Diplomacia shqiptare hesht për Jugosllavinë e Re, Kosova denoncon marrëveshjen

Diplomacia shqiptare hesht për Jugosllavinë e Re, Kosova denoncon marrëveshjen

Ndërsa projekti i rrezikshëm serbo-rus, për krijimin e Jugosllavisë së Re nën kamuflimin e Unionit Ballkanik ka trazuar krerët politikë të shqiptarëve të Kosovës dhe Maqedonisë. diplomacia e Shqipërisë vijon të heshtë, sikur nuk ka ndodhur asgjë. Në një kohë kur pritej një qëndrim i prerë dhe i qartë për nismën e Malit të Zi, ka ndodhur ajo që nuk mund të imagjinohej. Qeveria shqiptare mohon projektin dhe vijon të heshtë. Edhe pse debati për Unionin Ballkanik po zien prej disa ditësh në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Serbi dhe Mali të Zi, diplomacia shqiptare vijon të fshihet pas kodit të heshtjes.
Në vend që të denonconte dy takimet e para të fshehta, ku qeveria e Sali Berishës ka dhënë pëlqimin për kthimin e Shqipërisë në republikë të gjashtë të Jugosllavisë, kryediplomati shqiptar, Ditmir Bushati vetëm hesht. Gjithçka merr dimensionet e një skandali, në kushtet kur Ministria e Jashtme nuk bëri as transparencën e takimit të Ministrave të Jashtëm të Ballkanit Perëndimor në Nju Jork. Ministria e Jashtme Shqiptare e ka maskuar dhe pasqyruar takimin e rëndësishëm për të ardhmen e Shqipërisë. Gjithsesi, në këtë takim, Bushati nuk e ka kundërshtuar nismën e Malit të Zi, por ka pranuar që projekti i rrezikshëm do të diskutohet më në detaje në një takim tjetër. Plani në fjalë parashikon krijimin e një parlamenti të përbashkët me qendër në Beograd, ku Serbia do të marrë rolin që kishte në Federatën e Jugosllavisë.
“Gjatë diskutimit u pa e arsyeshme që të shihen të gjitha nismat rajonale ekzistuese dhe të shihet mundësia e zhvillimit të mëtejshëm të tyre, duke i bërë ato më gjithëpërfshirëse dhe të hapura. Pas shkëmbimit të ideve ministrat nga vendet e rajonit vendosën që të ritakohen sërish për të parë mundësitë që ofron nisma dhe sinkronizimin e saj me nismat e tjera rajonale ekzistuese. Gjatë bisedës u evidentua rëndësia e ndërthurjes së eksperiencave mes vendeve të rajonit që sot janë anëtarë të BE-së dhe atyre që janë në procesin e kandidimit”, thuhet në njoftimin e MPJ të pak ditëve më parë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)