Kënaqësia estetike që të jep poezia e poetit tët alentuar Përparim Hysi

Përparim Hysi.jpg

Në foto:Përparim Hysi 

Përparim Hysi ka lindur më 21 janar të vitit 1943, në fshatin Petovë të Fierit. Për një periudhë të gjatë kohe ka punuar si mësues në fshatrat e Fierit dhe ne vitet 1996-2000 inspektor arësimi për gjuhë dhe letërsi shqipe pranë Drejtorisë Arësimore në Fier. Ka kryer studimet pedagogjike në Elbasan dhe më vonë pa shkëputje nga puna ka përfunduar studimet e arësimit të lartë për gjuhë letërsi. Ka botuar katër libra me poezi: “Rektimat e dashurisë”, “Prushi i dashurisë”, “Më piku dashuria”, ““Luftë” me dashurinë” etj.. Është anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptarë-Amerikanë.(Floripress)Shkruan:Prof.dr. Eshref YmeriMe poetin e talentuar Përparim Hysi jam njohur përmes faqeve të internetit kur unë ndodhesha në Kaliforni, kurse ai në Florida.Në internet lexoja shpeshherë krijimet e tij poetike që më mahnisnin me origjinalitetin e vargëzimit.Më pas ai u kthye në vendlindje.

Kur u kthevanë Tiranë, i bëra një ftesë për takim. U takuam në kafenenë“Tajvan”, bri rrugës përballë pallateve të Shallvares.Ishte data 28 qershor 2014.Në bisedë e sipër, Përparimi nxori nga çanta dy përmbledhje poetike që m’i dhuroi me një mbishkrim miqësor. Përmbledhja e parë titullohet“Kurthi i Mallit”, kurse përmbledhja e dytë - “Mbeta dashurive”.

Me sa duket, këto përmbledhje Përparimi i ka shkruar gjatë kohës kur ka jetuar te djali i tij në Florida.

E bukur është jeta në Florida, ku ngrohtësia e rrezeve diellore vjen e kapërthehet me freskinë e rrymave ajrore që enden mbi hapësirat e saj mes Gjirit të Meksikës dheOqeanit Atlantik.

Por edhe në ato kushte, rënkata e shpirtit të poetit Përparim Hysi ushton në çdo faqe të përmbledhjes poetike për atdheun e largët, për tëcilin e djeg një mall përvëlues që s’e lë të gjejë shfrim.

Poezia në penën e këtij poeti me një origjinalitet të veçantë krijues, është arti i fjalës.Në të bien në sy një shpirt plot ndjesi, një përsiatje e plagosur, ca ndjenja dhe ca mendime prekëse deri në dhembshuri.

Kur lexon këto dy strofa nga poezia“Kurthi i Mallit”, bindesh menjëherë se ç’mall i patreguar vlon në shpirtin e poetit zemër përvëluar për atdheun që e ka lënë atje larg, matanë Oqeanit:

Ashtu si kujtes aqë kapërdin çastet e hidhura,
Sa, pak nga pak, gjatë kohës i harron,
Kështu dhe malli të lidh si me zinxhira
Që janë aq të trashë, sa zor se shpëton.

Kur them kështu, e kam për mallin përAtdhenë
Që ngrihet mbi çdo mall, më i lartë se Everesti.
Këtë mall e kupton kush lë si unë Atdhenë,
Nga kurthi i këtij malli s’shpëton derisa të vdesi.

Të dyja përmbledhjet e Përparimit të emocionojnë me elegancën e metrikës, me muzikalitetin e rimës, me ëmbëlsinë e rrëfenjave të magjishme që ai ia përcjell lexuesit me aq art poetik. Prandaj jam i bindur se kushdo që e lexon poetin e talentuar Përparim Hysi, me siguri që do të përjetojë një kënaqësi me të vërtetë estetike.

Tiranë, 18 gusht 2013

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)