Etika dhe moraliDënimi me vdekje

Dënimi me vdekje i lidhur me të dënuar me vdekje për shkak se ata kanë kryer një krim të rëndë të tilla si veprat penale të drogës, mashtrimit apo vrasje. Dënimi me vdekje në rreth 100 vende sot. 1910 është kryer në ekzekutimin e fundit në Suedi dhe që nga 1921 hequr dënimin me vdekje në Suedi në një vendim që është bërë nga parlamenti. Sot, shumica e këtyre vendeve e kanë hequr dënimin me vdekje, ata që nuk e kanë bërë këtë janë: Irani, Jemenin, Pakistani, Shtetet e Bashkuara dhe Arabia Saudite.

Disa mijëra njerëz në mbarë botën nëse ekzekutohen çdo vit. Dënimi me vdekje ndodh më së shpeshti në Kinë, ku ekzekutimet mund të jetë publik, dhe madje edhe shkolla mund të vijë ndonjëherë dhe të shikojnë. Disa nga arsyet e dënimit me vdekje është i pari që duan fajtor për të marrë një shije të mjekësisë e tyre, një tjetër arsye është për të penguar kriminelët e tjerë nga bërja e njëjta ose të ngjashme të veprave të. Arsyeja e tretë, e cila është përdorur në periudhën e pasluftës, është dëshira për të hequr qafe të njerëzve që ndoshta mund të jenë spiunë apo tradhtarë. Kjo, megjithatë, ishte shfuqizuar në Suedi në vitin 1972. Gjatë ekzekutimeve të kohës së luftës, kjo sigurisht nuk është e pazakontë për ekzekutimin e të pafajmëve. Midis 1900 dhe 1985 në SHBA, u dënua 350 i pafajshëm me vdekje. Kjo është arsyeja e katërt për të hequr dënimin me vdekje.

Abort

Çdo vit ka më shumë se 30.000 aborte në Suedi. Aborti është kur ju vullnetarisht dëshironi të ndërpresë shtatzëninë. Aborti Pa u futur në Suedi në vitin 1975. Një arsye pse duhet të bëni ndonjëherë aborti është se ajo është bërë një problem me të fetusit, e cila quhet një dështim. Ajo është në javën e 18 të shtatzënisë, gruaja zgjedh nëse ajo dëshiron të ketë një abort apo jo. Nëse ajo nuk vendos pastaj por një javë më vonë ajo duhet të marrë një leje të veçantë për abortin. Disa vende kanë kështu që ju duhet të ketë plotësuar disa kërkesa për të marrë një abort. Ose jeta e gruas është konsideruar të jetë në rrezik, se ajo ka qenë e përdhunuar, se fetusi është dëmtuar ose për shkak se problemet personale të gruas siç janë varësia e drogës. Një tjetër gjë e rëndësishme është se si të vlerësojë të drejtat fetale në lidhje me atë grua dëshiron.

Eksperimentet mbi kafshët / të drejtat e kafshëve

Për disa kafshë janë miq, disa armiq dhe për nevoja të tjera. Kur vjen puna për të manar qentë dhe macet janë më të zakonshme, ndërsa në Kinë hanë qentë dhe macet si ne hamë lopë dhe dele këtu në Suedi. Përfundimi për këtë është se të drejtat e kafshëve ndryshon në varësi cili vend ju referuar kur flasim për të drejtat e kafshëve. Në Indi, megjithatë, është lopë të shenjta në sajë të hinduizmit, por ende importet më të mëdhenj të lëkurës dhe lëkurat për Skandinavi nga India. Një arsye pse ne të kafshëve mundojnë mund të jetë se ata nuk kanë asnjë mundësi që të jetë në gjendje të komunikojnë me ne përveç që ne përdorim dhembshuri dhe pavarësisht nga fakti se inteligjenca e tyre nuk është aq i madh si tona në mënyrë që ata ende kanë ndjenja dhe ata të dy dashuri përvojë dhe vuajtje.

Ka disa fusha ku kafshët janë trajtuar pozitivisht dhe negativisht. Disa shembuj janë: industria argëtuese, sportive, zoos dhe eksperimentet e kafshëve. Testimi i kafshëve është kur ju të diplomuar me kafshët, praktikë e zakonshme përdor ato në qëllime kërkimore mjekësore, dhe çdo vit është përdorur më shumë se gjysmë milion kafshët nga studiues suedeze. Kafshët janë përdorur pastaj për shembull për të provuar medikamente të reja, studimet e efekteve të produkteve kozmetikë dhe gjëra të tjera që njerëzit vetë nuk duan të jenë të ekspozuar.

Ka organizata që luftojnë për të drejtat e kafshëve, të tilla si të organizatës suedeze të Drejtave të Kafshëve. Organizatë lufton, merr nga faktet në lidhje me mënyrën se si kafshë të vërtetë janë trajtuar rreth botës. Vegans janë njerëz që nuk hanë asgjë nga mbretëria e kafshëve, por ata janë gjithashtu duke luftuar për të drejtat e kafshëve.

Vdekje e lehtë

Ajo ka kohë që janë hulumtuar dhe u përpoq për të dalë me, kur një njeri i konsideruar me të vërtetë i vdekur, a koncepte vdekje. Gjëja e parë që mendova ishte se kur zemra ndal së rrahuri kështu që të jetë ajo vdekje, me një fjalë tjetër, vdekje kardiak. Më shumë kohët e fundit arriti në përfundimin se në qoftë se truri nuk funksionon dhe nuk i plotëson të gjitha funksionet vitale të trupit konsiderohen të jenë të vdekur dhe pastaj të flasim për vdekjen e trurit. Në këtë mënyrë, jo të gjitha qelizat në të gjitha organet e trupit për të qenë i vdekur për personi të konsiderohet i vdekur. Një avantazh i kësaj është se në qoftë se ju e dini e dikujt është i vdekur e trurit mund të shpejt nëse zemra është ende rrahje, të marrë nga organet e ndryshme dhe për t'u dhënë atyre të njerëzve në nevojë. Aftësia për të hequr trupin nga njerëzit e tjerë dhe sjelljen e tyre në persona të tjerë të njohur për transplantim. Ai përdor ndryshe zemrat pajisjet e ventilimit të marr nga organet. Kur një person thotë se për të mjekëve se ai mund të dhuroj një trup, nëse ai duhet të vdesin para kohe e quajti atë, sepse ai dhuron organet. Ka shumë njerëz jetojnë në kushte ku ata janë të shëndetshme në tru, por vuajnë nga sëmundje të tjera kronike ose dhimbje. Disa nga këta njerëz nuk do të pastaj të jetojnë dhe pastaj të dëshironi të merrni eutanazinë dhe vetëvrasje ndihmuar është vetëm si ajo Dashuri, të ndihmojë për të vdesin. Ka dy metoda të ndryshme të eutanazisë. E para është eutanazia aktive, kur ju jepni parë personi një shiringë kështu personi bie në gjumë dhe pastaj vdes pa pasur nevojë që të vuajnë, për të përshpejtuar vdekjen. Metoda e dytë është eutanazia pasive, e cila heq njeri që po vdes dhe duke u përpjekur për të hequr qafe dhimbje. Në Suedi, eutanazia e paligjshme por ekziston gjithsesi.

Inxhinieri gjenetike

Inxhinieri gjenetike është kur ju jeni të studjuar gjene dhe duke u përpjekur për të manipuluar ato dhe për të krijuar mutants të llojeve të ndryshme. Me ndihmën e qelizave burimore, qelizat me jetën e përjetshme, kështu që të përpiqet për të kuruar diabetin, duke e trajtuar sëmundjen e parkinsonit dhe në gjendje të gatuaj zemrat e dëmtuara. Në inxhinieri gjenetike janë edhe më me një zonë të njohur si klonimi i cili kërkon të krijojë kopje të qenieve të gjalla, kafshët dhe njerëzit, me ndihmën e gjeneve. Inxhinieri gjenetike mund të përdoret për qëllimin e mirë, i cili përpiqet për të eliminuar sëmundjen dhe madje edhe qëllime të këqija armëve biologjike. Kur një hulumtime në inxhinieri gjenetike, ne zakonisht përdorim rats si derra gini.

Emigracioni / Racizmi

Për Suedinë, më shumë se gjysmë milioni emigrantë nga në mesin e vendeve të tjera të tilla si Finlanda, Bosnja, Turqia, Greqia dhe Gambia. Në vitet 1960, fabrika suedezë nevojë për më shumë personel kështu që duke përdorur premtimet për një jetë të mirë në mënyrë që ata arritën të tërheqin punës nga Italia dhe Jugosllavia. Më vonë erdhën refugjatët politikë nga Kili në Amerikën e Jugut. Pse disa njerëz zgjedhin për të lënë atdheun e tyre mund të jetë për shkak të persekutimit, kërcënimeve, besimit politik ose fetar, problemet financiare apo arsye të tjera. Disa janë të frikësuar e abuzimit për shkak të gjinisë së tyre, seksualitetin apo fe dhe janë thjesht në kërkim të sfidave të reja dhe aventurat në jetën e tyre.

Në mënyrë që të lejohen të vendosen në Suedi është e nevojshme të kërkojë një leje qëndrimi në Bordin e Migracionit Shtetit. Ju duhet të keni arsye të rëndësishme pse ju doni të hyni, për shembull, që do të ishte vdekje për të qëndruar në vend. Nëse kërkesat nuk plotësohen, ata kërkojnë një vend tjetër ose të shkojnë në shtëpi për atdheun e tyre. Ata që arrijnë të qëndrojnë në Suedi të marrin banim të përhershëm. Kjo do të thotë se personi tani mund të aplikojnë për shtetësi suedeze. Dobësitë e kësaj është se ajo merr një vit para se të marrë një vendim përfundimtar. Disa që do të duhet të shkojë në shtëpi kryen vetëvrasje për shkak të frikës së shtëpisë.

Është një problem social i emigracionit, domethënë përfshirja ose jo. A duhet emigrantë përshtaten me shoqërinë suedeze apo Suedia do të pranojë njerëz të tjerë dhe kulturat e tyre dhe fetë. Një kërkesë themelore për të marrë së bashku mjaft mirë është për të mësuar gjuhën e vendit. Nëse dikush mund as anglisht ose Suedisht është marrë më shpesh në vendet ku ka të njëjtat lloje të bashkatdhetarëve në vend.

Ka edhe probleme kulturore, të tilla si britanikët dhe amerikanët e drejtë si ne, plus ata flasin anglisht, të cilat ne gjithashtu bëjmë shumë mirë në këtë mënyrë i bën ata kontakt shumë më të mirë me na suedezët. Njerëz të tjerë mund të ndjekin traditat fetare dhe veshje ndryshe nuk mund të ketë të njëjtat vlera si britanikët dhe amerikanët. Diçka ju pastaj zakonisht flasim për shoqërinë multikulturore, të cilat janë komunitetet që përbëhen nga disa grupe të ndryshme etnike dhe feve.

Është e zakonshme që të ndodhë pa menduar është kur ju të ankoheni për emigrantët, është kritike ose kanë paragjykime ndaj tyre ose të një grupi të caktuar të emigrantëve, atëherë fjala racizëm deri. Një fjalë e mirë është ksenofobia, që do të thotë që ne të larguar nga njerëz me një prejardhje të ndryshme. Racistët si ata janë të thirrur, tenton të thotë se qeniet njerëzore janë të ndarë në gara të ndryshme duke përfshirë të bardhë, e zezë, të verdhë dhe më shumë dhe se këto racave janë më shumë ose më pak vlerë se të tjerët. Ata gjithashtu besojnë se disa raca dominojnë mbi të tjerët dhe pastaj të ketë më të drejtë se ata, dhe vlerat më të mëdha. Ata dënojnë edhe seks dhe fetë. Kjo quhet racizëm.

Puna e fëmijëve

Në shumë vende prindërit e fëmijës nuk mund të përballojë për të ushqyer fëmijën apo të paguajnë taksat e tyre shkollore, kur fëmija është i detyruar që të bëjë një punë kështu fëmija mund të përballojë atë, kjo quhet puna e fëmijëve. Sipas UNICEF-it, ka 246,000,000 fëmijë në pesë deri në katërmbëdhjetë vjet pune të moshës. Në disa raste, ka katër vjeç mund të punojnë deri në 16 orë në ditë. Puna ndryshon në varësi të ku fëmija punon. Rrugët janë zakonisht fëmijë të merrni makina larëse, i ndritshëm këpucë, ose shesin çfarëdo lloj të mallrave, të tilla si lule apo gazetat. Në shtëpitë, duke punuar kryesisht vajzat, kjo punë quhet Amviset. Ajo është në këtë lloj të punës fëmijët janë të ekspozuar ndaj sulmeve nga punëdhënësi i tij për shkak se askush nuk e sheh se çfarë po ndodh në shtëpitë. Në fabrika të fëmijëve që punojnë shumë, ku të ekspozuar për t'u martuar me substanca dhe makineri të rrezikshme, të tilla si këtë industri fëmijët që punojnë të përfshijë në Nepal, Indi, Pakistan dhe Brazil. Fëmijët punojnë edhe në fshat, punë bujqësore është quajtur për të. Disa arsye pse fëmijët punojnë janë: në shumicën e vendeve në zhvillim nuk ka shkolla të mjaftueshme, mësuesit apo mjete shkollore dhe në mënyrë që fëmijët të marrin asnjë arsimin në mënyrë që ata të mund të edukuar veten për diçka punë më të mirë, i cili krijon varfërinë.

Pasojat për një fëmijë i cili është i detyruar të punojë gjatë fëmijërisë i tyre humbet fëmijërinë e saj aktual në jetë dhe mund të parandalohen nga zhvilluar në një njeri "normal". Një pasojë tjetër është edhe pasojat e punës fizike dhe psikologjike i jep fëmijë dhe kur fëmijët janë të detyruar të ndonjëherë duhet të punojnë deri në 14 orë çdo ditë zhduket duke luftuar të kërkojnë për ta për të shkuar në shkollë.

UNICEF është një organizatë e OKB-së (Kombeve të Bashkuara), e cila, përmes bashkëpunimit me qeveritë dhe agjencitë e tjera të OKB-së, mund të ofrojë fëmijët dhe arsimimin e familjeve të tyre dhe jetesën alternative.

Gay Martesa Gay & birësimet

Homo do të thotë "të barabartë" dhe hetero do të thotë "i ndryshëm", dhe kur flasim për martesën e homoseksualëve ata do të thotë se atje janë ose dy femra apo dy burra janë së bashku dhe sipas Joakim Anrell ka një paragjykim i zakonshëm i cili thotë se ata që janë gay nuk mund të fillojnë një familje, por ajo mund ta nga Joakim Anrell.

Sipas një artikulli në gazetën suedeze Svenska Dagbladet kështu adoptoi një vajzë në SHBA në 1998 në bazë të ligjit amerikan nga dy burra, por pas disa gjykimeve ligjore si miratimin e miratuar nuk është në Suedi kur ata u zhvendos përsëri në Stokholm, për ata morën një përgjigje nga qeveria dhe pastaj futi një ligj të ri dhe pastaj mori atyre një po nga qeveria. Në artikullin ata gjithashtu theksojnë se me prindërit e miratuara adoptues, fëmija ka siguri ligjore, që fëmija ka një garanci e një prej të rriturve do të vdesin dhe për të garantuar të drejtat e qasjes dhe sigurisë financiare.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)