Letërsia shqipe dhe kodet e mëdha


Në ceremoninë e hapjes të hënën në Sallën e Kuqe të Fakultetit Filologjik, dikush tha se derisa Shqipërisë as në kohën e komunizmit e as në transiocion nuk i ka rënë ndërmend të zhvillojë shkencën e albanologjisë si dhe të ndihmojë studiuesit e huaj që merren me këtë fushë, është Kosova ajo që nën rrethanat më të rënda, e ka themeluar Seminarin.


Prishtina e Albanologjisë. Për më shumë se 10 ditë, në kryeqytetin e Kosovës do të vijnë albanolog e studiues nga e gjithë bota për të marr pjesë në edicionin e 33-të të Seminarit Ndërkombëtar të Gjuhës, Letërsisë dhe Kulturës Shqiptare. Këtë vit seminari do të karakterizohet me shënimin e 200 vjetorit të lindjes së shkrimtarit arbëresh Jeronim De Rada. Me këtë rast do të prezantohet gjuhëtari i madh po ashtu arbëresh, Francesko Altimari.

Ndërkaq, tema e sivjetme e seminarit është “Letërsia shqipe dhe kodet e mëdha”. E historia e këtij seminari është epike. Nëpër të kanë perfomuar studiues të ndryshëm gjatë 40 viteve. Por në kushte të pushtimit, e në rrethana kur Kosova përballej me ekzistencën e saj, nuk ka qenë fare e lehtë organizimi i një ngjarje të tillë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)