Pse Albin Kurti është Ibrahim Rugova i VetëvendosjesAlbin Kurti duhet të merr "abdesë"para varrit të Ibrahim Rugovës ,nëse dëshiron  të bëhët pejgamerë dhe ta merr fronin  si Ibrahim Rugova!
Historikisht partitë shqiptare jane identifiku me individin dhe ato kanë mbijetuar duke mitizuar themeluesin e partisë që nga Enver Hoxha, Sali Berisha deri të Ibrahim Rugova. Përjashtim është vetëm Fatos Nano, i cili u largua nga  jeta politike.

Analgojia mes Ibrahim Rugovës dhe Albin Kurit pothuajse është një “Déjà vu” në politikë shqiptare duke marr si shkas krizën e madhe që e ka përfshirë Lëvizjën Vetëvendosj! Ibrahim Rugova ishte një figurë karizmatike jo vetëm e LDK-së por më gjër, ai themeloi LDK-në si një lëvizje mbarë kombëtare në një moment kritik për Kosovën.
Rugova kishte përkrahje të madhe nga populli sepse ishte lider karizmatik, por gjatë rrugëtimit të tij në politikë ishte përballur më disa “puçe” kundër tij në LDK. Atëhere termi puç nuk ishte përdorur por një term tjetër “marrja e kalasë nga brenda”.
“Marrja e kalasë nga brenda” për herë të parë ndodhi në vitin 1994 dhe koka “puçiste” ishte ish-kryeministri në ekzil Bujar Bukshi më Isa Mustafën, sot kryetar i LDK-së. Bujar Bukoshi, kishte arritur të bënte një aleanë të fshehtë për ta eliminuar politikisht Ibrahim Rugovën, duke e sabotuar dhe koprementuar kudo që shkonte. Por, Bukoshi, kishte deshtur sepse Rugova e kishte mbështetjen nga “baza” dmth në popull.
Rasti i dytë kundër Ibrahim Rugovës kishte ndodhur në vitin 1998 gjatë Kuvendit Zgjedhor të LDK-së. Ky ishte kuvendi më i vështirë në karrieren politike të Ibrahim Rugovës, sepse ai po përballej më presionin e madh nga disa eksponent radikal brenda LDK-së që ishin Jakup Krasniqi me klanin e tij. Në këtë viti kishte filluar edhe lufta në Kosovë.
Por, përseri Rugova doli fitues nga ky kuvend sepse ai kishte mbështetjen e bazës.
Cila është analogjia mes Ibrahim Rugovës dhe Albin Kurtit?
Albin Kurti, edhe pse me një ideologji politike krejtë  ndrysha nga Rugova, lirishitë mud të themi se Kurti është një figurë karizmatike e VV njejtë sikurse Rugova për LDK-në sepse ai vet e ka themeluar VV. Albin Kurti, edhe pse dikur ishte ithtar që të mos “mitizohen” liderët duke thënë në fillet e VV,  se “nuk ka babë, por ka ide” ai këtë e ka thën në një kohë tjetër kur VV ishte një lëvzije shumë e vogël pa ndikim, dhe kishte për qellim t’i sulmonte liderët e partive politike në Kosovë.
Albin Kurti, nuk ka asnjë dyshim që do të dal fitues nga kjo krizë e VV, sepse ai e ka mbështetjen e bazës, njejtë sikurse Ibrahim Rugova dikur.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)