dy personazheve të saj kryesorë, Bloom dhe Dedalus, në qytetin irlandez të Dublinit. Ai vazhdimisht bën referenca në Greqinë e lashtë dhe rijeton historinë e Uliksit. Një libër i bukur që duhet lexuar me qetësi.

Merrni këtë libër këtu.

20. Don Kishoti de la Mancha (Miguel de Cervantes)

 • Viti: 1605

Pakkush nuk ka dëgjuar për Don Kishotin de la Mancha, veprën e famshme të Miguel de Cervantes. Një roman që merret me Don Kishotin de la Mancha, një fqinj i thjeshtë i La Mancha i cili, pasi lexoi shumë libra kalorësiak, ka idenë (megjithëse për të tjerët është i çmendur) të bëhet një kalorës i gabuar së bashku me një bashkëfshatar të tij Sancho Panza (kush bën squire). Të dy kanë mijëra aventura që shpesh shkojnë keq.

Blini këtu.

21. Moby Dick (Herman Melville)

 • Viti: 1851

Herman melville Ai është autor i një prej atyre romaneve të shkëlqyera që janë bërë një film. Shtë historia e kapitenit Ahab që kërkon hakmarrje ndaj balenës së bardhë që e gjymtoi, gjë që e çon atë të humbasë mendjen. Kjo bën që ai të tërheqë tërë ekuipazhin i cili më në fund vdes duke u përpjekur ta gjuajë atë.

Mund ta blini duke klikuar këtu.

22. Njëqind vjet vetmi (Gabriel García Márquez)

 • Viti: 1967

Një vepër e shkëlqyer e shkrimtarit kolumbian Gabriel Garcia Marquez. Sipas gazetës Le Monde (1999), është libri më i përkthyer dhe i lexuar në Castilian. Në fakt, kjo gazetë e vendosi atë në pozicionin e 33-të të 100 librave më të mirë të shekullit.

Bleni këtë klasik të letërsisë, këtu.

23. Ndikimi: Psikologjia e Bindjes (Robert Cialdini)

 • Viti 2014

Një nga Robert Cialdini është një libër interesant mbi psikologjinë që shpjegon pse njerëzit binden dhe si të zbatojnë njohuritë e mishëruara në faqet e tij. Përvoja e tij 35 vjeçare në hulumtimin e kësaj dukurie i ka lejuar autorit të tij të shkruajë këtë tekst të shkëlqyeshëm.

Blini këtu.

24. Huckleberry Finn (Mark Twain)

 • Viti: 1884

I idolizuar nga të gjithë fëmijët në lagjen e tij, por i konsideruar një huligan nga nënat, Huckleberry Finn është një klasik i letërsisë amerikane.Ky tekst na vendos në lumin Misisipi, ku Huck kërkon lirinë me Jim, një djalë i zi që dëshiron t’i shpëtojë skllavërisë. Një vepër që merret me miqësinë dhe adoleshencën. Një histori e papërsëritshme që doli nga pena e Mark Twain.

Mund ta blini këtu.

25. Inteligjenca Emocionale (Daniel Goleman)

 • Viti: 1996

Një punë e shkëlqyer e Daniel goleman që ka ndikuar në mijëra psikologë, pasi inteligjenca emocionale është një koncept që lidhet gjerësisht me mirëqenien dhe lumturinë e individëve.

Mund ta blini këtu.

26. Historia Neverending (Michael Ende)

 • Viti: 1979

Një tjetër nga ato punime që patën edhe sukses të madh në ekranin e madh. Një histori e shkëlqyer e shkruar nga Michael Ende në të cilën personazhi kryesor, Bastián, i cili lexon një libër magjik me pasion, hyn në një botë fantazie plot me dragua, gjigandë dhe monstra, në të cilën do të jetojë fantazitë më të mahnitshme.

Mund ta blini këtu.

27. Komedia Hyjnore (Dante Alighieri)

 • Viti: 1314

Kjo punë e Dante është një nga librat më të njohur që ekzistojnë. Autori e çon lexuesin në një shëtitje përmes asaj që mund të ndodhë pas vdekjes. E gjithë kjo me një vizion imagjinar se si do të ishte ferri apo parajsa.

Blini lehtë këtu.

28. Princi i Vogël (Antoine de Saint-Exupéry)

 • Viti: 1943

Një vepër e shkëlqyeshme ajo e Saint-Exupéry, e cila e shtyn lexuesin të vërë në dyshim kuptimin e jetës, miqësisë, dashurisë dhe natyrës njerëzore, përmes kërkimit të personazhit të saj kryesor, një fëmije. Një vepër e shkëlqyer plot magji dhe mençuri.

Ne ju rekomandojmë që ta blini atë përmes kësaj lidhjeje.

29. Hobbit (J. R. R. Tolkien)

 • Viti: 1937

Kjo përrallë e vitit 1937 mund të konsiderohet si një prolog i Zotit të unazave. Hobbit ka të bëjë me kërkimin e një thesari që është në fuqinë e dragoit të madh të quajtur Smaug. Kjo vepër rrëfen aventurat e magjistarit Gandalf dhe një grupi xhuxhësh që bindin hobbit Bilbo Baggins për t'i ndihmuar ata të rimarrin thesarin e thënë. Një klasik i J. R. R. Tolkien.

Nëse nuk e keni lexuar akoma, merrni këtë libër këtu.

30. Dhjetë Negritos (Agatha Christie)

 • Viti: 1939

Ky tekst nga shkrimtari Christie Agatha e vendos lexuesin në Ishullin e Zi në Devon, MB. Ai tregon historinë e dhjetë njerëzve që janë të ftuar në këtë ishull në të cilin ekziston vetëm një rezidencë që u ndërtua nga një amerikan dhe u shit më vonë. Secili prej të ftuarve merr një letër nga një individ që pretendon se i njeh, por askush nuk e mban mend atë saktësisht. Pasi në rezidencë, a zëri Ai akuzon secilin nga mysafirët se kanë vrarë dikë në të kaluarën, megjithëse të gjithë e mohojnë atë dhe thonë se nuk mund të bënin asgjë për ta parandaluar atë. Vizitorët vriten një nga një.

Blini këtu.

31. Ditari i Anne Frank (Anne Frank)

 • Viti: 1947

Ditari i Anna Frank është një nga tekstet më të pabesueshme të shkruara ndonjëherë, i cili shpjegon, nga ditari i vetë vajzës hebre, se si u fsheh ajo nga nazistët gjatë Luftës së Dytë Botërore. Më në fund, vajza e cila ishte 13 vjeçe në atë kohë ishte në disa kampe përqendrimi ku vdiq nga tifoja më 12 mars 1945.

Nëse dëshironi ta lexoni, blini këtu.

32. The Great Gatsby (F. Scott Fitzgerald)

 • Viti: 1925

Si e tija Francis Scott Fitzgerald Ai ka deklaruar me raste, "The Great Gatsby" është një tekst autobiografik që përfaqëson një të ri me një imazh të shkëlqimit të shënuar nga tepërt, por që paralajmëron një dramë të pashmangshme. Ajo përfaqëson atë që ishte shoqëria amerikane e viteve 20, e cila kulmoi me krizën e 29.

Blini këtu.

33. Tërheqësi në thekër (J. D. Salinger)

Viti: 1945

Kjo vepër u botua në vitin 1945. Bëhet fjalë për jetën e një adoleshenti nga New York, Holden Cauldfiel, i cili përballet me realitetin e periudhës së pasluftës. Rrëfimi i tij zbulon jetën e një të riu që duhet të merret me dështimin e shkollës, normat e ngurta të familjes tradicionale dhe përvojën e marrëdhënieve intime. Duhet lexuar ky klasik nga J. D. Salinger.

Këtë klasik mund ta merrni duke hyrë në këtë link.

34. Udhëtim në qendër të Tokës (Jules Verne)

 • Viti: 1864

Një nga romanet e mëdhenj të aventurave të Julio Verne, në të cilën një grup eksploruesish që përdorin një hartë antike gjejnë rrugën e tyre në qendër të tokës, ku duhet të kapërcejnë sfida të ndryshme. Ata më në fund dalin përsëri falë shpërthimit të një vullkani.

Merrni këtë klasik të letërsisë, këtu.

35. Origjina e specieve (Charles Darwin)

 • Viti: 1859

Një klasik i Charles Darwin që ndryshoi mënyrën e të menduarit për zhvillimin e qenieve të ndryshme të gjalla. Në të ai propozon teorinë e tij të famshme të përzgjedhjes natyrore.

Bleni këtë vepër të famshme këtu.

36. Foto e Dorian Gray (Oscar Wilde)

 • Viti: 1890

Foto e Dorian Gray është romani i parë që ai botoi Oscar Wilde, një shkrimtar irlandez. Kjo vepër heton mitin e bukurisë dhe rininë e përjetshme dhe protagonisti i saj, Dorian Grey, dëshiron që një portret i tij të plaket në vend të saj, diçka që përfundon duke u bërë pakt me djallin.

Bleni atë përmes kësaj lidhjeje.

37. Plaku dhe deti (Ernest Hemingway)

 • Viti: 1952

I madh Heminguej Ai na la këtë histori emocionale që është një reflektim i këmbënguljes, pasi tregon historinë e Santiagos, një peshkatar i vjetër që kalon 84 ditë pa kapur asnjë peshk të vetëm dhe që dëshiron të kthehet në det për të peshkuar gjahun që gjithmonë donte të pushtonte . Falë kësaj vepre, ai mori Çmimin Nobel për Letërsi në vitin 1954.

Ne rekomandojmë këtë udhëzues leximi për punën e Hemingway.

38. Krimi dhe ndëshkimi (Fjodor Dostojevski)

 • Viti: 1866

Një nga veprat e mëdha të shkrimtarit rus Fjodor Dostojevski, e cila mishëron një temë etike në faqet e saj, pasi ajo merret me një student të ri që vret dhe grabit një fajdexhi të vjetër për të dalë nga varfëria e tij. Ky është një roman i vërtetë psikologjik që nuk ka humbje.

Blini këtu.

39. Gabimi i Dekartit (Antonio Damasio)

 • Viti: 1994

Ky tekst i botuar në 1994 është një libër i shkëlqyeshëm i letërsisë shkencore dhe filozofike. Dhe cili është gabimi i Dekartit? Epo, të mendosh se mendja dhe trupi ekzistojnë në mënyrë të pavarur. Për të hedhur poshtë idenë karteziane, Antonio Damasio shpjegon se emocionet dhe ndjenjat nuk janë thelbësore vetëm në racionalitetin njerëzor, por lezionet në lëvoren paraballore bëjnë që një person të mos jetë në gjendje të marrë vendime efektive.

Mund ta blini këtu.

40. Shtyllat e Tokës (Ken Follet)

 • Viti: 1989

Ky është një roman historik, i ideuar me mjeshtëri nga Ken Follet, që askush nuk duhet ta humbasë. Shtë një histori që ndërthur dashurinë, iluzionet, ambiciet dhe padrejtësitë dhe tradhëtitë, dhe përkundër faktit se nuk është një vepër artistike letrare, Follet di të mahnisë lexuesit.

Bleni këtë më të shitur këtu.

41. Vrasni një Zog tallës (Harper Lee)

 • Viti: 1960

Një tjetër klasik i letërsisë amerikane të shekullit të 20-të që ka arritur të rrëmbejë lexuesit. Ai merret me tema të tilla si paragjykimet, konfliktet në lagje dhe racizmi, të portretizuara shkëlqyeshëm nga Harper lee. Në të cilin është i ekspozuar një sistem gjyqësor me shumë pak garanci për qytetarët me ngjyrë.

Blini këtu.

42. Les i mjerë (Victor Hugo)

 • Viti: 1862

Ajo e Viktor hugo të romaneve më të famshëm të shekullit XIX. Kjo vepër e vendos lexuesin në Betejën e Waterloos dhe ngjarjet pasuese: rënia e Napoleonit dhe Revolucioni Francez, dhe sillet rreth personazheve të ndryshëm dhe historive të tyre, gjithmonë duke marrë parasysh personazhin Jean Valjean.

Merrni përsipër këtë vepër madhështore, duke hyrë në këtë link.

43. Festa e dhive (Mario Vargas Llosa)

 • Viti 2000

Festivali i dhisë është për shumë vepra më e mirë Mario Vargas Llosa, e cila është bërë një klasik modern. Një histori që trajton diktatorin Dominikan, Gjeneral Trujillo, me nofkën El Chivo.

Merrni këtë libër nga Vargas Llosa duke klikuar këtu.

44. Njeriu pa atribute (Robert Musli)

 • Viti: 1940

Kjo vepër e madhe u shkrua midis viteve 1930 dhe 1942 dhe u ndërpre nga vdekja e shkrimtarit, Robert Musli. Personazhet kryesore në këtë roman argëtues janë: Ulrich, burri pa atribute, një matematikan idealist, Leona dhe Bonadea, të dy dashnorë të burrit pa atribute, Diotima, një grua sa budallaqe aq edhe e bukur; dhe Arnheim, njeriu me atribute, një milioner. Të gjithë e bëjnë këtë tekst të jashtëzakonshëm.

Blini këtu.

45. Madame Bovary (Gustave Flaubert)

 • Viti: 1856

Ky tekst i Gustave Flaubert u kritikua nga borgjezia franceze, e cila përfundoi në gjyq. Historia ka të bëjë me Emën, një grua e re e martuar me Charles Bovary. Ai e do atë, por nuk e kupton apo kënaq atë. Kështu që vajza kërkon të plotësojë nevojat e saj të dashurisë me burra të tjerë, por nuk mund të kënaqë pritjet e saj me asnjë prej tyre.

Bleni këtë klasik, këtu.

46. ​​Midmarch (George Eliot)

 • Viti: 1871

Middlemarch: Një studim i jetës në provinca është një roman nga George eliot, pseudonimi i Mary Anne Evans. Middlemarch është një shembull i mirë se si romani evoluoi gjatë shekullit të 19-të në një model bashkëkohor të letërsisë. Ky tekst tregon historinë e tre personazheve të ndryshëm në qytetin imagjinar të Middlemarch.

Mund ta blini këtu.

47. Dreamndërr në Pavijonin e Kuq (Cao Xueqin)

 • Viti: 1791

Një nga librat më të shitur në histori dhe është një tekst me bukuri të jashtëzakonshme. E shkruar në fillim të shekullit të 13-të, me shkëlqimin e plotë të Kinës perandorake, është një vepër e vështirë për t’u kataloguar por që magjeps lexuesit e saj. Cao Xueqin është një nga ata autorë thelbësorë për të zgjeruar kufijtë tanë.

Blini këtu.

48. Konti i Monte Kristos (Alexandre Dumas)

 • Viti: 1845

Ky tekst ka të bëjë me jetën e Edmond Dantés, një marinar i ri dhe një person i ndershëm dhe naiv. Pasi u tradhtua nga shoku i tij më i mirë, i cili i jep fund planeve të tij për t'u martuar me Mercedesin e bukur, ai e gjen veten të përfshirë në një komplot të errët pavarësisht se është i pafajshëm. Pavarësisht kësaj, ai arrin të shpëtojë nga qeliza duke u bërë njeriu më i pasur në planet për të marrë hak ndaj atyre që e dënuan padrejtësisht. Mos e humbisni këtë libër nga Alexandre Dumas.

Merrni këtë libër duke hyrë në këtë link.

49. Lolita (Vladimir Nabokov)

 • Viti: 1955

Një nga veprat e mëdha të shkrimtarit rus Nabokov, i cili u botua në vitin 1955 për herë të parë. Historia flet për një burrë që ka një mani për mbesën e tij 12-vjeçare. Një histori e diskutueshme por një që ishte shumë e suksesshme.

50. Procesi (Franz Kafka)

 • Viti: 1925

Ky roman portreti nga Franz kafka është natyrë ekzistencialiste. Bëhet fjalë për procesin gjyqësor të një Josef K, i cili përpiqet të mbrojë veten nga një akuzë e padrejtë pasi u arrestua.

Për më pak se 1 € mund ta blini këtu.

Dhe gjithashtu ... Udhëtimet e Gulliver (Jonathan Swift)

 • Viti: 1726

Ky libër i Jonathan Swift u botua për herë të parë në 1726 dhe u bë një klasik i vlerësuar ndërkombëtarisht që u përkthye në disa gjuhë. Bëhet fjalë për udhëtimet e një aventurieri që arrin të arrijë në vende shumë të çuditshme. Kjo histori fantastike është bërë edhe një film.

Mund ta shkarkoni falas këtu.

51. Gjithçka rreth Zanzibar (John Brunner)

Një libër i zhytur në trillime shkencore dhe reflektime sociopolitike për atë që mund të jetë e ardhmja jo shumë e largët. Dy komplotet kryesore që flasin për pasojat e mbipopullimit dhe ndikimin që kjo ka në psikologjinë njerëzore.

Më shumë informacion mbi Amazon.

52. Pentateuku i Isakut (Angel Wagenstein)

Një roman unik komploti i të cilit përqendrohet në jetën e një qytetari hebre i cili, duke mos u larguar mezi nga faqja, ju bëheni qytetarë të pesë vendeve të ndryshme përgjatë gjysmës së parë të shekullit 20. Shkaku, natyrisht, ka të bëjë me luftën dhe paqëndrueshmërinë politike, por nuk është e gjitha një dramë e madhe. Pentateuku i Isakut arrin të ndërthurë rrëfimin për tmerret e luftës dhe holokaustin me momente humori, shaka dhe butësi.

Blini këtu.

53. Pulp (Charles Bukowski)

Një nga romanet më qesharake të Charles Bukowski. Sigurisht, nuk është i përshtatshëm për të gjithë audiencat.

Ju mund ta blini këtë libër përmes kësaj lidhjeje.

54. Gods American (Neil Gaiman)

Një nga veprat më të njohura të Neil Gaiman. Folklori, historia, një komplot interesant ose sasi të konsiderueshme fantazie janë të përziera në të. Për më tepër, në pak muaj do të shfaqë premierë një serial televiziv.

Blini këtu.

55. Kronikat Martiane (Ray Bradbury)

Një nga klasikët e trillimeve shkencore. Ky libër bashkon një seri historish të pavarura, të shkurtra, por me shumë goditje.

Në dispozicion në këtë faqe në internet.

56. Hi-Fi (Nick Hornby)

Një roman për dashurinë, krizat ekzistenciale në moshën 30 vjeç, muzika dhe, në përgjithësi, jeta. Wasshtë bërë një film në vitin 2000.

Mund ta blini këtu.

57. Unë jam një mace (Natsume Soseki)

Një nga romanet më të famshëm në letërsinë japoneze, ky libër përmban një dozë të mirë humori dhe sjellje të parë nga këndvështrimi i një mace.

Blini këtu.

58. Rrushi i zemërimit (John Steinbeck)

Amongshtë ndër librat që përfaqësojnë letërsinë amerikane, dhe nuk është çudi. Një portret i zymtë dhe magjepsës i urisë së viteve 1930, kur fermerët u detyruan të largoheshin për t'u bashkuar me makinerinë e madhe prodhuese të vendit në kushte mjerimi.

Mund ta blini këtu.

59. Ubik (Philip K. Dick)

Një tjetër nga klasikët e mëdhenj të trillimeve shkencore, dhe në të njëjtën kohë një roman misterioz me reflektime interesante filozofike rreth ekzistencës dhe marrëdhënies midis jetës dhe vdekjes.

Më shumë informacion në këtë link.

60. Jeta ime është tërhequr keq (Gipi)

Ne e thyejmë tonikën e librave bazuar në shkrime për të kaluar në formatin e romanit grafik. Ky është një libër në të cilin Gipi përdor vinjetat (me ngjyra dhe bardh e zi) për të komunikuar në mënyrë unike nuancat më delikate të universit emocional të protagonistit. Shumë e rekomanduar.

Në dispozicion këtu.

61. Dhalgren (Samuel R. Delany)

Një vepër e letërsisë eksperimentale në të cilën mund të eksploroni një botë jashtëzakonisht të hollësishme dhe të hollësishme shkencore.

Blini këtu.

62. Mëngjesi i Kampionëve (Kurt Vonnegut)

Një nga veprat më të shquara të këtij autori, karakterizohet nga eksperimentimi i tij me mënyrën e rrëfimit dhe përdorimi i vazhdueshëm i ironisë.

Blini këtu.

63. Cyberiadë (Stanislaw Lem)

Po sikur thjeshtësia dhe thjeshtësia e fabulave të kombinohen me humorin dhe një univers plot përparime të mëdha teknologjike dhe planetë të gatshëm për t’u eksploruar? Rezultati i kësaj përzierje do të dukej shumë si Cyberíada.

Mund ta blini këtu.

64. Detektivët e egër (Roberto Bolaño)

Një nga librat më të plotë dhe intensiv të Bolaño, një shkrimtar që shpjegon me shumë thjeshtësi përvojat dhe reflektimet në të cilat dikush mund të humbasë për javë të tëra.

Më shumë informacione në këtë link.

65. 1984 (George Orwell)

Një nga romanet referues në zhanrin e trillimeve shkencore, përshkruan një kontekst shkatërrues sociopolitik në të cilin autoriteti qendror monitoron të gjitha detajet e jetës së individëve. Ky univers imagjinar bazohet në kritikën e Orwell për shtetet në të cilat mbizotëronte kapitalizmi autoritar.

Blini këtu.

66. Brave e Re Brave (Aldous Huxley)

Një tjetër nga kryeveprat e mëdha të trillimeve shkencore u përqendrua në të ardhmen distopike, thuhet se përshkruan kohën e tanishme më mirë se klasikja tjetër e zhanrit: 1984.

Mund ta blini këtu.

67. Rojet (Alan Moore)

Një nga romanet grafikë që ngriti Alan Moore në krye. Këtu zbërthehet figura e superheroit, duke e humanizuar dhe eksploruar atë përmes një rrëfimi që i ngjan më shumë asaj të kinemasë sesa asaj të faqeve plot vineta.

Merre këtu.

68. Prisni për pranverë, Bandini (John Fante)

Një nga librat më të njohur nga ky shkrimtar, dhe shfaqje të letërsisë që frymëzoi Charles Bukowski. Ai përqendrohet në historinë e një djali të klasës së ulët që sheh se si babai i tij e neglizhon punën e tij për të shkuar të jetojë me një ve.

Në dispozicion këtu.

69. Hija e selvi është e zgjatur (Miguel Delibes)

Një roman për humbjen, dorëheqjen dhe vdekjen, e treguar nga këndvështrimi i një fëmije që gradualisht po plaket.

Bleni në këtë link.

70. Njeriu i ilustruar (Ray Bradbury)

Një përmbledhje tjetër e shkëlqyer e tregimeve të shkurtra të Ray Bradbury. Një nga librat e rekomanduar për njerëzit që duan të lexojnë diçka interesante në periudha të shkurtra.

Mund ta blini këtu.

71. Shtëpia e Gjetheve (Mark Z. Danielewski)

Një libër unik në të cilin paraqitja dhe përdorimi i shkronjave të ndryshme shërbejnë për të treguar historitë.

Bleni atë përmes kësaj lidhjeje.

72. Komploti i Budallenjve (John Kennedy Toole)

Autori i tij nuk jetoi dot kur e pa të botuar këtë roman plot zgjuarsi dhe humor, pasi që në fillim të gjithë botuesit e hodhën poshtë dorëshkrimin. Ishte nëna e tij që, vite pasi John vdiq, botoi librin e djalit të saj. Shpejt më pas, shfaqja fitoi një Çmim Pulitzer.

Bleni atë përmes Amazon.

73. Viti i Hare (Arto Paasilinna)

Një burrë vendos të largohet nga lidhjet e tij materiale dhe profesionale të shkojë të jetojë në pjesën më të egër dhe të egër të Finlandës me një mik të fundit: një lepur që i kalon rrugën.

Blini këtu.

74. Rruga për në Los Anxhelos (John Fante)

Një tjetër nga romanet e Fante që përqendrohet në jetën e Bandini të ri. Ai rrëfen përvojat në lidhje me përplasjen midis rinisë dhe varfërisë të përjetuar nga protagonisti.

Në dispozicion në këtë lidhje.

75. Metafizika e tubave (Amélie Nothomb)

Një nga romanet më të njohur të Amélie Nothomb. Ai rrëfen pasqyrimet e fëmijërisë së kaluar të autorit në Japoni me humorin që shoqëron shumë nga përvojat që ajo jetoi.

76. Aleph (Jorge Luis Borges)

Ky libër është vetëm një shembull i imagjinatës dhe zgjuarsisë së jashtëzakonshme të Borges, e cila përzien fantazinë me metafizikën në një mënyrë që duket se të gjitha historitë që ajo tregon, në të vërtetë, janë ëndrra.

Blini këtu.

77. Buzëqeshja etruske (José Luis Sampedro)

Dashuria e një gjyshi, rrëfyer në një mënyrë të jashtëzakonshme nga Sampedro. Një libër sa emocional, aq edhe i shkruar mirë.

Në dispozicion në këtë lidhje.

78. Solaris (Stanislaw Lem)

Libri më i njohur nga ky autor, i cili është bërë një film dy herë. Fantazhi shkencor dhe filozofia që hulumton pamundësinë e komunikimit midis formave shumë të ndryshme të jetës.

Në dispozicion në këtë lidhje.

79. Niebla (Miguel de Unamuno)

Literatura eksperimentale në Spanjë në fillim të shekullit XX. Një roman në të cilin rrëfimi bëhet pjesë e tregimit.

Blini këtu.

80. Tuneli (Ernesto Sábato)

Një nga veprat më të mëdha të letërsisë në Amerikën Latine, dhe gjithashtu një nga romanet më të thella dhe komplekse të shkruara ndonjëherë në shekullin e 20-të.

Në dispozicion në Amazon.

81. Bastardi i pabindur (Tom Sharpe)

Literatura e pastër e mbështetur në humor, një nga librat e rekomanduar për ata që duan të argëtohen.

Mund ta blini këtu.

82. Nauze (Jean-Paul Sartre)

Ekzistencializmi i mishëruar në një roman unik në të cilën toni i ëndrrës dhe filozofia bëhen një.

Mund ta blini këtu.

83. Burri që e gaboi gruan e tij për një kapelë (Oliver Sacks)

Një nga përmbledhjet më të njohura të historive të vërteta nga ky neurolog. Ky libër flet për përvojat e njerëzve me çrregullime nervore që i bëri ata të shohin jetën në një mënyrë që ishte shumë e ndryshme nga ajo normale.

Librin mund ta blini këtu.

84. The Sandman (Neil Gaiman)

Një tjetër nga veprat e Neil Gaiman, në këtë rast në formën e vinjetave, të cilat tregoni historinë e Morfeut, mishërimi i ëndrrave.

Bleni në këtë link.

85. Leviathan (Paul Auster)

Historia e një njeriu që vdes kur një bombë shpërthen në dorën e tij, treguar nga dikush që e njihte atë dhe i cili do të hetohet shpejt nga shërbimet e inteligjencës të Shteteve të Bashkuara.

Blini këtu.

86. Park Jurassic (Michael Crichton)

Romani i Jurassic Park është shumë i ndryshëm nga filmi, dhe përmban një seri reflektimesh interesante që mezi lë të kuptohet në film.

Blini këtu.

87. Oliver Twist (Charles Dickens)

Një klasik që duhet të rishikohet nga çdo brez i ri. një libër i rekomanduar për njerëzit që duan të zhyten në mënyrën në të cilën jetuan në mes të industrializimit të Perëndimit.

Në dispozicion këtu.

88. Asterios Polyp (David Mazzucchelli)

Një tjetër roman grafik, në këtë rast u përqendrua në jetën e një arkitekti të moshës së mesme i cili është i detyruar të ndryshojë stilin e jetës Kur shtëpia juaj po digjet

Bleni atë përmes kësaj lidhjeje.

89. Walden Dos (B. F. Skinner)

Filozofia e një prej udhëheqësve të mëdhenj të bihevierizmit është kapur në këtë roman i cili në fakt është një turne udhëzues përmes një modeli të organizimit shoqëror në të cilin njerëzit ndryshojnë habitatin e tyre për të ndryshuar vetë.

Mund ta blini këtu.

90. Moby Dick (Herman Melville)

Historia e një njeriu të detit kundër një balene gjigande spermatike dhe me lehtësi për vrasje. Një nga klasikët e mëdhenj të letërsisë amerikane.

Blini këtu.

91. Iliada (Homeri)

Historia e luftës së Trojës i cili u bë një mit themelues i një prej civilizimeve më të rëndësishme në Evropë.

Mund ta blini këtu.

92. Murtaja (Albert Camus)

Një nga librat më të rëndësishëm të Albert Camus, së bashku me El Extranjero (gjithashtu shumë i rekomanduar).

Bleni atë përmes kësaj lidhje në Amazon.

93. Jane Eyre (Charlotte Bronte)

Historia e një gruaje që përpiqet të bëjë një jetë më pasuruese sesa lejohet në një shoqëri thellësisht puritane.

Blini këtu.

94. Mijë e një natë (Jorge Luis Borges)

Borges tha se kjo histori përmban të gjitha historitë që mund të tregohen, dhe se ato përmbajnë njëra-tjetrën si një strukturë të përjetshme fraktale.

Blini këtu.

95. Nëse ky është një burrë (Primo Levi)

Tmerri i kampeve të përqendrimit të Gjermanisë Naziste Rrëfehet nga dora e parë në një nga librat më me ndikim të shekullit të 20-të.

Blini këtu.

96. Parajsa e Humbur (John Milton)

Një poezi narrative që shpjegon dëbimin e Adamit dhe Evës nga Edeni. Përmban reflektime mbi natyrën e së mirës dhe të keqes, tundimit dhe sesi ato ndikojnë te qeniet njerëzore nga pikëpamja e krishterë.

Blini këtu.

97. Aventurat e Tom Sojer (Mark Twain)

Një tjetër nga librat e shkëlqyeshëm të Mark Twain, gjithashtu u përqendrua në jetën e një djali të varfër… Edhe pse në këtë rast protagonisti shpëton (në mënyrën më të mirëfilltë të mundshme) nga jeta që duhet të jetojë.

Mund ta blini këtu.

98. Don Juan Tenorio (José Zorrilla)

Drama klasike romantike e letërsisë spanjolle në të cilën dashuria është e përzier me luftime të krisur.

Mund ta blini përmes kësaj lidhjeje.

99. Çka është inteligjenca? Nga IQ tek inteligjencat e shumëfishta (Adrián Triglia, Bertrand Regader, Jonathan García-Allen)

Një libër i shkëlqyeshëm, botuar në El País, për të mësuar në lidhje me të gjitha aspektet e këtij koncepti shumë të rëndësishëm në psikologji.

Merrni atë përmes kësaj lidhjeje.

100. Korrozioni i Karakterit (Richard Sennett)

Profesori i sociologjisë Richard Sennett flet se si personaliteti ynë përshtatet në mënyrë patologjike në dinamikën e kapitalizmit.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)