Merger, portrete që shpërbëhen

1799017_938756412819025_8512730722876182746_o


Tridhjetë e dy portrete në dimensione mbireale, në lastra transparentë, duket sikur qëndrojnë pezull në hapësirën e Galerisë “Zeta” dhe duket sikur në zymtësinë e tyre të veshur në artin grafik flasin për një rrugëtim, një rrugëtim i përditshmërisë që përfundon në një bashkim, nga ka marrë edhe emrin ekspozita “Merger” e çelur më 3 nëntor dhe që do qëndrojë e hapur për dashamirësit e artit viziv deri më 12 nëntor. Autorja, artistja e re, Dorina Elmazi rrëfen se kjo  ekspozitë e parë personale është vazhdim i projektit të diplomës, por e rikonceptuar dhe rikompozuar në formë instilacioni. Elmazi zbulon se për realizimin e këtij cikli portretesh ka punuar me teknikën e gërvishtjes me bisturi dhe spraj të zi. Subjektet janë njerëz të një rrethi që përbën të përditshmen e saj; të  afërm, miq, kolegë, pedagogë, njerëz që kanë drejtime të ndryshme në jetë, por që i bashkon arti në mënyrë të drejtpërdrejt apo tërthorazi) dhe pikëtakohen diku me autoren. “Portretet  janë sjellë grafikisht, sepse unë kam studiuar degën e Grafikës në Universitetin e Arteve. I  zhvesh nga elementi i ngjyrës dhe fokusohem më tepër tek forma, shikimi, tiparet që i bëjnë personat të dallueshëm dhe të identifikueshëm si karaktere unike. Pjesa ku jam fokusuar më tepër dhe ajo që synoj të shpreh më shumë në një portret janë sytë, shikimi, komunikimi përmes tyre, dinamika që përcjellin, e që përforcohet dhe nga teknika e përdorur”, – thotë Elmazi. E ka titulluar ‘Merger’, që do të thotë njehsim, shkrirje, e që përftohet falë elementit të transparencës duke lejuar në këtë mënyrë që portretet të përzihen mes tyre, duke projektuar imazhe të tjera të reja, shpesh deri në shpërbërje, deformim, tjetërsim duke marrë dhe dhënë mes tyre.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)