Kush është Dick Marty?

Pak Biografi.
Dick Marty i lindur në Sorengo [Komunë e Kantonit të Ticinios(1.666 banorë) qark i qytetit të Luganos] me 7 Janar 1945-tës. U diplomua në universitetin e Neuchâtel në degën juridik.

Në 1975 emërohet prokuror ne Kantonin e Ticinos ku menjëher shquhet për luftën që i bëri krimit të organizuar dhe drogës. Në 1987-tën puna e tij për drejtësi i solli dhe mirënjohjen dhe çmime të ndryshme nga departamenti amerikan i drejtësisë dhe i narkotizmit intenacional.

Në 1989-tën zgjidhet anëtar i Këshillit të shtetit në Kantonin e Ticinos ku dhe ishte drejtor departamentit të financave deri në 1992-shin ku dhe me rotacion mori postin e presidentit(sipas rregullit ndër anëtarë). Në 1995 pasi refuzoj te rikanditohej në Këshillin të shtetit ai u emërua anëtarë në Këshillin e shteteve(dhoma e lartë e parlamentit zvicerian) si përfaqësues i Kantonit të Ticinios ku punon si këshilltar juridiko-ekonomik.

Nga 1998-ta është anëtarë i Asambles Parlamentare të Këshillit të Europës(KE) ku bën pjesë në disa komisione. Në 2005-sën emërohet si raportues i KE-s për hetimet mbi dyshimet e ndërtimit të burgjeve sekrete nga CIA në Europë. Mbi këto hetime Martyn publikoj dy raporte. Këto dy raporte kanë hedhur dritë mbi shkelje të ndryshme të normave internacionale të të drejtave të njeriut të bëra nga shtete të ndryshme europiane.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)