Duhet te behet nje film per luften ne Kosove

Lufta e Kosovës filloi me 28 shkurt të vitit 1998, pas sulmit jugosllav në fshatërat Likoshan dhe Qirez në Drenicë të Kosovës.
Skeda:Kosovo War header.jpg

Lufta nga 28 shkurt 1998 e deri më 23 mars 1999 u zhvillua mes Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe forcave jugosllave. Ndërsa nga 24 mars 1999 e deri më 10 qershor 1999, Aleanca Veriatlantike NATO me bombardime të përditshme në caqet ushtarake jugosllave, me përkrahjen tokësore të UÇK-së detyroi forcat serbomalazeze dhe Kasapin e Ballkanit Sllobodan Millosheviqin të nënshkruaj kapitullimin në Kumanovë.
Skeda:Destroyed-t-55-tank-Kosovo.jpg


 Në këtë luftë u dëbuan 800,000 mijë shqiptarë, u vrane 15,000 persona, nga të cilët 2,400 luftëtar të UÇK-së e të tjerët civilë. Gjatë luftës janë zhdukur rreth 5,000 njerëz, fati i shumicës prej tyre është zbardhur deri në vitin 2007, por i madh ka mbetur numri i rasteve të pasqaruara.

Skeda:Perdhunimfemrerroba....jpg
Krimi gjatë luftës

Vlerësohet, se gjatë luftës në Kosovë (1998-1999), forcat militare dhe paramilitare serbe kanë vrarë, ekzekutuar apo masakruar në forma më mizore, rreth 15 mijë shqiptarë, ku 90% prej tyre qenë civilë të pa armatosu..
Skeda:War in kosovo 1999 2.jpg


 Në këtë periudhë kohore janë përdhunuar afër 20 mijë femra shqiptare. Gjithashtu, mësohet për rrëmbimin e mbi 3 mijë shqiptarëve, ku pas luftës një pjesë e tyre u gjetën nëpër varrezat masive në Serbi, ndërsa akoma nuk dihet për fatin e 2087 të tjerëve.


Sipas një përllogaritje, gjatë periudhës kohore mars 1998 - qershor 1999, njësitë kriminale dhe artileria e rendë serbe kanë shkatërruar dhe djegur pjesërisht ose tërësisht rreth 1.100 vendbanime Shqiptar, kanë plaçkitur, djegur e shkatërruar mbi 200.000 shtëpi, banesa, lokale afariste, punëtori zejtare, fabrika, shkolla, biblioteka, monumente kulturore-historike, objekte kulturore, shkencore, fetare etj./Flori Bruqi/Nga paralajmërimi i regjisorit serb, Emir Kosturica, për të përgatitur një film, i cili flet për trafikimin e organeve që e implikon Kosovën që, sipas komunitetit artistik kosovar, është një projekt politik jo artistik, janë shtuar dukshëm iniciativat që Kosova ta bëjë një film të madh për luftën e fundit, me qëllim që e drejta të shfaqet edhe nëpërmjet filmit. Regjisori Burim Haliti thotë se është e nevojshme që të bëhet një film i metrazhit të gjatë dhe i mirëfilltë për luftën e fundit të Kosovës.

T'i tregojmë botës për luftën e drejtë të UÇK-së

"Qysh nga paslufta, pra nga viti 1999, ka qenë momenti ynë të bëjmë të paktën një film të gjatë sa më real që t'i tregojmë botës luftën e drejtë të UÇK-së.
 U xhiruan disa filma, mirëpo patëm ngecje në momente të caktuara, sepse në Kosovë filmat e shkurtër kanë qenë dhe janë më të suksesshëm se filmi i gjatë", thotë ai. Haliti nënvizon se dikush duhet ta shkruajë një skenar të mirë që më pas të bëhet një film i madh.
 "Duhet të shkruajë dikush një skenar të mirë, e që deri tash siç po shihet nuk ka ndodhur. Pastaj, duhet që ta sprovojë veten ndonjë regjisor që ka qenë i suksesshëm me filmat e shkurtër dhe tani të xhirojë një film të metrazhit të gjatë me tematikë luftën e UÇK-së, pasi që regjisorët dhe skenaristët paraprakë, si duket, nuk munden ta plasojnë mirë ngjarjen e luftës në filmat e tyre.Nëse këta regjisorë do ta provojnë dhe nëse nuk do të kenë shumë sukses me punën e tyre, atëherë duhet të thërrasim jo një regjisor të huaj, por një ekip të tërë.
 Mirëpo, tani për tani ende nuk janë të mbyllura rrugët, sepse kemi disa artistë të rinj, të mirë, të cilëve nuk u ka ardhur radha për të bërë film për luftën e Kosovës", shprehet Haliti.

Kosturica, propagandues i regjimit të Milosheviqit

Regjisori Jeton Ahmetaj thekson se regjisori serb Kosturica që hapur ka përkrahur regjimin e Slobodan Milosheviqit duhet të shpallet "person non grata". "Kosturica duhet të shpallet "person non grata" dhe kjo gjë duhet bërë në bashkëpunim me Bosnjën, Kroacinë, Slloveninë, Shqipërinë dhe të gjithë të interesuarit e tjerë.Sipas meje, ka shumë fakte që ai të paditet edhe në Gjykatën e Hagës për krime të luftës për nxitje të urrejtjes me pasoja tragjike, si një propagandues i politikës së Milosheviqit. Ai është një nga frymëzuesit e krimeve në luftërat e ish-Jugosllavisë. Këtu më së paku ka të bëjë me artin e kinematografisë, prandaj unë nuk kisha dashur që ndonjëri nga filmbërësit kosovare t'i ngjajë këtij horri", u shpreh regjisori Ahmetaj.

Përfitues i fondeve serbe

Regjisori Mahir Musliu thotë se përpjekjet e Emir Kosturicës për t'i përlyer qytetarët e Kosovës, si kinse trafikantë të organeve të serbëve është krejtësisht e pabazë.Ai më shumë këtë e sheh si një iniciativë për të vjelë mjete nga shteti i Serbisë. "Unë mendoj se çka do të mbjellësh edhe do të korrësh. Dihet se Kosturica nuk mund ta shkelë vendin e vet, Sarajevën, sepse atje është i papranueshëm.


 Dhe le të bëjë çfarëdo filmi, se ai nuk do të pranohet në botë, ngaqë tashmë Kosturica është shndërruar në regjisor nacionalist serb. Këto situata ai ka ditur t'i shfrytëzojë mirë për t'i mbushur xhepat e vet, por jo të bëjë edhe diçka të mirë në film. Ai madje edhe gjatë regjimit të Milosheviqit ka qenë përfitues i mirë i fondeve shtetërore.


 Them që për një artist këto lëkundje dhe si të vënies së vetvetes në shërbim të një regjimi ose të një nacionalizmi nuk janë të shëndetshme për skenë dhe karrierë", thekson Musliu.


description
Regjisori Musliu thotë se "Kosturicën tani nuk mund ta quajmë vetëm antishqiptar, por ai më herët ishte antiboshnjak dhe nuk e besoj që kjo 'anti' e tij do të ndalet.

B. ZYBERI

.....................................


Referenca

 1. ^ Europe | Kosovo rebels to disarm. BBC News (21. Qershor 1999). Vizituar në 8. Nëntor 2012.
 2. ^ Daniszewski, John. "Yugoslav Troops Said to Cross Into Albania", Los Angeles Times, 1999-04-14. Korrigjuar më 2012-02-20. 
 3. ^ "War In The Balkans: Serbs enter Albania and burn village", London: The Independent, 1999-04-14. Korrigjuar më 2012-02-20. 
 4. ^ "Yugoslav, NATO Generals Sign Peace Agreement for Kosovo / Alliance will end air campaign when Serbian troops pull out", Sfgate.com, 1999-06-10. Korrigjuar më 2012-02-20. 
 5. ^ "Nato's bombing blunders", BBC News, 1999-06-01. Korrigjuar më 2012-05-06. 
 6. ^ Serbs find KLA 'arms cache'. BBC (3 February 1998). Vizituar në 14 October 2012.
 7. a b The Balkans/Allied Force: Statistics. planken.org. Vizituar në 28. Shkurt 2012.
 8. ^ Norske jagerfly på vingene i går. Tux1.aftenposten.no. Vizituar në 6. Maj 2012.
 9. ^ Turkish Air Force. Hvkk.tsk.tr. Arkivuar nga Origjinali në 13. Maj 2009. Vizituar në 24. Mars 2009.
 10. ^ Jeton Mikullovci (27. Qershor 2011): Gjimnazi "Hamëz Jashari" e maturantja Hovarda Jashari më të suksesshmit në Kosovë. Koha.net. Vizituar në 20. Shkurt 2012.
 11. ^ http://www.icty.org/x/cases/limaj/cis/en/cis_limaj_al_en.pdf
 12. ^ KLA/UCK2. Grtalbania.5u.com. Vizituar në 20. Shkurt 2012.
 13. ^ Europe | Pristina waits for war. BBC News (3. Shkurt 1999). Vizituar në 8. Nëntor 2012.
 14. ^ Haradinaj trial continues. B92. Vizituar në 20. Shkurt 2012.
 15. ^ Viewing Page 13067 of Issue 55325. London-gazette.co.uk (30. Nëntor 1998). Vizituar në 20. Shkurt 2012.
 16. ^ "US used wrong map for embassy attack", BBC News, 1999-05-11. 
 17. ^ http://armed-services.senate.gov/statemnt/1999/991103kn.pdf
 18. ^ "French pilots fly for Nato", BBC News, 1999-04-24. Korrigjuar më 2012-05-06. 
 19. ^ Reinhard Jellen: Der Kosovo, die UCK und Psychedelia à la Rudolf Scharping | Telepolis. Heise.de. Vizituar në 6. Maj 2012.
 20. ^ "Tony Blair: Kosovo crusader", BBC News, 1999-04-22. Korrigjuar më 2012-02-20. 
 21. ^ IHS Events, Webinars, Training and User Groups. Ihs.com (31. Janar 2012). Vizituar në 28. Shkurt 2012.
 22. ^ Viewing Page 14622 of Issue 56078. London-gazette.co.uk (2. Janar 2001). Vizituar në 20. Shkurt 2012.
 23. ^ Reader responds to criticism of military-minded Democrats. Online Athens (17. Shkurt 2004). Vizituar në 8. Nëntor 2012.
 24. ^ Operation Allied Force – Operation Allied Force in Kosovo. Militaryhistory.about.com. Vizituar në 20. Shkurt 2012.
 25. ^ Benjamin S. Lambeth: Task Force Hawk. Airforce-magazine.com. Vizituar në 20. Shkurt 2012.
 26. ^ John A. Tirpak (22. Tetor 2012): Kosovo Retrospective. Airforce-magazine.com. Vizituar në 8. Nëntor 2012.
 27. ^ "BBC News – Serbian Vlastimir Djordjevic jailed over Kosovo murders", Bbc.co.uk, 2011-02-24. Korrigjuar më 2012-05-06. 
 28. a b c d Serbia charges police officers with 1999 Kosovo murders. SETimes.com (28. Prill 2006). Vizituar në 6. Maj 2012.
 29. ^ Yugoslav Army Threatens Redeployment In Kosovo - Sun Sentinel. Articles.sun-sentinel.com (12. Shtator 1999). Vizituar në 8. Nëntor 2012.
 30. ^ Danijela Isailović (13. Shkurt 2011): Press Online :: U školu išao sa nožem u rancu ((Serbian)). Pressonline.rs. Vizituar në 20. Shkurt 2012.
 31. ^ Командант одбране Кошара о најтежој бици копнене агресије на СРЈ. Srbel.net (25. Mars 2012). Vizituar në 22. Prill 2013.
 32. ^ John Pike: Kosovo Liberation Army [KLA / UCK]. Globalsecurity.org. Vizituar në 6. Maj 2012.
 33. ^ Forcat e Armatosura të Republikës së Kosovës facts. Freebase (1. Maj 2012). Vizituar në 6. Maj 2012.
 34. ^ 12 mal bewertet: Die Bundeswehr zieht in den Krieg. 60xdeutschland.de. Vizituar në 6. Maj 2012.
 35. ^ John Pike: Kosovo Order of Battle. Globalsecurity.org. Vizituar në 20. Shkurt 2012.
 36. a b c d e f NATO Operation Allied Force. Defense.gov. Vizituar në 28. Shkurt 2012.
 37. ^ Kosovo Map The Guardian
 38. ^ "Europe | Fighting for a foreign land", BBC News, 1999-05-20. Korrigjuar më 2012-02-28. 
 39. ^ Author:  The Russia Journal (5. Korrik 1999): Russian volunteer's account of Kosovo. The Russia Journal. Vizituar në 28. Shkurt 2012.
 40. ^ Daalder & O'Hanlon 2000, p. 151
 41. ^ Unmanned Aerial Vehicles Increase In Numbers. Radardaily.com. Vizituar në 28. Shkurt 2012.
 42. ^ "Two die in Apache crash", BBC News, 1999-05-05. Korrigjuar më 2012-05-06. 
 43. ^ How to Take Down an F-117. Strategypage.com (21. Nëntor 2005). Vizituar në 6. Maj 2012.
 44. ^ "Atlanta News, Sports, Atlanta Weather, Business News | ajc.com", Nl.newsbank.com, 1999-05-06. Korrigjuar më 2012-02-20. 
 45. ^ Holloman commander recalls being shot down in Serbia. F-16.net. Vizituar në 6. Maj 2012.
 46. ^ "Europe | Nato loses two planes", BBC News, 1999-05-02. Korrigjuar më 2012-05-06. 
 47. ^ Serb army `unscathed by Nato', KLA `killed more Serbs than Nato did'. The Independent (21 June 1999). Vizituar në 13 March 2013.
 48. ^ NATO cluster bombs kill hundreds of Serb troops World Socialist Web Site
 49. ^ NATO's flawed victory Socialism Today
 50. ^ 'Thousands of Serb troops killed' BBC
 51. ^ Damage to Serb Military Less Than Expected The New York Times
 52. ^ Andrew Cockburn (3 April 2011): The limits of air power. The Chicago Tribune. Vizituar në 3 March 2013.
 53. ^ Bacevich & Cohen 2001, p. 22
 54. ^ The Crisis in Kosovo – Human Rights Watch 2000
 55. ^ NATO bombing: Wrong target warning never passed along. CNN (24 June 1999). Vizituar në 31 December 2012.
 56. ^ Serbia: 13,000 killed and missing from Kosovo war - rights group. Relief Web (6 October 2009). Vizituar në 31 December 2012.
 57. ^ Mann (2005), p. 357
 58. ^ Jonathan Steele (18 August 2000): Kosovo: 'Motivated to believe the worst'. The Guardian. Vizituar në 13 March 2013.
 59. ^ Tim Judah: The Serbs: History, Myth and the Destruction of Yugoslavia. Yale University Press, ISBN 978-0-300-15826-7
 60. ^ Barbarët e fundshekullit XX! - Sheradin BERISHA , 28.04.2007


Këto dëshmi të mbledhura me kujdes, janë të ilustruar me fotografi të shqiptarëve të masakruar, me emra kriminelësh e matariale të tjera që dëshmojnë qartë për gjenocidin e kryer nga shteti serbë në Kosovë. Ky material imi ilustrohet edhe me Video-filma të përgatitur nga z. Shpend Maliqi.
 Rrëfime tmerruese të femrave të përdhunuara shqiptare, nga barbarët serbë 1998 – 1999
Shiko e dëgjo këtu:
KUSH JANË BARBARËT QË VRANË SHQIPTARË,
E S´I NDJEK ASKUSH ?!
* * *
        Vlerësohet, se gjatë luftës në Kosovë (1998-1999), forcat militare dhe paramilitare  serbe kanë vrarë, ekzekutuar apo masakruar në forma më mizore, rreth 15 mijë shqiptarë, ku 90% prej tyre qenë civilë të pa armatosu.. Në këtë periudhë kohore janë përdhunuar afër 20 mijë femra shqiptare. Gjithashtu, mësohet për rrëmbimin e  mbi 3 mijë shqiptarëve, ku pas luftës një pjesë e tyre u gjetën nëpër varrezat masive në Serbi, ndërsa akoma nuk dihet për fatin e 2087 të tjerëve. Sipas një përllogaritje, gjatë periudhës kohore mars 1998 - qershor 1999, njësitë kriminale dhe artileria e rendë serbe kanë shkatërruar dhe djegur pjesërisht ose tërësisht rreth 1.100 vendbanime Shqiptar, kanë plaçkitur, djegur e shkatërruar mbi 200.000 shtëpi, banesa, lokale afariste, punëtori zejtare, fabrika, shkolla, biblioteka, monumente kulturore-historike, objekte kulturore, shkencore, fetare etj.
* * *
        Pas përfundimit të luftës në Kosovë, në një shkrim hulumtues për masakrën e Qyshkut (14.05.1999), të publikuar nga Michael Montgomery dhe Stephen Smith, hetuesi i OKB-së për krime të luftës, Dennis Milner - ka theksuar se (po citoi): “…Puna e ekipit të tij do të vazhdojë të fokusohet thuaja tërësisht në rangun e lartë të regjimit të të kryeakuzuarit për krime lufte, kryetarit jugosllavë Sllobodan Millosheviq”. “Mund të thuhet se Tribunali (i Hagës- vërejtja ime) as që është themeluar ndonjëherë ose kurrë nuk ka pasur për qëllim të vihet pas gjykimit të akterëve të krimeve në nivelet e ulëta”… “Ne do të insistojmë”, thotë z. Milner - “në atë se ata në krye janë personat përgjegjës….dhe se ata, duke qenë të implikuar, kanë tërhequr këmbëzën.”. E dhe M. Cherif Bassiouni, një tjetër hetues i OKB-së për krime lufte në Kosovë, mbështet fokusimin e Tribunalit të Hagës vetëm mbi Sllobodan Millosheviqin dhe bashkëpunëtorët e tij të lartë. Z. Bassiouni, për çudi deklaron (Po citoi): “Çështja themelore, nuk është në dënimin e krimeve të kaluara, por në parandalimin e krimeve të ardhshme”…!!!
        Nëse bazohemi në deklarimet e këtyre “faktmbledhësve” të OKB-së për krimet e kryera në Kosovë, me lehtësi mund të nxjerrim përfundimin, se: qindra kriminelë të formacioneve militare dhe paramilitare serbe duke përfshirë këtu edhe serbët lokalë, të cilët u përfshinë drejtpërdrejtë në vrasjen e shqiptarëve, plaçkitjen, djegjen dhe shkatërrimin e pasurive të tyre si dhe në shpërnguljen me dhunë nga trojet stërgjyshore…, nuk do të arrestohen kurrë për të dalur para drejtësisë ndërkombëtare apo asaj vendore.
        Edhe pas tetë vjetëve nga përfundimi i luftës, duket se Gjykata Ndërkombëtare e Hagës por dhe vetë gjykatat vendore në Kosovë janë marrë shumë pak (mos të theme aspak) me arrestimin e kriminelëve, të cilët lirshëm shetisin në Serbi, Mal të Zi, nëpër Kosovë dhe gjithandej nëpër botë.
        Ndonëse në shkrimet e mija kam prekur në mënyrë fragmentare këtë temë mjaftë serioze, në vijim do të shpërfaqi disa argumente tjera që kanë të bëjnë pikërisht me krimet dhe kriminelët, emrat e të cilëve tashmë dihen botërisht, por çuditërisht nuk merret askush me ta.
*   *   *
Në mëngjesin e 15 janarit 1999, banorët e fshati Reçak u zgjuan të rrethuar nga formacionet militate dhe paramilitare serbe. Sipas dëshmitarëve që mbijetuan krimin forcat serbe të pozicionuara në disa vende përreth fashtit  fillimisht  kanë granatuar Reçakun me artileri të rendë ndërkohë që këmbësoria ka filluar të lëvizë në brendi të fshatit. Në këtë situatë dramatike shumë fshatarë gjatë përpjekjeve për t´u larguar nga fshatit zihen robë nga njësitë kriminale serbe dhe grumbullohen në oborrin e shtëpisë së Sadik Osmanit.  Nga dëshmitarët mësohet se, kriminelët serbë pasi i kanë legjitimuar burrat e zënë, i kanë shtri për toke dhe kanë filluar t´i rrahin mizorisht duke përdorur kondakët e armëve, shqelmat, dru, zinxhirë dhe gjësende tjera të forta.
Gjatë rrahjeve të pamëshirshme në oborrin e Sadikut, dëgjohej large gjëma dhe britma e burrave, ndërsa në bodrumin e shtëpisë,  qanin e lemeritnin tmerrshëm  gratë dhe  fëmijtë e mbyllur me dry.
 Pas një orë e gjysmë rrahjesh për vdekje, njësitë barbare serbe (dikur në mesditë) këta burra i rreshtojnë në kolon për një duke i urdhëruar të ecin në drejtim të malit  dhe te vendi i quajtur ”Gropa e Bebushit” ndalohen nga njësitë tjera kriminale serbe. Pikërisht në këtë vend barbarët me rafale automatike (nga afërsia) i ekzekutojnë 45  veta, në mesin e të cilëve ishte edhe një grua.
Atë ditë të kobshme janari  u vranë:Lutë ASLLANI, Banush AZEMI, Ragip BAJRAMI,Halim BEQIRI, Rizah BEQIRI, Zenel BEQIRI, Lutfi BILALLI, Ajet EMINI, Bujar HAJRIZI, Myfail HAJRIZI, Skënder HALILI, Haqif HYSENAJ, Hajriz IBRAHIMI, Hakip IMERI, Murtez IMERI, Nazmi IMERI, Mehë ISMAJLI, Muhamet ISMAJI, Ahmet JAKUPI, Eshref JAKUPI, Hajriz JAKUPI, Mehmet JAKUPI, Xhelal JAKUPI, Jashar JASHARI, Raif JASHARI, Shukri JASHARI, Fatmir LIMANI, Nexhat LIMANI, Salif LIMANI, Bajram MEHMETI, Hanumshah MEHMETI, Arif METUSHI, Haki METUSHI, Ahmet MUSTAFA, Asllan MUSTAFA, Muhamet MUSTAFA, Sadik OSMANI, Jashar SALIHU, Shukri SALIHU, Bajrush SHABANI, Ahmet SMAJLAJ, Sheremet SYLA, Shyqëri SYLA, Bajram XHELADINI, .Njazi ZYMERI.
Me 16 janar 1999  shefit i misionit të OSBE-së ambasadori amerikan William Woker, gjatë një vizite në vendin e ngjarjes pa hezitim do të deklarojë se:” Ky është krim kundër njerëzimit…!” (Lexo  Librin “Masakra e Reçakut – krim kundër njerëzimit” Shtime 2004)
Kush janë barbarët serbë që morën pjesë në
Masakrën e Reçakut
Sipas dëshmitarëve që mbijetuan krimin, në vrasjen e bashkfshatarëve të tyre (përveç njësive militare dhe paramilitare serbe) morën pjesë edhe serbët lokalë, që punonin në postë, në kuvendin komunal të Shtimes etj.
   Më 10 qershor 2005 Lëvizja KAN tani Lëvizja „Vetëvendosje“, së bashku me familjarët e Reçakut, përmes një çarçafi  (të vendosur përpara selisë së UNMIK-ut) kanë publikuar disa emra të kriminelëve  serbë që morën pjesë në masakrën e Reçakut.
Në këtë çarçaf ishin skalitur emrat e këtyre kriminelëve:

1.Bizhidar Markoviç
2.Çedomir Aksiç
3.Zhivorad Stojçetoviç
4.Bogdan Nojiç
5.Jovica Stojkoviç
6.Momir Ristiç
7.Zvonko Ristiç
8.Ljubomir Nojiç
9.Nenad Marinkoviç
10.Pavle Marinkoviç
11.Zoran Nedelkoviç
12.Sllavisha Marinkoviç
13.Vojisllav Janiçijeviç
14.Milivoje Çanoviç
15.Jovica Jovanoviç
16.Stojan Aksiç
17.Millorad Kostiç
18.Dragisha Kostiç
19.Dragan Tasiç
*   *   *
Kush janë 35 kriminelë serbë që morën pjesë në vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga Gjakova
Më 7 maj 2005 Lëvizja „KAN“ tani „Vetëvendosje“, së bashku me organizatën“Thirrjet e Nënave”nga Gjakova, në ndërtesat afër UNMIK-ut dhe institucioneve të Kosovës, kanë vendosur një Çarçaf me dimensione 20m x 4m, në të cilin kanë skalitur 35 emra të kriminelëve serbë që akuzohen nga familjarët e viktimave si përgjegjës për vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga komuna e Gjakovës.
Emrat e kriminelëve janë:
1.Stanojeviç Momçilo
2.Çamoviç Sreten
3.Stanojeviç Milan
 1. Çoliç Rade
 2. Slavkoviç Milan
 3. Stanojeviç Sava
 4. Kovaç Slobodan
 5. Stojanoviç Sava
 6. Dekiç Milan
 7. Dekiç Momçilo
 8. Raçiç Dragan
 9. Mirkoviç Vuk
 10. Vujoviç Vaso
 11. Vujoviç Nikotin
 12. Ragiç Darko
 13. Simiç Bozhidar
 14. Stefiç Nikola
 15. Stefiç Bojan
 16. Obradoviç Ljubisha
 17. Pantoviç Radovan
 18. Pantoviç Miliç
 19. Jovanoviç Aca
 20. Bozhoviç Çedomir
 21. Jovanoviç Sava
 22. Ristiç Predrag
 23. Jovanoviç Goran
 24. Shqepanoviç Millosh
 25. Krstiç Srgjan
 26. Dikiç Milan
 27. Dikiç Momçilo
 28. Dimiç Zvezdan
 29. Jovanoviç Sinisha
 30. Rajkoviç Gojko
 31. Drashkoviç Laza
 32. Lazareviç Doka
   
*   *   *
Organizata, “26 marsi 1999”: Në vrasjen dhe masakrimin e 113 mashkujve të Krushës së Vogël, morën pjesë 56 kriminelë serbë lokalë! 
Më 26 mars 2005, Organizata, “26 marsi 1999”, nga Krusha e Vogël në bashkëpunim me Lëvizjen KAN tani Lëvizja „Vetëvendosje“, në një tjetër çarçaf të vendosur përballë Selisë së UNMIK-ut dhe Qeverisë së Kosovës kanë skalitur emrat e 56 kriminelëve serbë lokalë (vendas) që akuzohen nga familjarët e viktimave për vrasjen, masakrimin dhe djegjen e 113 burrave dhe djemëve të fshatit Krushë e Vogël. Organizata “26 marsi 1999”, nga Krusha e Vogël ka përgatitur edhe një material prej disa faqeve (me fotografi etj) ku ka sqaruar masakrën e ndodhur më 26 mars 1999 në këtë fshat, dhe këtë material ia kanë dorëzuar:
-Prokurorisë Publike – Prizren,
-Prokurorisë Publike – Prishtinë,
-Departamentit të Drejtësisë së UNMIK-t – Prishtinë,
-Njësisë së Policisë së UNMIK-t për Krime Lufte – Prishtinë dhe
Njësisë së Tribunalit të Hagës – Prishtinë.
Por, për çudi asnjë organ i këtyre instancave të drejtësisë, nuk ka marrë mundin të nisin hetimet për këtë masakër mizore, në mënyrë që barbarët të arrestohen dhe të marrin denimin e merituar. Duket sikur këta mekanizma të drejtësisë, kanë lidhur një pakt “mirëkuptimi” me barbarët, duke zhvilluar një “diskriminim pozitiv” ndaj tyre.
*   *   *
Kush janë barbarët që masakruan 19 anëtarë të familjes
Imeraj në fshatin Padalishtë
Në një raport të KMDLNJ-së me seli në Prishtinë, të lëshuar më 6 prill 2000 thuhet: Në Skënderaj janë identifikuar emrat e të gjithë kriminelëve që më 26/27 mars 1999 në Padalishtë masakruan 19 anëtarë të familjes Imeraj (në mesin e të cilëve 11 femra dhe 5 fëmijë të moshës 2 – 16 vjeçare). Të masakruarit janë: Afrim IMERAJ (2), Ardiana IMERAJ(13), Arijeta  IMERAJ (11), Avdyl IMERAJ (67), Bekë IMERAJ (53), Feride IMERAJ (21), Fetije IMERAJ (42), Florije  IMERAJ (19), Hasan IMERAJ (63), Mihane IMERAJ (72), Mona IMERAJ (72), Muhamet IMERAJ (19), Nexhmidin IMERAJ (?), Rab IMERAJ (30), Rustem IMERAJ (73), Sabahat IMERAJ (21), Shehide IMERAJ (70), Violeta IMERAJ (17), dhe Xhyfidane IMERAJ (14). Kjo listë e emrave i është dorëzuar edhe  përfaqësuesve të tribunalit të Hagës.
Kriminelët që kanë ekzekutuar mizorisht familjen Imeraj, janë serbë të  ardhur nga disa fshatra të komunës së Burimit (ish-Istogut).
Ata janë:
-Predrag Belosheviq (Pjesëmarrës i luftrave në Kroaci dhe Bosnjë – Hercegovinë);
vëllezërit Grujica e Lubisha Belojeviq,
Zharko Belosheviq,
Zhika Belosheviq,
vëllezërit Malisha e Çeda Tijaniq,
Goran Tijaniq,
Dejan Tijaniq,
Vedran Tijaniq,
Obrad Tijaniq,
Zhivan Vuçiq,
Mirolub Vuçiq,
Dushan Vuçiq,
vëllezërit Rade e Milisav Ivanosheviq,
Igor Shapiq,
Gradibor Radunoviq,
Ivan Gajin  dhe
Zoran Shlaniq – të gjithë nga fshati Cërkolez;
Dushan Shapiq e Zharko Shapiq nga Belica;
Dragan Cvetkoviq nga Uça dhe
Sllobodan Petkoviq nga Zhakova.
Pas përfundimit luftës, Shumica prej këtyre kriminelëve janë parë duke shëtitur të lirë në Cërkolez, fshat ky që ruhej nga pjestarët e KFOR-it spanjollë.
*   *   *
Sa shqiptarë u vranë  më 28 mars 1999  në Izbicë
të Skënderajt (?!)
Dihet mirëfilli se pas fillimit të bombardimeve të NATO-s kundër caqeve serbe, forcat militare dhe paramilitare serbe ndërmorën një ofensivë me përmasa shafrosëse kundër popullatës shqiptare, dhe kjo fushatë zhvillohej në kuadër të operacionit të koduar ”Patkoi”. Në këto zhvillime të të jashtëzakonshme, duke filluar nga data 25 mars forcat serbe me anë të artilerisë së rëndë granatuan dhe pastaj i dogjën disa fshatra të Drenicës si, fshatrat: Klladernicë, Qirez, Leçinë, Turiçec, Vojnik etj. Sipas dëshmitarëve, gjatë këtij operacioni njësitë barbare serbe në fshatin Qirez i zunë robë disa gra dhe fëmijë dhe i ngujuan në një hambar të misrit. Me këtë rast disa femra u përdhunuan seksualisht ku 8 prej tyre u vranë mizorisht dhe pastaj kufomat u hodhën në tri puse të fshatit.
Në këtë fushatë shfarosëse për shqiptarët, më 27 mars 1999 forca të mëdha militare dhe paramilitare serbe granatuan edhe fshatin Izbicë të Skënderajt, ku gjatë 3 ditëve të fundit qenë stehuar rreth 5 mijë banorë (kryesisht gra, pleqë dhe fëmijë) të fshatrave përreth. Më 28 mars forcat kriminale serbe rrethojnë vendin ku ishte përqëndruar kjo popullatë dhe pas një maltretimi të rënë fizik, burrat ndahen (në dy grupe) nga gratë dhe fëmijët. Grupi i parë është dërguar në një kodër të afërt, ndërsa grupi i dytë është grumbulluar në shtratin e një lugine dhe sipas planit kanë hapur zjarrë në drejtim tyre. Me këtë rast janë vrarë e masakruar mizorisht 147 veta. Po atë ditë (pas masakrës në Izbicë) gratë dhe fëmijtë që ishin mbledhur në një lëndinë u detyruan të largoheshin dhe të ecnin këmbë në drejtim të Klinës, të Gjakovës, Prizrenit dhe me në fund kanë përfunduar në Shqipëri.
Më 28 mars 1999 në Izbicë u ekzekutuan barbarisht: Jetullah ALUSHI, Asllam (Q) AMRUSHI, Asllan BAJRA, Bajram  BAJRA, Bajram C. BAJRA,  Bajram S. BAJRA,  Brahim  BAJRA, Fazli BAJRA, Ilaz BAJRA, Sami BAJRA,Bislim  BAJRAKTARI, Hajdar BAJRAKTARI, Demush BEHRAMI, Muhamet BEHRAMI, Nuredin BEHRAMI, Asllan DAJAKU, Dibran A.DANI, Sali DERVISHI, Bajram DERVISHI, Ilaz DERVISHI, Musli DOQI, Hamdi DOQI, Ali DRAGA, Cen DRAGA, Hajriz DRAGA, Ismet  DRAGA, Murat DRAGA, Rrahim DRAGA, Rustem DRAGA, Zade DRAGA, Avdullah DURAKU,  Bel A.DURAKU, Dibran DURAKU, Rexhep  DURAKU, Muhamet  EMRA, Lah  FETAHU, Ibrahim  GASHI, Ramë  GASHI, Halil HAJDARI, Halit  HALITI, Fejz  HAXHA, Hazir  HOTI, Qerim HOTI, Rifat  HOTI, Rrustem HOTI, Tahir  HOTI, Muhamet  HOTI, Sadik  HOTI, Shefqet A. HOTI, Vehbi HOTI, Zenel  ISUFI, Beqir  JETULLAHU, Kajtaz D. KAJTAZI, Bajram  KELMENDI, Jetullah  KELMENDI, Ramë  KOTORI, Brahim  KOTORI, Hajzer KOTORI, Deli  KRASNIQI, Mustafë  KRASNIQI, Rrahim KRASNIQI, Azem  KUQICA, Sami  LOSHI, Jashar  LOSHI, Selman  LOSHI, Halil  MORINA, Sokol H. MURSELI, Beqir  MUSLIU, Ilaz  MUSLIU, Shaban  MUSLIU, Halit  MUSLIU, Naim  MUSLIU, Mehmet  MUSLIU, Hasan  MUSTAFA, Azem  OSMANI, Fatmir  OSMANI, Hetem  OSMANI, Muharrem  OSMANI, Pajazit D. QAKA, Sabit  QALLAPEKU, Ismajl  QELAJ, Rexhep  QELAJ, Metush  QELAJ, Hamz  QUPEVA, Ramadan RACI, Halit  RAMAJ, Mujë  REXHEPI, Mustafë  SEJDIU, Azem  SHABANI, Hysen A. SHALA, Idriz  SHALA, Isuf  SHALA, Isuf SHALA, Mujë  SHALA, Sali  SHALA, Zymer  SHALA, Halim  SHALA, Hijraz  SHALA, Sadik  SHERIFI, Zeqir  SHPATI, Riza  SPAHIU,  Ramë SYLA, Brahim  TAHIRI, Gani  TEMAJ, Hamdi  TEMAJ, Hami B. THAQI, Ramë H. THAQI, Ajet D. THAQI, Sheremet  THAQI, Ukë  UKA, Zenel  VELIQI, Idriz  XHEMAJLI, Qazim  XHEMAJLI, Jahir  ZEKA, Milazim  ZEKA, Një mashkull i paidentifikuar…(..)  Më 28 mars 1999 gjatë rrugëtmit për në Shqipëri në rimorikio u dogjën për së gjalli: Zyre FEJZA (61) dhe Zoje OSMANI (70). (Kjo listë nuk është e plotë)
Kush janë barbarët që morën pjesë në ekzektutimin e 147 shqiptarëve në Izbicë
Sipas raportit të KMDLNJ-së (6 prill 2000) në ekzekutimin e 147 shqiptarëve në Izbicë janë përfshirë edhe serbët lokalë të fshtarave të Drenicës dhe të Burimit (ish-Istogut).
Në këtë masakër mizore kanë marrë pjesë: 42 pjestarë të familjeve Tomasheviq nga Syrigana, e këta janë:
 1. Mihajlo Tomasheviq
 2. Veselin Tomasheviq
 3. Sllavko Tomasheviq
 4. Vujadin Tomasheviq
 5. Nenad Tomasheviq
 6. Stojadin Tomasheviq
 7. Igor Tomasheviq
 8. Miloje Tomasheviq
 9. Vladan Tomasheviq
 10. Radoslav Tomasheviq
 11. Vasilije Tomasheviq
 12. Milosh Tomasheviq
 13. Radivoje Tomasheviq
 14. Preda Tomasheviq
 15. Srgjan Tomasheviq
 16. Millorad Tomasheviq
 17. Mileta Tomasheviq
 18. Radenko Tomasheviq
 19. Mile Tomasheviq
 20. Stojadin Tomasheviq
 21. Milenko Tomasheviq
 22. Milan Tomasheviq
 1. Dragoljub Tomasheviq
 2. Gjoko Tomasheviq
 3. Boshko Tomasheviq
 4. Zhivorad Tomasheviq
 5. Zhivojin Tomasheviq
 6. Najdan Tomasheviq
 7. Nebojsha Tomasheviq
 8. Nenad Tomasheviq
 9. Branillav Tomasheviq
 10. Ratko Tomasheviq
 11. Filip Tomasheviq
 12. Dejan Tomasheviq
 13. Gordan Tomasheviq
 14. Predrag Tomasheviq
 15. Despot Tomasheviq
 16. Tadisha Tomasheviq
 17. Sinisha Tomasheviq
 18. Tomisllav Tomasheviq
 19. Zoran Tomasheviq e
 20. Goran Tomasheviq , Pastaj
 21. Branisllav Kragoviq
 22. Ratko Kragoviq i biri – po nga nga Syrigana.
        Pastaj,
 1. Marko Ristiq
 2. Marko Damjanoviq
 3. Dragoljub Rajkoviq
 4. Jovica Rajkoviq
 5. Rade Kovaçeviq – Zec
 6. Dika Kovaçeviq
 7. Ognjan Kovaçeviq
 8. Gjorgje Mojsiq
 9. Radosav Kovaçeviq – Cule
 10. Mile Jokiq
 11. Nebojsha Kovaçeviq
 12. Sinisha Jokiq
 13. Svetozar Ristiq
 14. Zoran Kovaçeviq – Princ , të gjithë nga Banja;
 15. Momir Milentijeviq
 16. Zoran Jovanoviq
 17. Milutin Arisiq,
 18. Milan Todoroviq
 19. Dejan Spasiq
 20. Nebojsha Nikçiq
 21. Miodrag Komatina
 22. Niqifor Kovaçeviq
 23. Dragan Dimitrieviq
 24. Vukmiq Lazareviq – nga Runiku
 25. Todor Deverxhiq
 26. Rade Deverxhiq
 27. Dragisha Deverxhiq
 28. Milan Shteviq
 29. Dragomir Shteviq
 30. Miliq Petroviq e
 31. Ognjan Petroviq,  nga Radisheva
 32. Nenad Shmigiq
 33. Radoje Shmigiq
 34. Cvetko Shmigiq
 35. Dragan Shmigiq e
 36. Gollub Shmigiq nga Leçina.
 37. Dadosha Iliq
 38. Zhivoin Iliq dhe
 39. Momçillo Radovanoviq – nga Kuçica.
 40. Zhivko Jokoviq e
 41. Radosllav Kandiq nga Kotorri, si dhe
 42. Radivoje Rasha – Kalenoviq  me të bijtë
 43. Dejan Rasha dhe
 44. Dushan Rasha
 45. Zvonko Jovanoviq
 46. Zoran Jovanoviq
 47. Bllagoje Çolakoviq
 48. Nenad Çolakoviq
 49. Radosh Lajoviq
 50. Ilija Trajkoviq
 51. Rajko Rajçiq
 52. Vllado Bakraçeviq
 53. Lubisha Iliq
 54. Momo Peleviq
 55. Sllagjan (polic i komunikacionit) 
 56.  100.Sadudin Rexhepagiq (boshnjak) – të gjitha nga Skënderaj.
 57. Goran Shapiq,
 58. Rade Shapiq dhe
 59. Dushan Shapiq, që të tre nga Belica e Burimit (ish-Istogut).
Këtë listë me emra të barbarëve serbë e kanë në duar UNMIK-ut dhe institucioneve të Kosovës, por sa dihet deri më tani asgjë nuk kanë bërë që këta barbarë të dalin përpara drjetësisë.
*  *  *
Kush janë bandat tjera kriminale serbe që kanë kryer
krime në Drenicë
Në tetor 1999 në fshatin Sankoc të Drenicës, gjatë pastrimit të terenit nga njësiti i TMK-së, të Batalionit I-rë „Ymer Alushani“ të Brigadës 121 „Kumanova“, në njërën nga ish-bazat e shtabit komandues të bandave kriminale serbe, është gjetur një listë me emra të formacioneve ushtarake që vepronin në Drenicë. Aty janë gjetur edhe numra të telefonave dhe fotografi të ndryshme si dhe ditarë që këta kriminelë kanë mbajtur gjatë luftës në Kosovë.(Shih: revistën Ekskluzive, nr.1. janar 2000, f.101)
Lista e emrave të barbarëve serbë, është si më poshtë:
1.Llazareviq Dragisha, nëntoger
2.Gjorgjeviq Sinisha, rreshter
3.Blanusha Mile, rreshter i vjetër
4.Korçag Goran, rreshter i klasit të parë
5.Millanoviq Predrag, dhjetar
6.Radulloviq Nebojsha
7.Simiq Goran
8.Kostiq Sasha
9.Daniq Sllobodan
10.Gjorgjeviq Zoran
11.Shabiq Zvonko
12.Qausheviq Nenad
13.Jovanoviq Dragi
14.Momqilloviq Miroslav
15.Ivanoviq Milivoje
16.Dejanoviq Verolub
17.Janjusheviq Zhivorad
18.Nedelkoviq Bratisllav
19.Petkoviq Bogolub
20.Gjoriq Sllavolub
21.Vaniq Rasha
22.Dimiq Dushan
23.Bajrami Igor
24.Aliq Zoran
25.Branko Jançiq
 *   *   *
Kush janë barbarët serbë që u përfshinë në vrasjen e Shqiptarëve
 Sllatinë të Fushë- Kosovës (?!)
Pas përfundimit të luftës në Kosovë, në garazhin e shtëpisë së Rrahim Imerit në fshatin Sllatinë të Fushë-Kosovës është gjetur një  listë me emra të pjesëtarëve të forcave ushtarake e policore serbe që morën pjesë në vrasjen e shqiptarëve në Sllatinë dhe në plaçkitjen e djegien e shtëpive të shqiptarëve në këtë fshatë. (Revista: Ekskluzive nr.4 prill 2000, fq.52)
Në këtë listë figurojnë emrat e këtyre kriminelëve:
 1. Zoran Vukdragoviq - toger
 2. Lubisha Simiq - rreshteri
 3. Zoran Ristovski
 4. Dushan Jevriq
 5. Zoran Joviq
 6. Mladen Peshiq
 7. Milosh Mihajloviq
 8. Marko Zhivoinoviq
 9. Slavisha Gjorgjeviq
 10. Miodrag Pejatoviq
 11. Dejan Mikiq
 12. Igor Gurkoviq
 13. Ivan Stanojeviq
 14. Zoran Mimiq
 15. Radoje Bulatoviq
 16. Mile Rangjeloviq
 17. Cvetko Boshkiq
 18. Radoslav Ristia
 19. Slobodan Gjurgjeviq
 20. Darko Miloviq
 21. Dragisha Ivanoviq
 22. Ivan Steviq
 23. Vladeta Stojanoviq
 24. Sasha Aksiq
 25. Nenad Jovanoviq
 26. Nenad Zhivkoviq dhe
 27. Dejan Slaviq.
(Krimineli Dejan Saviq mësohet se ishte pjesëmarrës edhe në masakrat ndaj civilëve shqiptarë në Opojë)
*  *  *
Cilat njësi barbare serbe vranë e masakruan 42 shqiptarë në fshatin Qyshk dhe 35 të tjerë në fshatrat fqinje Pavlan dhe Zahaq të Pejës
Më 14 maj 1999 në fshatin Qyshk (2-3 km afër Pejës) u vranë e u masakruan barbarisht 42 meshkuj, gjatë një sulmi të furishëm nga forcat e kombinuara elite militare e paramilitare serbe.
Në këtë ditë të kobshme për Qyshkun , u vranë e një pjesë e tyre edhe u dogjën: Ramë Dervish Gashi (65), Xhafer Ramë Gashi (40), Rrahim Dervish Gashi (55), Rasim Hysen Ramaj (45), Metë Shala (55), Selim Maxhun Gashi (50), Haki N. Gashi (45), Jashar Azem Gashi (58), Muharrem Azem Gashi (50), Avni Drevish Gashi (50), Skënder Dervish Gashi (35), Musë Shaban Gashi(63), Ibish Kadri Gashi (55), Rrahim Shaban Gashi (55), Ahmet Rrustem Gashi (35), Emin Bekë Gashi (60), Emrush Krasniqi, mysafir nga Vranoci, Ismet Bajraktari, mysafir nga Raushiçi, Hasan Metë Hatamaj - mysafir nga Batusha, Gani Avdyl Hasanaj, mysafir nga Batusha, Hasan Ahmet Çeku (70), Bedri Ahmet Çeku (65), Isuf Shala, mysafir nga Grabofci, Çaush Rrustem Lushi, Ardian Çaushi (30), Ardian Çaush Lushi (20), Osman Haxhi Lushi (48), Sefedin Haxhi Lushi (44), Avdullah Lush Lushi (45), Ukë Lush Lushi (43), Ramiz Lush Lushi (40), Xhafer Lush Lushi (35), Skënder Lush Lushi (30), Nifa Din Kelmendi (55), Skënder Din Kelmendi (50), Besim Din Kelmendi (38), Ardian Skënder Dina (20), Rrahim Sylë Kelmendi (40), Xhemë Isuf Kelmendi (40), Mentor Shaban Kelmendi (22), Avdi Shaban Berisha (58) dhe Zeçir Aliaj - mysafir nga Zllopeku.
Në mëngjesin e së njëjtës ditë, forcat serbe kishin sulmuar edhe dy fshatra të tjerë fqinje, Pavlanin dhe Zahaqin, dhe pasi kishin dëbuar nga shtëpitë e tyre gratë, fëmijët dhe pleqtë, kishin vrarë mizorisht edhe 35 shqiptarë të pafajshëm.
-Në fshatin Pavlan u ekzekutuan:
1. Zymer Sadik Gashi (70), 2. Agush Selman Gashi, 3. Liman Hajzer Gashi, 4. Haxhi Rexhë Dreshaj (41), 5. Shaban Tahir Kelmendi(52), 6. Zenun Shala, mysafir nga Fusha e Pejës, 7. Musë Isuf Lulaj (75), 8. Rrahim Salih Nikçi (55), 9. Xheirane Brahim Nikçi(25), 10. Hatixhe Kamer Nikçi (50), 11.Ajshe Avdyli dhe 12. Gashi-Kelmendi (40).
-Ndërsa në Zahaç janë ekzekutuar këta persona:
1. Zenel Bekë Berisha, 2. Shaban Kasem Neziraj, 3. Sadri Ymer Ramaj, 4. Faton Sadri Ramaj, 5. Valdet Nezir Ramaj, 6. Shpend Rexhë Hyseni, 7. Naim Hajrullah Hyseni, 8. Ismet Hajrullah Hyseni,
9. Haki Hajrullah Hyseni, 10. Sabit Hajrullah Hyseni, 11. Bajrush Avdyl Hyseni, 12. Fehmi Rashit Gjokaj, 13. Hysen Rashit Gjokaj, 14. Ruzhdi Halil Dobraj, 15. Muhamet Halil Dobraj, 16. Halil Halil Dobraj, 17. Bekim Ahmet Delijaj- rom, 18. Shaban Sokol Ramaj, 19. Zymer Osmanaj, 20. Shaban Osmanaj, 21. Fakë Rexhep Murati - mysafir, 22. Demë Ahmet Hatashi, nga Leshani.

Në masakrimin e civilëve shqiptarë kanë marrë pjesë:
 Formacioni “Frenki”, një njësit komando i emëruar sipas udhëheqësit të tij Franko Simatoviq - “Frenki”, e cila ka qenë pjesë e forcave speciale të sigurimit shtetëror të Serbisë, të njohur edhe si “Crvene beretke” (Beretat e kuqe).
 - “Operativna Grupa” ose “OPG” (grupi operativ), një njësit elitë i policisë serbe, pjesëtarët e të cilit me krenari kanë quajtur veten “Magla” (mjegulla), sepse pas aksioneve të ndërmarra ata nuk kanë lënë ndonjë gjurmë. “OPG-ja” mësohet të ketë marrë urdhrat nga gjeneralë të lartë në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Serbisë. Bazuar në dëshmitë e disa burimeve serbe, pjesëtarët e OPG-s kanë marrë pjesë edhe në disa masakra tjera famëkeqe në Kosovë, në  Abri të Ulët, në Reçak, në Pavlan, në Zahaç etj.
 - Njësiti snajperist i Armatës së Tretë “Jugosllave”, grup që theksohet të ketë qenë nën komandën e drejtpërdrejtë të kryegjeneralit të Armatës së Tretë serbe. Pastaj, grupet paramilitare të ashtuquajtur “Munja” (vetëtima). “Munja”, në një raport të organizatës “Human Rights Watch-it” (HRW), përshkruhen se “ka qenë një mishërim i çuditshëm i policëve, kriminelëve dhe të vetëquajturve patriotë, (plotësisht nën kontrollin e armatës dhe policisë), të cilët nga serbët ishin konsideruar si legjendarë, për përleshjet e tyre që kishin zhvilluar me Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës dhe për sulmet e pamëshirshme mbi civilët shqiptarë”.
Degjo ketu: Deshmite e deshmitareve )
*   *   *
Në çfarë rrethanash u masakrua prof. Ruzhdi Berisha
Pro.Ruzhdi Berisha ka lindur më 1952 në fshatin Buçe të komunës së Sharrit. Me fillimin e luftës çlirimtare në Kosovë, Ruzhdiu (edhepse ishte anëtar i Kryesisë së LDK-së në Sharr (ish-Dragash) aktivisht mori pjesë në shtrirjen dhe organizimin e UÇK-së në këto anë. Për këtë qëllim Prof.Ruzhdi Berisha ( pa e ditur “shokët”e tij në LDK) disa herë do të udhëtojë për në Shqipëri për të vënë kontakte bashkëpunimi me disa nga drejtuesit UÇK-së.
Prof.Ruzhdi Berisha
Për të mësuar më gjerësisht lidhur me aktivitetin e Ruzhdiut dhe lojërat qëllimkiqja të luajtura në adresë të Ruzhdi Berishës, nga dy zyrtarë të LDK-së në Sharr, Halim Shemsidini Kryetar i LDK-së (aktualisht edhe kryetar i komunës së Sharrit) dhe Shaban Halimi sekretar i LDK-së (aktualisht deputet i kësaj partie në Parlamentin e Kosovës) - dhe për të ditur për odisejadën deri te vrasja e tij, lexoni shkrimet e gazetarit Bedri Halimi: RUZHDI BERISHA: NJË JETË PËR DIJE DHE LIRI + VËRTET, KUSH E LA VETËM RUZHDI BERISHËN NË OPOJË ?! 
Ndërkaq për të mësuar, se kush kanë qenë Shaban Halimi, Halimi Shemsidini... në kohën e regjimit të Millosheviqit..., lexoni shkrimin“Vazhdimësia e pushtetit serb në komunën e Sharrit! ISH-PUSHTETARËT E REGJIMIT SERB UDHËHEQIN SOT KOMUNËN E SHARRIT “ 
      
                Halim Shemsidini          Shaban Halimi           
-------------------------------------------------
Dihet mirëfilli se pas fillimit të bombardimeve të NATO-s ndaj forcave serbe në Kosovë (24 mars 1999), Serbia intensifikoi fushatën e shpërnguljes së shqiptarëve nga trojet e veta dhe në këto zhvillime edhe popullata shqiptare në Opojë do të detyrohet të largohet nga vatrat e tyre. Kjo ngjarje ndodhi më 31 mars 1999 kur policia serbe jep urdhër që brenda dy orësh popullata shqiptare e Opojës t´i braktisin shtëpitë e tyre dhe të shpërngulen për në Shqipëri. Vetëm dy ditë më herët (më 29 mars) Kryesia e degës së LDK-së për Sharr (ish-Dragash), në një mbledhje të mbajtur në shtëpi të Shaban Halimit në Buzez, merrë vendimin, që “nëse vjen deri te shpërngulja e popullatës nga Opoja ne si kryesi e LDK-së asesi nuk duhet të shpërngulemi por duhet të qëndrojmë këtu”.
Prof.Ruzhdi Berisha meqë këtë vendim e mori shumë seriozisht, nuk do të shpërngulet për në Shqipëri, ndërsa antarët e tjerë të kryesisë së LDK-së, përfshirë këtu edhe kryetarin e LDK-së për Sharr, z.Halim Shemsidini (aktualisht edhe kryetar i komunës) dhe sekretarin e saj, Shaban Halimi (aktualisht deputet i LDK-së në Kuvendin e Kosovës) nuk e respektojnë këtë vendim dhe para të gjithëve kalojnë në Shqipëri. Pra me këtë rast duket se Ruzhdiu tradhëtohet nga “shokët”e LDK-së dhe kjo tradhëti do t´i kushtojë me jetë. Gjatë qëndrimit të Ruzhdiut në Buqe (në fshatin e tij të lindjes), forcat kriminale serbe (përmes informatorëve shqipfolës) i bien në gjurmë, dhe pasi maltretohet tmerrshëm fizikisht vritet e masakrohet në format më mizore.
Në qershor të vitit 1999, kur njësitë e UÇK-së futen në Opojë, puna e parë për ta ishte vendndodhja dhe fati i Prof. Ruzhdi Berishës dhe të disa personave të tjerë që konsideroheshin zhdukur.
PU e UÇK-së, informatën e parë për vrasjen e Prof.Ruzhdi Berishës e merr në fshatin Krushevë të Gorës nga personi Sadik Idriz – aktualisht Ministër i Shëndetësisë në Qeverinë e Agim Çekut.   
   
Sadik Idriz - ish - Ministër i Shëndetësisë në qeveinë Çeku!
Sadik Idriz i lindur me 28.02.1954 në fshatin Krushevë, deklaron se në fund të muajit prill 1999 në një lokal - ëmbëltore në Dragash, e cila ishte pronë e një fshatari nga Zlipotoku i Gorës, ka biseduar me një epror serbë me emrin Mitojeviç Dragutin, i cili në besim i ka treguar se Ruzhdi Berishën e kanë vrarë në karakollin Stojanoviç (në kufi me Shqipërinë).
  Krimineli Dragutin, Sadik Idriz(it) i tregon se: “Ruzhdi Berisha pasi që është vrarë është mbuluar me dhe, dhe me dega (dru) dhe kur të nesërmen kemi kaluar aty pari kemi parë se kafshët e egra e kishin shpluar kufomën e tij dhe se ja kishin hëngër njërën pulpë të këmbës.”  Barbari Dragutin në fund të bisedës, Sadik Idriz(it) i ka thënë, se:”pas luftës do të shkoi në Slloveni sepse rrjedh nga një familje Serbo-Sllovene” dhe me këtë rast ia  ka dhënë adresën dhe numrin e telefonit të vetë.
Adresa e tijë është: Mitojeviç Dragutin – Rusianov TRG-3.  Nr.tel. 99386-61-263-632.
Pas këtij informacioni të hidhur Policia Ushtarake e UÇK-së  nis kërkimin për gjetjen e kufomës së Ruzhdiut dhe të gjërave përsonale të tij.
       Fillimisht u mësua se letërnjoftimi i prof.Ruzhdiut është në depon ndërtimore të pronarit Taip Sadikut nga fshati Bellobrad, ( Taip Sadiku ishte bashkëpunëtor i UDB-së dhe njëri nga bashkëpunëtorët kryesor të eprorit të policisë serbe Gradimir Zekavica). Letërnjoftimi së bashku me një dekleratë me shkrim në stacionin e PU-së është dorëzuar nga Kujtim Neziri – vëlla i inspektorit federativ të sigurimit shtetëror serb, Lulzim Nezirit nga fshati Kuk. Gjatë hulumtimeve në teren, në shtëpinë e kriminelit Miroslav Gapiç në Prizren janë gjetur: një flamur, patent shoferi dhe libreza ushtarake të prof.Ruzhdi Berishës si dhe një thikë e gjakosur, me të cilën dyshohet të jetë masakruar Prof. Berisha.
Krimineli Mirosllav Gapiç
Ndërkohë në Lipjan është gjetur edhe vetura e tij.Pas shumë përpjekjesh, më 19 shtator 1999, disa ushtar të UÇK-së nën udhëheqjen e Zahadin Krasniqit, afër kufirit Shqiptaro-Shqiptar e gjejnë edhe kufomën e masakruar të Ruzhdi Berishës.
  
Leja e çarkullimit dhe vetura (makina) e Ruzhdi Berishës!
----------------------------------------
  Pas disa ditësh i gjithë dokumentacioni i gjetur i është dorëzuar hetuesve të gjykatës së Hagës, me qëllim të arrestimit dhe daljes para drejtësisë të të gjithë atyre që kanë marrë pjesë në vrasjen dhe masakrimin e Ruzhdi Berishës, por për fat të keq çdo gjë ka përfunduar me dorëzimin e këtij dokumentacioni, sepse deri më tani askush nuk është arrestuar edhe pse dihen mirëfilli emrat dhe mbiemrat e atyre që u përfshinë në vrasjen e intelektualit Ruzhdi Berisha.
* * *
Pas përfundimit të luftës, po në këtë rajon bariu i fshatit Brezne Hasan Kadri Krasniqi, te vendi i quajtur “Fusha e Hutit” në drejtim të Lugut të Gjeraçinës ka gjetur gjashtë kufoma të gjinisë femrore. Ka informuar komandën e UÇK-së në Opojë të cilët menjëherë kanë angazhuar një njësi ushtarake për këtë qëllim. Për këtë krim është informuar UNMIK-u, KFOR-i  dhe mediat lokale dhe të gjithë kanë dalur në vendin e ngjarjes (në Brezne) ku kanë marrë të gjitha të dhënat si dhe kanë bërë inçizimin e kufomave. Këto femra të masakruara ishin prej dy fshatrave të komunës së Therandës (ish-Suharekës).1.Rafije Krasniqi – nga Studençani (49 vjeç), 2.Behare Krasniqi – nga Studençani (22 vjeç),3.Bahrije Gashi – nga Terjna (1938),4.Rahime Voci – nga Terjna (1947),5.Ajmone Gashi – nga Ternja (1966),6.Besarta Gashi – nga Terjna (1985).
*   *   *
Si i dogjë Kompleksi Memorial i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit
Tri ditë pas fillimit të bombardimeve të NATOS-s kundër forcave Serbe në Kosovë, pikërisht në orët e mbrëmjes të datës 27 mars 1999 kriminelët serbë u futën në ambientet e Kompleksit Memorial të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, dhe me këtë rast e dogjën Shtëpinë muze të lidhjes me rreth 11 mijë eksponate historike. Gjithashtu edhe lapidaret e dy personaliteteve të mëdha të kombit tonë: Abdyl Frashërit dhe Haxhi Ymer Prizrenit u hoqën nga basamenti i përbashkët dhe pasi u dëmtuan u gjuajtën jashtë Kompleksit Memorial.  Për këtë akt barbarë ekziston një material i faktuar me dëshmi të shumta( fotografi dhe dokumente tjera) si dhe emrat e 11 kriminelëve serbë që u përfshinë në djegjen dhe shkatërrimin e KM të LSHP. Ky material është dorëzuar edhe Tribunalin Ndërkombëtar në Hag, por,(bazuar në praktikat që ndjek ky tribunal) ashtu sikurse shumë dëshmi të tjera edhe ky material ka përfunduar në sirtarët e prokurorisë dhe prandaj nuk do të merret kurrë në shqyrtim.
 *   *   *
 Kush janë barbarët serbë që kryen krime në fshtatin Kishnicë
 dhe në disa vende tjera të Kosovës
Në nëntor 1999, në fshatin Kishnicë (afër Prishtinës), në shtëpinë e Sabit Krasniqit, u gjet një listë me 20 emra barbarësh serbë. Ata kishin vendosur shtabin operativ paramilitarë dhe nga shumë burime dëshmohet se nga kjo bazë shkonin e bënin krime ndaj popullatës civile shqiptare nëpër shumë pjesë të Kosovës. Bazuar në listën me emra e mbiemra dhe në adresat e tyre, rezultonë se këta barbarë janë nga Kosova me përjashtim të njërit që ishte nga Kurshumlija. Një pjesë prej tyre, krime kanë kryer edhe në fshatin Kishnicë. Për këto krime kanë dëshmuar Musa Gashi dhe Bajram Gashi, që kanë shpëtuar nga thikat e këtyre kriminelëve.(Ekskluzive nr.1 janar 2000, fq.101)
Në listën e gjetur janë skalitur këta emra:
 1. Berisha Ruzhdi – Bekim, rom
 2. Iliq Stalin – Velko
 3. Paniq Pavli – Sinisha, Prelloc i Prishtinës
 4. Cvejiq Lubisha – Lan, Hallaq i Madh – Lipjan
 5. Vukadinoviq Jovan – Njegosh, Kurshumli
 6. Andriq Mirko – Drashko, Prishtinë
 7. Dikiq Branko – Nebojsha, Prilluzhë
 8. Krastiq Rade – Svetisllav, Skullan i Lipjanit
 9. Selishnik Jelica – Tomisllav, Kishnicë
 10. Sinisha Jovanoviq, Kishnicë
 11. Jovan Karaxhiq, Kishnicë
 12. Goran Trajkoviq, Kishnicë
 13. Boban Trajkoviq, Kishnicë
 14. Dejan Trajkoviq, Kishnicë
 15. Predrag Gjorgjeviq, Kishnicë
 16. Petar Saveliq, Kishnicë
 17. Mile Bulajiq, KIshnicë
 18. Gjorgje Bulajiq, KIshnicë
 19. Zhivorad Mitiq – Zhiko, Kishnicë
 20. Dragan Mitiq – Burdo, KIshnicë
 21. Dragan Miliq, Kishnicë
 22. Zoran Trajkoviq, Kishnicë
 23. Mike Iliq, Graçanicë
 24. Dushan Iliq, Graçanicë
  * * *
Kush janë 22 barbarët që janë përfshirë në vrasjen e
shqiptarëve në Klinë
Më 12 Nëntor 1999, është gjetur edhe një listë me emra të kriminelëve serbë, që kanë vrarë, ekzekutuar e masakruar mizorisht qindra civilë Shqiptarë në komunë të Klinës. Në mesin e barbarëve figuron edhe një barbar shqipfolës. Dihet mirëfilli se në komunën e Klinës janë përfshirë më së shumti serbë lokalë në vrasjen e Shqiptarëve.
Lista përmban këta emra:
 1. Danë Balaj
 2. Zoran Dobriq
 3. Zharko Stepiq
 4. Vitomir Saviq
 5. Millorad Stepiq
 6. Gollub Stashiq
 7. Dragomir Stashiq
 8. Bado Bogiqeviq
 9. Zaiq Vojo
 10. Dobishleviq Sreta
 11. Dançiq Vojo
 12. Popi Zoran
 13. Pavlloviq Dragan
 14. Zhivkoviq Radosllav
 15. Zhivkoviq Llazar
 16. Vushtiq Radoje
 17. Zariq Sreqko
 18. Kiziq Gollub
 19. Kiziq Gjoko
 20. Dashiq Nevica
 21. Krstiq Millan
 22. Dobriq Dushan
   
  *   *   *
Kush janë barbarët serbë që me emrin ”Toga e tmerrit” vranë e
masakruan civilët shqiptarë në Viti 
Më 2 dhjetor 1999, janë gjetur disa dokumente në Samakovë, Viti, Goshicë, Kabash, Binçë, Kllokot, Zhiti etj., në të cilat dëshmohet se paramilitarët serbë, në këtë rajon kanë vepruar me emrin”TOGA E TMERRIT”. Kjo togë është formuar më 19 maj 1999 dhe për një kohë të shkurtër ka vrarë e masakruar 22 civilë pleq, plaka, fëmijë, gra dhe burra që i zunë nëpër shtëpitë e tyre.
Emrat e kriminelëve janë:
 1. Miodrag Stanishiq
 2. Sasha Jeriniq
 3. Stanisllav Vukiq
 4. Sasha Vujiq
 5. Mirosllav Mihajlloviq – Mikica
 6. Millovan Ivkoviq
 7. Vidosllav Kojiq
 8. Moma Vasoviq
 9. Nenad Perzhiq
 10. Branko Arizonoviq
 11. Nebojsha Stanojoviq
 12. Zoran Cvetkoviq
 13. Sllavisha Maksimoviq
 14. Dragisha Dinqiq
 15. Novica Jakovleviq
 16. Lubisha Arsiq
 17. Sinisha Jovanoviq
 18. Aleksander Jovanoviq
 19. Srgjan Ristiq
 20. Goran Arsiq
 21. Nebojsha Stanishiq
 22. Dragan Nojkiq
 23. Canko Spasiq
 24. Bogoso Krqmareviq
 25. Millosh Mitroviq (komandant i togës).
   
   
  *   *   *
Kush janë barbarët serbë që kryen krime dhe spastrim
etnik në Fushë-Kosovë
1.Sllavisha Andrijeviq - (njëri ndër organizatorët kryesorë për dëbimin me dhunë të shqiptarëve nga Fushë-Kosova)
 1. Dragomir Popoviq
 2. Boban Mitroviq
 3. Dragan Dabizhleviq
 4. Lazar Deniq
 5. Radomir Dishiq
 6. Radovan Petroviq
 7. Dragan Mitroviq
 8. Radojica Mitiq
 9. Dragan Iliq
 10. Aca Stankoviq
 11. Zhika Begnellaviq
 12. Mlladen Laziq
 13. Sllavisha Grujiq
 14. Sasha Mihajlloviq
 15. Sava Drashkoviq
 16. Miodrag Bangjur
 17. Millan Milkoviq
 18. Boban Grujiq
 19. Sasha Maksimoviq
 20. Nebojsha Stefanoviq
 21. Vllastimir Jovanoviq
 22. Dushan Zharkoviq
 23. Dragan Zhekiq
 24. Dobri Artinoviq
 25. Stanko Milankoviq
 26. Sllobodan Mitroviq
 27. Dobrivoje Gjorgjeviq
 28. Darko Milosheviq
 29. Dragolub Lakaqeviq
 30. Lubisha Veliqkoviq
 31. Zharko Vasiq
   
*    *    *
Çka u gjetë në “qendrën e torturimit” në Prishtinë
Gjurmë të krimit dhe të kriminelëve janë gjetur pothuajse në çdo vendbanim të Kosovës.Me këtë rast vë në spikam zbulimin e të ashtuquajturit “qendër e torturimit” në Prishtinë.Në qershor 1999 gjatë futjes së trupave të NATO-s në Kosovë, njësitë britanike (ato parashutiste) gjatë kontrollimit të objekteve publike në Prishtinë, në një ndërtesë pesë katëshe, kishte zbuluar një dhomë e cila nga njësitë kriminale serbe ishte përdorur, si qendër e torturës dhe e vasjeve mizore të shqiptarëve. Në këto ambiente u gjetën armë të ftohta si: thika me gjak, shkopinjë gome, shkopinjë bejzbolli  të gërvishtura nga goditjet e fuqishme, arka të mbushura me drogë, që kriminelët kishin përdorë gjatë kryerjes së krimeve etj. Nga këto gjetje rezulton, se në këtë qendër krimi, të jenë torturuar e mbytur mizorisht shumë shqiptarë, duke ju prerë pjesë të trupit: veshët, hunda, ekstremitetet (këmbë e duar), organet gjenitale etj. Armë të ftohta: si thika, Kamo, Sopata, litarë të përgjakur për ngulfatje, drogë dhe siringa për marre të drogas janë gjetur edhe në rajonin e Gollakut, në fshatin Dresnik të Pejës, në Rrthinë të Rahovecit si në Celinë dhe Krushë të Madhe etj.
(…)…(…)…(…)
Duke përfunduar (por këtu nuk është fundi…) pa hezitim them se:
Këta janë barbarët që nuk i ndjek, as UNMIK-u, as KFORI, as institucionet e brishta të Kosovës…, askush…!!!
Kur kihen parasysh të gjitha këto  fakte dhe mijëra të tjera si këto, natyrshëm bëhet përgjegjës, gjithë lidershipi politikë e institucional i Kosovës, për neglizhencën totale rreth ngritjes së një kallzimi penal, kundër shtetit serbë, për gjenocidin dhe etnocidin e kryer në Kosovë.
=================================
F O T O G A L E R I A    E    B A R B A R Ë V E   T Ë   SH E K. XX
 
 
***
Fotogaleria e barbarëve në rajonin e Prizrenit
***
Djegja e Kompleksit Memorial të LSHP-së, më 27 Mars 1999
***
 Vrasje, masakra, ekzekutime...armë  të  ftohta...
KLIKO MBI FOTO
Një bunar me kufoma të shqiptarëve ! 
****
Përdhunimet!
*  *  *
 
 
  
*  *  *
Të pagjeturit
KLIKO MBI FOTO
***


Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)