ÇUN LAJQI AKTORI I MADH SHQIPTAR ENDE SHUMË I FORTË NË SKENËN SHQIPTARE...

Çun Lajqi: Jam lodhur nga injoranca që i bëhet aktorit pikërisht nga pushteti të cilin e kemi votuar, por jo nga puna. Kam shumë krijime të bukura në karriere dhe mund të them se kam jetuar shumë mirë në një kohë nga puna ime. Tani mjerë ne që merremi me këtë punë.... 


FLORIPRESS: Ju në këtë moshë ende merrni pjesë në spektakle, a mund te na thoni pse?

Çun Lajqi: Po duke e marrë parasyshë se shumë pakë po servohen vlerat tona kulturore, po duhet patjetër ta përkrahim vlerën dhe jo anti vlerën, do të marrë pjesë gjerë në pikën e fundit të jetës sime, sepse jamë
shërbëtor i kulturës shqiptare.

FLORIPRESS: Ju gjithëher keni projekte të ndryshme dhe direkte, çka mendoni të arrini?

Çun Lajqi: Po kur ti shërbsh ndokujt dçka, servoj çka është e mirë, unë për ç`do spektakël apo projekt pregadis projekte të ndryshme, dhe sa i përket pyetjes suaj se pse direkte, sepse nuk e gënjej shikuesin me CD sepse kam dëshir të jet direkt sepse është më origjinale.


FLORIPRESS: Ju jeni aktor i madh dhe ende jeni i fort në skenë, deri kur?

Çun Lajqi: Mua më mbanë të gjallë skena dhe aktrimi, artisti kurr nuk vdes, por nëse ka vdek artisti atëher populli paska vdekur më herët. Artistët nuk vdesin kurrë sepse veprat e tyre nuk vdesin.FLORIPRESS: Si e shihni dallimin e rinisë në Kosovë dhe asaj në Diaporë?

Çun Lajqi: Është e njejtë sepse është në kohën e tranzacionit, rinia është e njejtë si këtu por edhe atje, sepse të njejtat probleme i kanë, por nuk janë fajtor rinia, por koha, por jamë i bindur se do të ndërrojnë kohërat.


FLORIPRESS: Si e shihni ruajtjen e vlerave kulturore në diasporë?

Çun Lajqi: Nuk janë duke u ruajtur si duhet, por nuk e di edhe pse. Por kisha apelu se të ruhen vlerat kulturore, sepse me ato e identifikojmë vehten, kombin, dhe vendin, pa ato nuk jemi asgjë, jemi të humbur kudo që jemi.FLORIPRESS: Ju jeni shumë shpesh në Zvicër, na thuani diqka për shqiptarët e këtushëm?
Çun Lajqi: Po jamë i ftuar shumë shpesh në Zvicër, në spektakle të ndryshme kulturore, jamë ai që kamë qenë si gjithëher, servoj atë çka është e bukur, mërgimtarët tanë kanë nevojë edhe për çmallje me atëdheun, dhe me programet e veta ata ç`mallen dhe afrohen për momentin afër atëdheut. Mërgata në Zvicër është shumë e organizuar dhe ia vlen për ti lavdëruar.FLORIPRESS: Na thuaj diqka për lexuesit e albanur.net.

Çun Lajqi: E vizitova edhe këtë Agjencion Publicitar dhe faqen e saj ne internet, nuk pata shumë kohë të lexoj, sepse kishte material aq shumë interesante sa që duhet shumë kohë ti lexoj, ishte e mrekullueshme faqja albanur.net, krahë i djathtë i vlerave kulturore dhe i përgëzoj dhe i përshëndes ata që janë në krye të saj. Lexuesit i kisha porositur, se vehten e tyre ...


FLORIPRESS: Mendoni se është i mbrojtur aktori me ligj në Kosovë?

Çun Lajqi: Në Kosovë unë nuk e di se kush është i mbrojtur me ligj, e lëre më të mbrohet aktori. Kush e mbron aktorin o vëlla, kush kujdeset për mirëqenien e tij, kujt i bie ndërmend se si jetojnë aktorët të cilët me dekada e kanë ushqyer shpirtin e popullit. Po ne akoma punojmë me ligjin e 1978-ës, absurde apo?! Por mos harroni se në këtë vit aktori ka qenë me të gjitha benificionet i barabartë me ministrin. E sot për 41-vjet përvojë në teatër aktori merr pagën prej 150 eurosh, ndërsa ministri sigurisht 1000, ndoshta më shumë. Mos harroni se të gjithë këta ministra e kryeministra që i kemi momentalisht janë rritur me artin tim, me qindra herë i kam ngazëllyer me recitimet e mia, me qindra herë i kam frymëzuar me vargjet e Fishtës, Kadares, Shkrelit, dhe me qindra herë mi kanë rrahur krahët dhe janë krenuar me mua e kolegët e mi. Tani që janë ulur në fotele, tani kur nuk e dinë fundin e pasurisë, nuk e kthejnë kokën kah teatri, e lëre më të flas ndokush me ne. Kjo është e dhimbshme, sepse injoranca ndaj kulturës është injorancë edhe ndaj kombit, sepse kombi ndërtohet mbi të kaluarën dhe mbi rrënjët e veta që quhet kulturë.


FLORIPRESS: A mund të jetohet nga arti në Kosovë?

Çun Lajqi: Aktori në Kosovë nuk mund as bukën vjetore të i’a siguroj vetes me këtë punë. Merre me mend se cili është buxheti vjetor i teatrit, besoj jo më shumë se 200.000 euro. Nëse merr parasysh numrin e madh të aktorëve që bredhin rrugëve, e që nuk e dinë a mund të angazhohen njëherë brenda vitit, atëherë del se aktori është thjeshtë një individ që lufton për kafshatën e bukës.FLORIPRESS: Ju jeni edhe poet, çka është poezia për ju?

Çun Lajqi: Poezi shkruaj shumë rrallë, vetëm atëherë kur kam nevojë të them diçka që nuk mund të thuhet me fjalën e thjeshtë. Unë shumë vështirë e krijoj poezinë, andaj edhe rrallë e shkruaj. Sidoqoftë, e kam pasion të dorës së dytë, e recitoj bukur andaj kam dëshirë edhe ta krijoj bukur.


FLORIPRESS: Jeni edhe lahutar i shkëlqyeshëm. A po ‘zhduket’ muzika me lahutë në Kosovë?

Çun Lajqi: Lahuta fatkeqësisht po zhduket. Më vjen keq por kjo është e vërtetë. Nuk ka njerëz të ri që e pëlqejnë. Mendoj se është një instrument shumë melankolik, po aq sa edhe epik. Unë jam rritur më lahutë sepse babai im, Ali Rexha i binte bukur dhe këndonte. Unë e mësova jo vetëm lahutën por të gjitha këngët epike për Mujen e Halilin si dhe Oso Kuken e Ali Pashën, dhe gati tërë “Lahutën e Malësisë”.FLORIPRESS: Si e ndjeni veten pas gjithë kësaj kohe në skenë. Jeni lodhur?

Çun Lajqi: Jam lodhur nga injoranca që i bëhet aktorit pikërisht nga pushteti të cilin e kemi votuar, por jo nga puna. Kam shumë krijime të bukura në karriere dhe mund të them se kam jetuar shumë mirë në një kohë nga puna ime. Tani mjerë ne që merremi me këtë punë.FLORIPRESS:Planet afatshkurtra?

Çun Lajqi: Janë përfunduar skenat e filmit “SHQIPTARI” bashkë me gruan time Fatimen, në produksionin gjermano-shqiptar. Gjithashtu e kemi kryer filmin “Kodi i Jetës” të Ekrem Kryeziut dhe pres një angazhim në një film danez në pranverë. Pra, siç po e shihni jam i angazhuar kryesisht në film ...

Sonte luaj në TKK në Dosja H të Kadaresë.


Nga: Musa JUPOLLI, Paris

N’ Sy ideali i dramës shqiptare
Ikonë e teatrit Shekspirian
Lajçi n’ poemë zgjon ndjenjë
polifoni-homofoni
gegë -toskë
shqiptimi i tij
Lajçi, hecje poetike
n’ Rugovë personazh delikat
pranveror n’ bukurinë e ngjyrave
shetitje n’ aromë t’ luleve
i lindur nga natyra e lirë
Imitues i shqiponjave
që bashkon male
me theks të fuqishëm n’ folje
Albanais
i Ilirisë,
Pellazgë n’ origjinë
aktrimi i tij
gjuhë Arbëri
MADHËSHTI


PËRGATITI :FLORI BRUQI

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)

Legjenda e Mujit dhe Halilit