Ajo çfarë na duhet është dashuria

947282_10151557808123350_1655512497_n
Gjithçka fshihet brenda vështrimit të Mona Lizës. Kjo duket se është ajo çfarë kërkon të thotë përmes një morie grafikësh kushtuar personazhit të famshëm të Da Vinçit, artisti brazilian Joao Alberto Lupin. Duke fshehur vështrimin e saj, ai kërkon të përforcojë idenë se gjithçka ndodhet te sytë…. Grafika e Lupin, bashkë është pjesë e një ekspozite me artistë shqiptarë dhe brazilianë, e cila është hapur dje në Drejtorinë Rajonale të Kulturës Kombëtare, nën kurimin e Shpend Bengut. E quajtur “Prishtinë – Rio de Janeiro -Tiranë”, ekspozita është një udhëtim në kulturat e dy vendeve përmes novelave grafike, multimedias apo animacionit… Igli Levani sjell një këndvështrim ndryshe mbi “Baladën e Kostandinit”. Historia e vëllait që ngrihet nga varri për t’i mbajtur premtimin nënës, për t’i sjellë motrën e martuar larg në shtëpi duket kaq frymëzuese në grafikën e Levanit. Besa e Kostandinit është trajtuar dhe në novelën grafike të Genc Buxhelit. Dhe pse mbartin të njëjtin subjekt, trajtimi i tyre është në forma krejtësisht individuale nga dy artistët e rinj. Novela grafike është një frymë interesante në artet pamore. Si në fletët e një libri, përmes imazheve ajo të jep historinë nga një ngjarje në tjetrën. “Ajo çfarë na duhet është dashuria”, thotë artisti David Beat në punën me titull “Shijojeni heshtjen”. Ndërsa artistja Gerta Oparaku përmes një vizatimi të ngrohtë të dy të rinjve, thotë se “thjesht duhet të prekemi”. Interesante janë dhe punët e Universitetit AAB Prishtinë, pjesë e kësaj ekspozite. Të ftuar specialë në këtë event ishin artisti italian, Jacopo Tomassini, Cathie Martn (Britani), dhe Ylber Rizah Kabashi nga Kosova. E konceptuar në formën e një komunikimi kulturor përmes gjuhës së grafikës, artistët shqiptarë dhe ata brazilianë, sollën një pasqyrë të asaj çfarë ofron ky lloj arti sot.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)