Edhe Prishtina ishte përgjuar nga SHBA

Edhe Prishtina ishte përgjuar nga SHBA
Një hartë e publikuar nga revista gjermane ‘Der Spiegel’ tregon përmasat që kishte marrë përgjimi i personaliteteve më të fuqishme të botës nga ana e organeve amerikane të inteligjencës.Kjo hartë, pas publikimit, u zëvendësua më pas nga një hartë tjetër, e censuruar, por ‘Spiegel’ arriti të pasqyrojë edhe ndryshimin mes tyre.
Në hartë pasqyrohet një rrjet i gjerë prej 80 selish të agjencisë amerikane ‘Special Collection Service’ (SCS), aktiviteti i së cilës ishte shumë i fshehtë. Ajo ishte krijuar nga CIA dhe Agjencia e Sigurisë Kombëtare e SHBA për të siguruar përgjime me anë të teknologjisë më moderne në të katër anët e botës.
Deri para se ta zbulonte ish-kontraktori i arratisur i CIA-s Edward Snowden, aktiviteti i saj gati nuk njihej, pasi agjencia në fjalë përdor metoda krejtësisht ilegale për të siguruar materialin e kërkuar. Bujë veçanërisht bëri fakti që nën përgjim ishin deri celulari i kancelaresd gjermane Angela Merkel, ndonëse Uashingtoni zyrtar refuzon ta pranojë një gjë të tillë.
Në gjirin e agjencisë super-sekrete janë ekspertë të dekodimit të transmetimeve elektronike, sidomos atyre që janë të mbrojtura nga ndërhyrjet e jashtme.
Në hartën e ‘Spiegel’-it përfshihen një numër vendesh, ku spikat Beogradi, si një nga pikat më të nxehta të botës, që pasohet nga Prishtina, si vend ku ekziston një staf i agjencisë në terren dhe shumë qendra të tjera botërore.
Tirana konsiderohej si një qendër ‘në ngrirje’, pra në pritje të aktivitetit.
Pas zbulimit të aktivitetit në fjalë dhe pas reagimeve individuale të autoriteteve të shteteve europiane të përgjuar nga SCS, nuk vonoi reagimi i Bashkimit Europian.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)