Mali i Zi ka nënshkruar protokollin për anëtarësim në NATO

ZAVRŠNA FAZA Članice NATO u četvrtak potpisuju protokol o prijemu Crne Gore


“Nëse Mali i Zi anëtarësohet në NATO, Podgorica hyn në kategorinë e caqeve potenciale të Rusisë”, është shprehur Andrej Klimov.
Jens Stoltenberg
Një Mal i Zi perëndimor, e thyen edhe ëndrrën e ndikimit serb në regjion dhe e zbeh edhe rolin e Beogradit zyrtarë që të paraqitet si faktor stabiliteti në Ballkan.

Ushtria e Malit të Zi përbëhet nga tre forca; ato tokësore, ajrore dhe detare. Shërbimi i detyruar është hequr qysh në vitin 2006, kurse në ditët e sotme Ushtria e Malit të Zi është ushtri profesionale dhe tashmë ka në gjirin e saj 1950 trupa aktiv. Pothuajse i tërë arsenali ushtarak i ushtrisë së këtij vendi është i trashëguar nga Forcat e Armatosura të konfederatës Serbi-Mali i Zi. Kjo konfederatë ishte krijuar pas shpërbërjes së ish Jugosllavisë.

Mali i Zi ka nënshkruar javën e kaluar, protokollin e anëtarësimit në NATO, që do t’i mundësojë pjesëmarrjen në të gjitha takimet e Aleancës, si vend vëzhgues ose i ftuar. Pasi ta kenë ratifikuar protokollin të gjitha vendet anëtare të NATO-s, Mali i Zi do të bëhet vendi i 29-të anëtar i saj.


Protesta e orkestruara kundër anëtarësimit në NATO
Kërcënimi rus ndaj Malit të Zi
Pak ditë para se t’i jepet drita e gjelbërt këtij vendi për të hyrë në Aleancë, në vend kishin shpërthyer protestat nga partitë serbe, ku qëllimi fondamental i këtyre protestave ishte që të paraqesin Malin e Zi si një shtet jostabil dhe vendimi i NATO-së të shtyhet. Këto protesta pastaj u pa se ishin të orkestruara nga Beogradi dhe Moska

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)