Jeho përjetësisht o fjalë e lirë


Nga Vilhelme Vranari Haxhiraj


Shqipëria ndër kohëra ka mbartur, ka nxjerrë dhe do të dalin prej saj figura të spikatura dhe të ndritura në fusha të ndryshme të jetës. Në fushën e hartimit të fjalorit shqip, përhapjes së gjuhës dhe shkollave shqipe, si dhe fillimeve të letërsisë sonë kombëtare, vlera të mëdha ka Rilindja jonë Kombëtare, e cila përgatiti terrenin dhe ka qenë Prologu i Pavarësisë Kombëtare. Klubet dhe shoqëritë atdhetare shqiptare të themeluara në mërgim, të drejtuara nga intelektualët më në zë shqiptarë, duke shpërndarë abetaren shqipe në të gjithë vendin, hodhën themelet e tempullit të dijes, si udhërrëfyes dhe udhëheqës të së ardhmes sonë kombëtare. Kjo lëvizje kulturore, me nismë në vatrat e nxehta, ku jetonin e vepronin shqiptarët e ditur e mëmëdhetarë si në: Stamboll, Rumani, Bullgari, Kalabri, Sh.BA, Greqi, Australi e në shumë shtete të Evropës Qëndrore dhe Perëndimore, arritën ta bëjnë të njohur çështjen shqiptare. Hapja e shkollave shqipe në të gjithë vendin zgjoi e rriti ndërgjegjen dhe dashurinë për tokën e të parëve, historinë, traditën, si dhe kulturën e të gjithë bashkëkombasve brenda apo jashtë kufijëve. Pas Luftës së Dytë Botërore, edhe pse ekzistonin dhe vazhdonin aktivitetin këto vatra kulturore, politika e dyerve të mbyllura në diktaturën komuniste heshti, madje shpesh herë u akuzuan si tradhëtarë të kombit gjithë ata që e vazhduan traditën e bukur të Rilindasve. Duhej përmbysja e sistemit diktatorial, që shqiptarët e emigracionit të vjetër dhe të ri, ndoqën, rinisën, apo nisën nga A-ja një punë të madhe me median, si vazhdues të rilindasve. Pushteti i medias së lirë ka vlera të jashtëzakonshme për një komb që përqafon rrugën e zhvillimit. Veç ripërtritjes së atyre ekzistuese, u çelën mjaftë media të reja, virtuale apo gazeta dhe revista të shkruara, sidomos jashtë vendit, të cilat nuk janë nën influencën e asnjë force politike. Ato i shërbejnë kombit pa interes vetjak, duke shpalosur kulturën, historinë, traditën dhe situatat e shkuara që përjetuam, situatën aktuale të një tranzicioni të tejzgjatur e premisat-dilema që kanë lindur si përgjegjësi morale, qytetare dhe kombëtare për të gjithë intelektualët shqiptarë në çdo kënd të globit ku jetojnë dhe punojnë. Ata shërbejnë dhe janë Ambasadorë të Shqipërisë të paemëruar nga shteti, janë vetemëruar dhe përzgjedhur nga bashkëpunëtorët apo lexuesit e panumërt, në saj të ndërgjegjes që i udhëheq për të thënë të vërtetën e mohuar apo të lënë në harresë mbi Shqipërinë dhe shqiptarët.

Çdo komb ka elitat e veta. Asnjë elitë nuk ka brirë, as e ka të shkruar në ballë. Elita del natyrshëm, nuk emërohet e nuk drejtohet nga askush, por me intelekt, vullnet, profesionalizëm dhe punë, mendimi i saj i avancuar, ndiqet apo përkrahet nga të gjithë. Natyrisht të gjithë ata që punojnë dhe pasqyrojnë arritjet, mbajnë qëndrim kritikë ndaj mosarritjeve, apo ndaj gjithçkaje që bëhet keq, në këtë mënyrë ndihmojnë çështjen kombëtare shqiptare. Këto janë vlerat e vërteta intelektule, të cilat kanë nevojë për një falenderim, për një mirënjohje, për një ftesë nga organet përkatëse administrative dhe të publikohen për gjithçka që bëjnë në favor të vendit të tyre. Një veprim i tillë do të rriste autoritetin e Shqipërisë në botë, si komb që di të vlerësojë intelektualët. Nuk duhet të harrojmë se ata janë emigrantë që përqafuan kulturën, kushtet e zhvillimit dhe iu përshtatën qytetarisë evropiane, amerikane etje. Asnjë emigrant nuk e gjeti rrugën të shtruar me dafina, ndaj puna që bëjnë për vendin e tyre, duke u rrëmbyer kohën problemeve familjare, është sakrificë sublime. Kjo punë e pashpërblyer, të paemëruar nga asnjë institucion shtetëror, i ka bërë ata jo vetëm të jenë vetvetja, dikushi, por i kanë treguar botës se shqiptarët janë njerëz të vlerave. Natyrisht duke punuar në fusha të ndryshme, secili prej tyre jep një apo më tepër vlera të ndryshme, por gjithmonë në favor të Shqipërisë.

Mes këtyre mediave për punën e mrekullueshme që bëjnë, do të përmendja disa prej tyre që kanë shmangur urrejtjen dhe nxitjen e hakmarrjes, por reflektojnë kulturë, dije dhe vëllazërim si: “Fjala e Lirë”, “Albania News” (Londër), “Tribuna Shqiptare”(Kanada);Gazeta “Dielli”, “Illyria”, “Bota e Gruas shqiptare”,”ttclub”(ShBA); “Agjencioni Floart”(Kosovë); Revista “Shqiptari” (Rumani); “Rrënjët”, “Fjala Arbëreshe”,”Vatra Arbëreshe” (Itali); “Zemra Shqiptare” (Suedi); “Voal” (Zvicër ); “Bota Sot” Sh BA, “Dituria” -Suedi etje. Kërkoj ndjesë pasi për mungesë njohjeje aktiviteti të tyre, nuk kam vendosur media të tjera.

Propozim për Vlerësim!

Të nderuar miq, lexues dhe bashkëpunëtorë të mediave në emigracion, krijues dhe studiues, kritikë dhe analistë brenda jashtë vendit po ju drejtohem për mbështetje, në vazhdim të kërkesës së ditëve më parë. Bota nuk i ka heronjtë apo njerëzit e shquar dhe i krijon, kurse ne i kemi dhe i lëmë në harresë, ose i ngremë në piedestal pas vdekjes. Duke parë se antivlera në tërësi ka mbuluar vlerat reale, ku vlerësohen me fushata në bazë miqësie dhe partiake, ose pse X person ka marrë çmim dhe unë jo. Vlera nuk matet nga sasia, as miqësia dhe as nga pasuria, pasuri për të është se sa këto vlera intelektuale i shërbejnë kombit, shoqërisë dhe zhvillimit, apo ç’ mesazh edukativ dhe vëllazërimi j ep një vepër apo një media. Mediat që punojnë në emigracjon nuk janë Fluide, as abstrakte. Ato drejtohen nga stafe të formuara në bazë shoqërie dhe atdhetarie dhe po japin vlera maksimale. Jam e mendimit që intelektualët e shquar që punojnë me mediat në emigracion për njohjen e historisë, kulturës dhe vlerave kombëtare, të vlerësohen, në këtë vit me të cilin nis 100 vjetori i dytë i Pavarsisë.

Po ju parashtroj dy kërkesa që ia paraqesim Shtetit Shqiptar

Meqë Qeveria e parë shqiptare me Kryeministër Ismail Qemalin, funksionoi vetëm 14 muaj, jemi të mendimit që:

Viti 2013 të shpallet Viti “Ismail Qemali”

Grupi nismëtar bashkë me 100 intelektualë, me 1 fondacion dhe 6 shoqata propozojmë që drejtuesit e këtyre mediave të vlerësohen nga shteti shqiptar.

Intelektualët e shquar sipas listës i propozohen Qeverisë Shqiptare, po filloj me Dr. Fatmir Terziun, sipas vlerave, duke nisur nga Çmimi Maksimal, secili të marrë çmimin që meriton.

*Dr. Fatmir Terziu, Botues dhe drejtor i revistës prestigjioze Akademia “Fjala e Lirë” dhe “Albania News”, si intelektual i shquar që e ka vendosur veten mes personaliteteve botërore në fushën e Kritikës, Kinematografisë, Publicistikës, Botimit dhe shkrimtar mjaftë i talentuar në disa gjini , i vlerësuar me disa çmime kombëtare dhe ndërkombëtare ,që jeton dhe punon si Akademik në Londër, mendoj të vlerësohet me Çmim Maksimal, sepse e meriton.

*Baki Ymeri”-drejtues i revistës “Shqiptari”, poet, përkthyes dhe publicist, që me shumë kurajo dhe vullnet vazhdon punën e të Atit dhe Rilindasve të tjerë në vazhdim të shoqërisë Drita -Bukuresht i vlereësuar me disa çmime, meriton vlerësim dinjitoz.

*Ajet Nuro-drejtor i “Tribuna Shqiptare“, publicist- aktivist i shquar në problemet kombëtare Kanada.

*Dalip Greca-kr/redaktor i Gazetës “Dielli”,publicist-ShBA

*Ruben Avxhi, Drejtor i Gazetës “Ylliria” publicist – Sh.BA.

*Beqir Sina- i përndjekur politikë,gazetar fotoreporter, ka punuar në gjithë trevat shqiptare -ShBA

*Flori Bruqi, Drejtor i “Agjencionit Floartpress” ,shkrimtar, publicist-Prishtinë

*Raimonda Moisiu, publiciste “ttclub”, poete dhe veprimtare, Sh:B:A

*Kozeta Zylo, poete, publiciste e”Pawn”, ka hapur shkollë shqipe dhe televizion shqip ShB.A.

*Hasan Aliaj, publicist, drejtor i gazetës “Rrënjët”, Itali

*Elida Buçpapaj, poete, publiciste dhe drejtuese e “Voal”, Zvicër

*Gëzim Marku, drejtor e kr/redaktor të “Zemra Shqiptare”-Suedi

*Sedulla Zendeli Daja, hartues i katër fjalorëve shqip suedisht dhe suedisht shqip, si dhe i një fjalori për fëmijë . Hapës i shkollave shqipe- Suedi

*Sokol Demaku- shkrimtar, drejtor i revistës “Dituria”- Suedi

*Vasil Qesari, gazetar i TV Francë, publicist dhe fotograf i talentuar


*Prof.Dr Eshref Ymeri- gjuhëtar, historian dhe publicist -ShBA


*Dr.Vedat Shehu-inxhinier, publicist- ShBA

*Prof.Dr. Rasim Bebo,–historian, publicist- ShBA

*Dervish Jahjaaga, nga Mal i Zi ,drejtor i gazetës “Bota sot”New York

*Rexhep Dedushaj, historian publicist, autor i disa veprave për Plavë-Gucinë -ShBA

Nga Arbreshët

*Prof. Doc: Italo Costante Fortino-shef Katedre i Gjuhës Shqipe Univ.Napoli- Albanolog-Itali

*Dr.Vincenzo Cucci ,President i “Vatra Arbëreshe”-Chieri( Torino ) Itali

*Prof.Agostino Giordano, drejtor i revistës “Fjala Arbëreshe”, Profesor i Gjuhës Shqipe-Kalabri.

***

Lista emërore për vlerësimin e intelektuave , drejtues të mediave në emigracion

Falenderoj shoqatat,fondacionet dhe gjithë intelektualët shqiptarë që e mbështetën këtë nismë të paanshme. Që dashamirësit nuk i mungojnë këtij vendi. e dëshmon kjo listë emërore dhe përshëndetjet e shumta

Duke u nisur nga e mira, besoj se ky është vetëm hapi i parë, jam e bindur që lista do të shumëfishohet.

Theksoj dhe u bëj të ditur se këtë nismë e kanë përkrahur:

Fondacioni “Musine Kokalari” me President Z. Agim Musta

Shoqata e Përgjithshme e Integrimit të Burgosurve dhe Përndjekurve Politikë me Sekrear të Përgj. Z. Besim Ndregjoni.

Shoqata e Miqësisë Shqipëri -Kinë me kryetar Z.Teki Muka.

Partia e Ballit Kombëtar Dega Vlorë me Kryetar Z.Ridvan Mersini

Shoqata.P.I. B.P. Politikë dega Vlorë

Shoqata.P.I. B.P. Politikë dega Berat

Shoqata.P.I. B.P. Politikë dega Shkodër

Lista emërore që mbështesin këtë nismë

Vilhelme Vranari Haxhiraj-”Mjeshtër i Madh”shkrimtare- publiciste, studiuese, -Vlorë

Fitim Haxhiraj- Koreograf- ekonomist-Vlorë

Agim MustaDrejtor i Fondacionit “M.Kokalari” shkrimtar i burgosur politik, Tiranë

Margarita Xhepa – Artiste ” Nder i Kombit”-Tiranë

Lefter Çipa- poet i shquar, “Mjeshtër i Madh” Himarë

Skënder Kamberi-Piktor i Popullit -Tiranë

Roza Xhuxha Anagnosti- Artiste “Mjeshtre e Madhe”-Tiranë

Besim Ndregjoni,-Sekretar i Përgjithshëm i Sh. Mbarëkombëtare për Integrim të Burgosurve dhe të Përndjekurve Politik

Ridvan Mersini-Kryetar i P.Ballit Kombëtar & Sekretar i Qarkut Vlorë

Lek Spathari- muzikant-trompist-Itali

Ermelinda Spathari -Violonçeliste-Itali

Petraq Truja- Prof. Universiteti .I.Qemali-Vlorë

Shaban Xhyheri- Ish i burgosur Politik- Kryetar Nderi i Sh. “Ali Asllani”.

Kristaq Pavli-Kardiolog-mjek -Vlorë

Timo Mërkuri-poet, shkrimtar-Sarandë

Vladimir Haxhiraj-jurist -Vlorë

Rezarta Merkaj-Ekonomiste Vlorë

Ivo Spathari- tenist,student -Itali

Nedo Xhyheri- Pensioniste -Vlorë

Bedri Çoku- Poet- ish i burgosur politik-Tiranë

Murat Gecaj-Prof.Dr, shkrimtar Publicist-Tiranë

Agron Shehu- drejtor i Muzeut të Pavarësisë- Vlorë

Leonora Shehu -Mësuese matematike

Theodhori Baba- shkrimtar -poet Himarë

Kristo Çipa – ekonomist, poet Himarë

Pirro Mërkuri-Drejtor i shkollës “Avni Rustemi”

Liljana Metaj-Mësuese-ShBA

Saimira Kondaj- studente-Master, Itali

Boro Nazaj- Ekonomist, gazetar dhe poet

Flamur Kalemi -Dr-stomatolog

Dallëndyshe Kalemaj-nd/mjeke

Qazim Qataj -Agronom- Kras -Tepelenë

Faik Jonuzaj- Biznesmen -Ndërtues -Tepelenë

Erion Kalemi- mjek Stomatolog

Vehap Xhindole- shkrimatr-përkthyes Elbasan

Ilir Çela- Trainer i Kombtares së Mundjes-Elbasan

Djana Çela -mjeke pediatre Elbasan

Bajram Koshena – poet i pëndjekur politik

Foti Bixhili-poet-Himarë

Odise Goro- poet, Himarë

Afërdita Zhupa- ekonomiste- Dhërmi

Lenica Cali -poete -Himarë

Stavro Mërkuri- poet- Pilur

Meto Hoxha- poet- mësues letërsie

Rasim Kamberi- Inginier Topograf

Rolanda Dupi-mësuese

Sose Isaku- Stiliste

Luftar Kamberaj -Inxhinier gjeodezi -miniera-Selenicë

Lutfi Alizoti-piktor -komuniteti çam

Osmën Osmëni -Inxhinier ndërtimi

Bexhet Jahaj- ushtarak i lartë

Vasil Gaxheli- Mësues- Drejtor shkolle

Maku Pone -Shkrimtar -Publicist-Fier

Xhevdet Nure- Ushtarak i lartë

Fatos Muka -Krye komisar- ish drejtor i kufirit detar

Elina Muka- mjeke

Syrja Hodo- Solist i parë i grupit polifonikTërbaç

Elton Muka- student -Juridik

Enrieta Toska-Itali

Arian Dyrmishi-Itali

Esiana Gjini- Administrim Banke

Ada Resulaj-studente- menaxhim-biznes.

Hiqmet Mehmetaj- Poet, Drejtor shkolle

Artur Vrekaj-ShBA

Mehmet Kojani-Inxhinier

Zenel Drangu- Kryetar i Sh. Integrimit të Përndjek politikë, Shkodër

Teuta Dervishali- ekonomiste

Murat Protoduari -Kryetar i Sh. Integrimit të Përndjek politikë,Berat

Dituri Kojani- mësuese-Vlorë

Rait Beqiri- Pedagog Historie-Itali

Mehmet Dervish Aliu – pedagog matematike.

Lutfi Troka- pensionist, lexues

Ndue Lazri- publicist,-Shkodër

Gentiana Zagoridha, mësuese,historiane -Durrës

Ramiz Lushaj -drejtor i studimeve historike shqiptaro-amerikane ShBA

Arqile Gjata- poet, Greqi.

Fatmir Karemni- skenarisst TV-

Xheladin Mjeku-shkrimtar-kritik-Prishtinë

Niazi Hoxha-Vezhdanisht -ish i burgosur politk

Prof:Dr:Bardhosh Gaçe, historian,”Mjeshtër i madh”-Kryetar i Sh.”Ismail Qemali”

Fadil Seriani- ekonomist -Tiranë

Ahmet Demo- Mësues ,Kryetar i Shoqatës “Labria”

Asqeri Llanaj-mjek stomatolog, shkrimtar.

Halim Halimi -regjisor Pallati “Labëria”, Kryetar i Shoqatës “Çamëria“

Qemal Biraku, gazetar

Vjollca Tytyni, Mësuese letërsie , publiciste.

Kreshnik Alimerko- jurist, Drejtor i Qëndrës së Punësimit dhe Kualifikimit

Dr.Kosta Koci- Doktor-neurolog

Ruhi Zeqiri-Sekretar i Shoq.Çamëria

Dr.Shpendi Karemani- Inxhinier petëzimi, Biznesmen,-Tiranë

Emirieta Karemani-Inxhiniere kimie -Tiranë

Alma Tirana- Financiere (Bankë)

Paqo Petriti-mësuese

Bardha Dervishi- pensioniste

Halim Dahriu: Akademik, Prof, Ing. Nafte-Francë

Dr.Rudina Alimerko, pedagoge në Univeritetin Pavarësia.

Lefter Qato- poet, mësues në pension

Tefta Bisholla- Mjeke-farmaci

Nikolla Prevaci- mjek -Itali

Elvira Bonjaku- Mësuese Greqi

Prof. Fatmir Minguli-kritik,pedagog inginieri-Univ. “A.Moisiu” N/kryetr i Sh. “Kostandin 
Kristoforidhi”

Kristaq Bisholla -mjek-kirurg

Mexhit Haxhiu, Mjeshtër i Madh i Sportit

Raimonda Minguli-Inxhiniere kimiste Durrës


Pres miratimin e shumë të tjerëve që ta shtojnë listën e mëposhtme, në bazë të së cilës do të bëjmë kërkesën për vlerësim nga Qeveria. Jam e kënaqur që në adresë të kësaj nisme më kanë ardhur përshëndetje të panumërta. Zotërinjtë apo zonjat e projektuara për vlerësim të më dërgojnë një CV të plotë, ku të pasqyrohet edhe aktiviteti dhe vlerat letrare-artistike apo kombëtare që mbart.


http://tribunashqiptare.net/?p=14169
Vilhelme Vranari Haxhiraj

E-Mail: haxhirajvilhelme@yahoo.com

Cel: 069 62 44 826

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)