Vullnetarët nga shteti amë në UCK 
Një helikopterë serb bante lartë në ajr një kufomë të një ushtari vullnetar nga Shqipëria për të krijuar frigë tek ata që mendonin të i bashkohën  vllezërve Kosovar:Ishte i kot veprimi serb sepse vullnetarët nga shteti amë vetem sa vinin duke u shtuar.
Astrit Suli me origjinë nga rrethina e Beratit ishte njëri nga këta që ra dëshmor.Prindërit e ti Hekurani dhe Qamilja rrëfejn se si ai u rrit në një varfëri dhe vendosi si i sri të shkoi në Greqi.Duke punuar në shtetin fqinjë Astriti ishte kalitur dhe bërë burr por pa humbur asnjë grimë nga formimi patriotik të cilën e kishte marr në fëmijërinë e vet,madje për shkak të Kosovës Astriti ishte përleshur me disa emigrant serb.I terrorizuar nga pamjet që emitonin televizionet në prill të vitit 1999 Astrit Suli këthehët në vendlindje dhe vendos për të u nisur në luftë në Kosovë.Prindërve nuk mundi të jau tregoi të vërtetën ,atyre ju tha s epo shkon tek e dashura të cilën e kishte në Austri.Pas dy jave ju lajmrue prindërve me një letër,në letër ai shkruan “Gjindem në Burrel në stërvitje dhe se sëshpejti do te hynte në Kosovë.Mirë u pafshim në Kosovën e lirë”.Një muaj më pas më 27 maj 1999 Astrit Sulo vritët në Pashtrikë gjatë operacionit “Shigjeta” të UCK ës,aksion i cili nisi më 26 maj dhe përfundoi më 10 qershor 1999.Qellimi i këti aksioni ishte hapja e një koridori lidhës nga Shqipëri-Kosovë.
Astrit Suli nuk ka vdekur. Ai është i gjallë e do të kujtohet brez pas brezi!
Pas vdekjes është nderuar me shumë urdhëra e medalje nga autoritetet kosovare. Në Prizren, një nga rrugët e këti qyteti mban emrin e dëshmorit Astrit Suli. Emrin e Astritit mban edhe një nga djemtë e Selami Ramiçit në Ferizaj. Nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë është nderuar me medaljen e Artë të Shqiponjës, dhe me titullin:”Dëshmor i Kombit”.
Në qëndër të qytetit të Kuçovës është vendosur busti i Astritit.
Në video shien pjesë nga lufta dhe flasin prindërit a Astrit Sulit
KËNGË PËR DËSHMORIN ASRTRIT SULI
38 ushtar vullnetar nga Shqipëria u vran gjatë luftës në Kosovë,ndersa numri total ishte mbi 150 vet.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)