Elegji për Simon Bejto Alia *

Nga Përparim Hysi


Dita e gushtit nëndhjetë e shtatë
Nuk qe ditë, por qe si natë.


Ditënatë, porsi mandatë
Ah, o çast! se ç'i zi fat !


O Simon ! O Zëmërartë!
Pse të mori, Zoti lart?!!!


O Simon Bejto Alia
O Simon Bukuria!


Sa e madhe lebetia
Të qan gruaja dhe fëmija.


Nënë Zenepja qanë me ligje
O Simon, pse më le qyqe?

Lebetitet dhe Janulla
O Simon! Ah, ç'dhëndërr humba !


Qan Juliani ! Qan Jurilda! **
Mu si qyqe qan Edlira ! ***


O Simon, po thomë një fjalë
Si do rrojë pa ty gjallë?!!!


Miq e shokë kudo që jini
Po flet Muço Velgjini! ****

O Simon, prehu i qetë
Për fëmijtë kujdesem vet.


Të kesh dhëndërr, më je djalë
Nga ta s'ndahem, sa jam gjallë.


Qëkur ike, kanë shkuar vjete
Gjallë ke qenë e gjallë mbete.


Jo. Nga ne s'largohet gjëma
O Simon! S'të harron nëna.


Ca më shumë s'të harron Edlira
As Juliani. As Jurilda!


Të kujton Muço Velgjini
Se për të ke qenë, si biri.


Dhe Janulla i rri krah
Të kujton dhe zë bën "ah!".


Ah, Simon, bën kush të njohu
Se i madh qe për ty, "ohu!".


Qe bujar që s'kishe shok
Ndaj për ty, zëmra copë!


O Simon Bukuria
Gjallë je tek shoqëria!

Qan Koçiu dhe po qan Gjoni
Se na la "jetim" Simoni.


Qe vëlla, përmbi vëlla
Sikur na mungon një krah.


Vëlla, të prisje litarin
Ndaj për ty s'e humbim mallin.


Pa Simonin, jeta hidhur
S'ka behar, por vetëm dimër.


Sa bën Simoni tek varri
Aq lot derdhur ka Behari.


E kish nip, e bëri djalë
Ndaj Beharit lotët valë.


Ku harroj ç'bëri Simoni
Edhe qan si zog gjoni.


Shoh një çupë që e mbulloi helmi
Çupë po çupë, doravet Meri !


Është Meri aliaz Merita
Lotët bien si shi me pika.


Se xhaxhai qe i tillë
Kish një shpirt të mbushur prill.


Pse i bukur qe nga shpirti
Ndaj dhe rroi, sa rrojti Krishti ! *****


Qe i tillë, pa s'të harrojmë
Sa të jemi gjallë do të kujtojmë.


* Simon Bejto Alia- ka humbur jetën aksindetalisht më 28 gusht 1997

** Fëmijtë e tij

*** gruaja

**** vjerri që është kujdesur për pasardhësit e të ndjerit.

****** Vëllezërit
****** Krishti rroi 33 vjeç


21 maj 2013

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)