Sa e përhapur është ksenofobia?


Arkiv
Amnesty International ka thënë se është tepër e alarmuar nga ajo që organizata e quajti "klimë diskriminimi " në Itali.
Organizata thotë se masat e reja të imigrimit ishin një rrymë shqetësuese.

Sipas masave të reja, imigrimi i paligjshëm do të jetë i dënueshëm me 4 vjet burgim, do të jetë më lehtë për të dëbuar imigrantët ilegalë dhe se do të ketë dënim me tre vjet burg kur fëmijët përdoren për të lypur para.

Kjo lëvizje vjen në kohën kur marrëdhëniet midis komunitetit vendas dhe imigrantëve, jo vetëm në Itali, por edhe në disa vende të tjera të botës janë shfaqur veprime të dhunshme.

Në Afrikën e Jugut psh po flitet për gjendje të jashtëzakonshme pasi dhjetra afrikanë të ardhur nga vende të tjera janë vrarë pas dhunës që shpërtheu në Johanesburg dhe përtej kryeqytetit.

Ne do të diskutojmë për këtë çështje në rubrikën Forum të BBC. Ne do të donim që edhe ju të ishit pjesë e emisonit.

A keni ndeshur raste të ksenofobisë dhe racizmit në vendet ku jetoni dhe punoni? Pse ndodhin këto gjëra sipas jush? Çfarë mund të bëhet? Si mund të përshkruani situatën në vendet ku jetoni?

Na shkruani !

Pjesë nga disa komente

Herolinda Murati nga Gjilani na shkruan: "Në rrethin ku jetoj, ne jemi një gjeneratë më e re, gjeneratë e trajnimeve e aksioneve e ligjëratave se të gjithë njerëzit janë të barabartë dhe është e vërtete kjo! Mendoj që shpëtimi nga kjo situatë është sikurse me ka ndodhur edhe mua - që prej fëmijërisë e kam mësuar se të gjithë jemi të barabartë dhe tani veprimet e mia që do të bëjë do të jenë gjithmonë të bazuara mbi parime të drejtësisë! Mbes me shpresë se ksenofobia do të vijë duke u ulur e kjo arrihet "duke mos vënë kufij!"

Leonart Nazarko nga Detroit në SHBA shkruan: "Ksenofobia ose racizmi është një nga fenomenet që po çon botën drejt degradimit global. Ksenofobia ndihet në çdo hap të jetës anembanë globit. Padrinot e ksenofobisë janë klasat e larta. Shkatërrimi i botës po vjen si rezultat i dallimeve midis klasave të shoqërisë, shtresave, bindjeve politike, fetaredhe të ardhurave ekonomike."

Një dëgjues nga Belgjika na shkruan: "Ksenofobia si fenomen i keq i shoqërisë takohet kudo, pavarësisht se ku më pak e ku më shumë. Mediat bëjnë një punë jo të kënaqshme e shpesh herë nxitëse ndaj kësaj të keqje. Grupet e partitë me prirje ksenofobie nuk duhet të jenë objekt i trajtimit mediatik, por vetëm i organeve të drejtësisë. "

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)