Në Klinikën infektive në Prishtinë, u konfirmuan tre rastet e para për këtë vit, të të infektuarve nga ethet hemorragjike.

Kthehen rriqrat

Në Klinikën infektive në Prishtinë, u konfirmuan tre rastet e para për këtë vit, të të infektuarve nga ethet hemorragjike. Të infektuarit janë dy djem, njëri në moshën 11 vjeç e tjetri 15 nga komuna e Rahovecit, derisa i treti është një 30 vjeçar nga Malisheva. Sipas mjekësve gjendja e tyre është mjaft e rëndë.


Nga Lirita Halili
 
 
Me ngrohjen e motit, u paraqitën edhe rriqrat. Kështu të mërkurën në Klinikën infektive në Prishtinë, u konfirmuan tre rastet e para për këtë vit, të të infektuarve nga ethet hemorragjike. Të infektuarit janë nga komuna e Rahovecit dhe ajo e Malishevës.

Nga Rahoveci, të infektuarit janë dy djem, njëri i moshës 11 vjeçar dhe tjetri 15, që të dy vëllezër mes vete. Derisa i infektuari i tretë nga Malisheva është një mashkull i moshës 30 vjeçare. Salih Ahmeti, shef i repartit në Klinikën Infektive në QKUK, tregon se të infektuarit janë në gjendje shumë të rëndë shëndetësore.

“Që të tre pacientë janë në gjendje mjaft të rëndë shëndetësore dhe ndodhet nën përkujdesje intensive. Mjekët po bëjnë gjithçka që të infektuarit sëmuri të mbijetojë”, tregon Ahmeti për Express.

Sipas tij, mjekët kanë filluar që të bëjnë kompensimin e të gjitha produkteve të gjakut dhe pacientët janë duke u menaxhuar në mënyrë intensive. Por edhe përkundër kujdesit, sipas Ahmetit sëmundja e pacientit ka një ecuri të rënd.

“Të sëmurët janë mjaft rëndë, mirëpo ne po bëjmë shumë përpjekje që segmentet e mundshme që mund të menaxhohen nga mjekësia për tejkalimin e sëmundjes”, vlerëson Ahmeti.

“Por mund të them se gjendja e tyre, prej momentit kur janë paraqitur tek ne, është një shkallë më e mirë”, pohon ai.

Sipas Salih Ahmetit, gjatë kësaj periudhe kur janë konfirmuar rastet e sëmundjes, në Klinikën Infektive janë paraqitur gjithsej 7 persona, nën dyshimin se mund të jenë të pickuar nga rriqrat.

Megjithatë sipas tij, vetëm tre nga këta, janë konfirmuar se janë të sëmurë nga ethet hemorragjike.

“Këtë vit sëmundja fatmirësisht është shfaqur më vonë krahasuar me vitet e kaluara, Kjo për shkak të rrethanave klimatike”, sqaron ai.

Në Klinikën Infektive që nga muaji maj kanë kërkuar ndihmë 373 pacientë të prekur nga rriqrat, pjesa dërmuese e tyre, janë lëshuar në shtëpi pas trajtimit mjekësor. Sezoni i pranverës dhe verës çdo vit në Kosovë karakterizohet përveç me numër të lartë të personave të pickuar nga rriqrat edhe me viktima në njerëz.

Numri më i madh i viktimave është shënuar vitin 2001 dhe vitin e kaluar, kur si pasojë e pickimit të rriqrave, përkatësisht etheve hemorragjike kanë humbur jetën nga 7 persona.

Simptomat e para tek pacientët e pickuar nga rriqrat janë temperatura e lartë, gjakderdhja nga hunda, nëpër lëkurë, lodhje, molisje dhe simptoma të tjera, pas shfaqjes së të cilave është i domosdoshëm konsultimi me mjekun. Zonat më të rrezikuara nga rriqrat janë Suhareka, Klina, Rahoveci, Skenderaj, Drenasi, por kampione mbetet Malisheva.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)