Në pritje....

http://www.botasot.info/img/rugova-ramushi440.jpgPamje nga konferenca për shtyp e Presdientit Ibrahim Rugova e Ramush Haradinajt ditën kur u detyrua të japë dorëheqje më 3 mars 2005

photoRigjykimi


Dhoma e Apelit e Gjykatës së Hagës më 21 korrik 2010 kishte vendosur rigjykimin e ish-kryeministrit të Kosovës, me arsyetimin se procesi fillestar është shënuar me frikësime të dëshmitarëve dhe kishte vendosur që rigjykimi të mbahet pjesërisht.

Qesharake


“Arsyetimet e Gjykatës se nuk ka mundur t’i sigurojë vizat për dëshmitarët janë shumë qesharake dhe fakti që e ka ngritur si argument këtu tregon se ky është një qëllim që ky proces të stërzgjatet”, thotë Blerim  Shala.


Prej 4 marsit të vitit 2005 Ramush Haradinaj është duke u përballur me Tribunalin e Hagës, herë si i akuzuar e herë si i pafajshëm, por asnjëherë deri më tash si i dënuar!


Në Gjykatën e Hagës po vazhdon procesi i rigjykimit ndaj ish-kryeministrit të Kosovës, Ramush Haradinajt dhe dy bashkëluftëtarëve të tij, Idriz Balaj e Lah Brahimaj. Ai u detyrua të “udhëtojë” për herë të dytë, pas ngritjes së aktakuzës kundër tij në fillim të marsit të vitit 2005.

Akuza e parë
Aktakuza fillestare kundër Ramush Haradinajt Idriz Balajt dhe Lahi Brahimajt u konfirmua më 4 mars 2005. Ramush Haradinaj, i cili në atë kohë ishte kryeministër i Kosovës, e dalë prej institucioneve të përkohshme vetëqeverisëse demokratike në bazë të Rezolutës 1244 (1990), dha dorëheqjen dhe iu dorëzua vullnetarisht Tribunalit pas marrjes së aktakuzës. Edhe Lahi Brahimaj me të marrë aktakuzën iu dorëzua vullnetarisht Tribunalit. Në kohën e konfirmimit të aktakuzës, Idriz Balaj ishte duke vuajtur një dënim me 13 vjet burgim në Kosovë, i dënuar nga një gjykatë vendore. Të tre të akuzuarit u transferuan në Hagë më 9 mars 2005. Procesi gjyqësor filloi më 5 mars 2007 dhe argumentet përmbyllëse u dëgjuan më 21-23 janar 2008

Lirimi dhe rigjykimi
Rigjykimi i Haradinajt po ndodh pas lirimit të tij nga 37 akuzat po nga kjo gjykatë, në muajin prill të vitit 2008. Mirëpo vendimi që Ramush Haradinaj, njëri nga komandantët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe ish-kryeministër i Kosovës, do të dilte sërish para Tribunalit të Hagës për krime lufte për ish-Jugosllavinë, i kishte shokuar dhe zhgënjyer shumë shqiptarë të Kosovës. Rigjykimi i ish-komandantit të UÇK-së, Ramush Haradinaj, ka filluar me arsyetimin se tani ka evidenca të reja dhe kanë dalë dëshmitarë të rëndësishëm, të cilët e bëjnë të nevojshëm një proces të dyte gjyqësor në Hagë. Mirëpo organi i akuzës, Prokuroria, vazhdimisht po ka probleme për sigurimin e këtyre dëshmive.

Në pritje....

Flori Bruqi

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)