Jusuf Buxhovi e akuzon ministrin e arsimit Ramën: Më hoqi nga lista!


Historiani Jusuf Buxhovi, edhe pse ishte ftuar të ligjëronte në kuadër të Javës së Shkencës në Kosovës, nuk do ta bëjë këtë. Ai është larguar nga lista, dhe lajmi për largimin atij i ishte dërguar nëpërmjet postës elektronike një ditë para fillimit të Javës nga drejtori i Departamentit të Shkencës në kuadër të MASHT-it. Për këtë veprim të MASHT-it, Buxhovi e ka akuzuar personalisht ministrin e kësaj ministrie, Ramë Buja. Buxhovi ka thënë se kjo është një hakmarrje e ministrit Buaj ndaj vërejtjeve që ai i kishte dhënë për ministrin Buja, kur ky i fundit, sipas Buxhovit, ishte shprehur se ishte dakord me një ministër turk që kishte kërkuar rishikimin e teksteve të historisë sa i përket trajtimit të marrëdhënieve shqiptaro-osmano-turke. “Unë pata reaguar ndaj ministrit që ishte pajtuar me ministrin turk për ndërrimin e historisë, duke kërkuar edhe largimin e këtij ministri”, ka thënë Buxhovi. Për ta vërtetuar largimin nga agjenda e Javës, Buxhovi e ka përcjellë edhe një lajmërim elektronik që atij i ishte dërguar nga MASHT-i më 15 maj, në orën 18:48:04, ku i bëhej e ditur se nuk do të mbajë ligjëratë. “I nderuari profesor Buxhovi! Me keqardhje më duhet të ju informoj se jam i detyruar ta anuloj marrëveshjen tonë lidhur me ligjëratën tuaj të paraparë për datën 17, në Bibliotekën Kombëtare dhe Universitare të Kosovës. Kërkoj ndjesë për këtë jokorrektësi!”, thuhet në njoftimin elektronik, që i është dërguar Buxhovit nga Murteza Osdautaj, drejtor i Departamentit të Shkencës dhe Teknologjisë në MASHT.
Në anën tjerë, MASHT-i ka reaguar, duke deklaruar se anulimi i ligjëratës së Buxhovit nuk ka të bëjë fare me ministrin Buja. Nëpërmjet një komunikate, MASHT njofton se ministri Buja, duke ardhur nga bota akademike, ka respekt të veçantë për shkencën dhe kërkimet shkencore, andaj ai asnjëherë nuk ka deklaruar se nuk na duhet historia e Jusuf Buxhovit. “MASHT është kundër politizimit të historisë dhe kujdesshëm bën hartimin e planeve mësimore, teksteve shkollore të historisë, duke evituar ndërhyrjet politike. Java e Shkencës bëhet nga Departamenti i Shkencës dhe Këshilli i Shkencës, e jo politika”, thuhet në komunikatë e lëshuar nga MASHT-i.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)