Amerikanët janë egoist!
Nëse doni që një amerikan të ju kryej ndonjë punë, mos i përmendni punën në grup, të mirën e bashkësisë apo kujdesin ndaj të tjerëve.
Një studim i ri në Psychological Science tregon se përpjekja për t’i bërë amerikanët të mendojnë për të tjerët është e dështuar dhe mund të zbres motivacionin e tyre.

Një grup i studentëve të universitetit të Stanford kanë qenë pjesë e këtij eksperimenti shkencor. Atyre u janë dhënë disa aktivitete logjike dhe fizike për t’i kryer.

Amerikanët evropian kanë treguar rezultate shumë më të dobëta kur atyre u është thënë që gjatë detyrës të mendojnë për ndërvarësinë. Ndërsa, amerikanët aziatik janë treguar të barabartë ndaj pavarësisë dhe ndërvarësisë. Në një test tjetër, studentët kanë shikuar ueb faqen e një lënde që promovonte vlerat e ambientit.

Amerikanët e bardhë kanë treguar më pak interes kur përshkrimi i lëndës nënvizonte fjalët si puna e përbashkët dhe marrja parasysh e pikëpamjeve të të tjerëve dhe më shumë interes kur në tekst nënvizoheshin vlerat ai ajo e të qenit i veçantë.

“Për t’i shtyer amerikanët të mendojnë dhe të veprojnë në ndërvarësi ne do të duhet t’i inkurajojmë ata për pavarësinë e tyre në mënyrë që t’i motivojmë sa më shumë” sugjeron MarYam Hamedani, njëra nga bashkë-autoret e këtij studimi.

“Thuani: ‘Bëhu ndryshimi që dëshiron të shohësh në botë’ në vend të ‘të gjithë marrim pjesë në këtë punë.’”

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)