TV5 reportazh për Tiranën dhe ëndrrën e saj europiane


Televizioni francez TV5 në një reportazh të shkurtër për Tiranën zgjedh të tregohë ëndrrën europiane të shqiptarëve. Dhe për ta bërë këtë zgjedh ditën e Europës dhe festimet për të.

Shqipëria ëndërron Europën dhe e shpreh këtë dhe me anë të muzikës. Kështu nis një reportazh i shkurtër i televizionit francez TV5 për festimin e Ditës së Europës në kryeqytetin tonë.

Që prej dy vitesh ky vend është zyrtarisht kandidat, por bisedimet nuk kanë nisur ende, Tirana ka shumë shpresë. Kryeqyteti i Shqipërisë festoi në 9 maj Ditën e Europës, me një koncert të madh, nën iniciativën franko - europiane, ne ndoqëm nga afër këtë eveniment.

Disa janë muzikantë profesionistë, ndërsa disa të tjerë janë ende studentë në konservator. Por në mesin e tyre ka dhe amatorë, kjo orkestër performon në skenën e teatrit të operas së Tiranës për të celebruar ditën e Europës. Julien Roche – president i Fondacionit të Kulturës Europiane, prej 30 vitesh jeton në Shqipëri, fondacioni i tij i ri, Kultura Europiane, kërkon të promovojë vendin dhe të ndryshojë imazhin e tij

Julien Roche, President i Fondacionti të Kulturës Europiane: “Për shqiptarët fjala europë ka shumë kuptim, dhe për ‘ta kjo është shumë e rëndësishme. Për Francën, apo për ndonjë vend tjetër europiane kjo fjal mund të jetë dicka shumë banale. Por ky është një vend që ka qenë 40 vjet në diktaturë, nuk e dinte se c’ishte liria, dhe që tani e ka mësuar, si dhe ka një dëshirë shumë të madhe t’i bashkohet kësaj europe, për të cilën ka një imazh fantastik”

Një pëlhurë blu, që përfaqëson Europë, një tjetër e kuqe e flamurit shqiptar, dhe dy dirigjentë francezë.

Në prapaskenë janë dhe një shkrimtar e një ekonomistë të cilët thonë se nuk ka sepse Shqipëria të mos ëndërrojë të qënit pjesë e Europës.

Pothuaje 200 veta janë në skenë për të performua himnin europian. Nën tingujt e Bethoveen, kjo rrugë drejt Europës e këtij vendi merr një ritëm të ri.

Të qënurit pjesë e Bashkimit Europian është një sinjal shumë i fortë për këtë vend që ka qenë në diktaturë, gjurmët e së cilës kanë mbetur në memorien e këtoij vendi dhe njerëzve të tij.
Dhe së fundmi një ftesë për të dëgjuar muzikë live të stilit jazz në një nga klubet ekryeqytetit.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)