Rritja permanente e islamofobisë në Gjermani

Protestat në Dresden janë të paligjshme dhe qëndrimi i politikanëve gjermanë ndaj frikës së rreme të islamizimit duhet të ndryshojë.
Islamofobia është në rritje në Gjermani. Kjo është mjaft shqetësuese. Por ajo që është edhe më shqetësuese është se shumë prej atyre që unë do t’i përcaktojë si islamofobike ndihem shumë mirë për të. Ata e shohin veten jo si racistë ose ksenofobikë, por si mbrojtës të demokracisë dhe të drejtave të njeriut kundër pasuesve të një feje që ata besojnë se është e papajtueshme me të dyja.Gjatë disa viteve të fundit rritja e Islamofobisë mund të vërehet lehtë. Faqet e internetit anti-muslimane, si Politikisht Jo Korrekt janë zgjeruar dhe po bëhet më agresive. Librat me një agjendë të qartë anti-muslimane - të tilla si ajo e Thilo Sarrazin-it, një ish-senator i financave të Berlinit – i cili ka shitur qindra mijëra kopje të librit, duke përfshirë Partitë të tilla si Pro Köln. Islamofobia me sa duket ka më shumë të bëjë me imagjinatën se sa me realitetin.Sigurisht, Islamofobia nuk është specialitet gjerman. Në Holandë, për shembull, zhvillime të ngjashme kanë filluar vite më parë. Në fakt, Islamofobia është në rritje në të gjithë Evropën Perëndimore, jo më pak në Mbretërinë e Bashkuar.Si gazetar me një emër arab, unë marrë një sasi të mjaftueshme të letrave me përmbajtje islamofobike, plotë urrejtje, siç ju ndodhë edhe shumë kolegëve me një sfond të ngjashëm. Tre vjet më parë, kur ne kemi kuptuar se kjo po ndodhte me të gjithë ne dhe ishin bërë më të shpeshta, kemi filluar të organizojmë tubime publike, ku kemi lexuar këto letra para audiencës.Sigurisht, Islamofobia nuk mund të përqeshet, dhe e jona është vetëm një mënyrë e vogël e që ka të bëjë me të. Por ajo që është e qartë është se argumentet tradicionale raciste tani kanë më shumë gjasa për të ardhur në formën e abuzimit në bazë të fesë. Hebrenjtë ndajnë të njëjtat vlera si të krishterët, kurse emigrantët vietnamezë janë integruar mirë, por për myslimanët mendojnë ndryshe.Çfarë e ka ushqyer këtë ? Qartë, 11 shtatori 2001 dhe sulme të tjera terroriste xhihadiste që e luajnë një rol. Por kjo nuk është e gjitha. Ekziston frika e humbjes ekonomikisht, për të cilët muslimanët janë kurban.Organizatorët e demonstratave në Dresden pretendojnë për t'u përgjigjur përleshjeve në rrugë në mes të selefistëve dhe kurdëve që shpërthyen në Gjermani Perëndimore disa javë më parë. Por kjo përleshje dhe probleme të tjera të bëhen si pjesë e një fenomeni të Islamizimit është qesharake.E megjithatë, është koha kur kemi filluar të marrim këtë seriozisht. Ata protestues në rrugët e Drezdenit mund të jenë jo të dhunshëm, por ata janë të infektuar me një mospërfillje dhe mund t’i inkurajojnë skajet më radikale të spektrit Islamofobik.Politikanët këtu kanë ndjenjen se diçka po ndërtohet. Por deri në kohët e fundit, ata kryesisht mirëmbahen vetëm se pakënaqësitë e njerëzve duhet të merren seriozisht, në vend se duke kritikuar ndjenjën raciste që erdhi me ankesat e tyre.Kjo duhet të ndryshojë - tani. Ajo duhet të bëhet e qartë se Islamofobia në Gjermani nuk është shprehje legjitime e zemërimit apo frustrimit dhe sigurisht asgjë për t’u krenuar me të. Islamofia është racizëm, qartë dhe thjeshtë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)