Zef Mulaj: Ngjarje në vitet 1974 në Shqipëri


Roman“  TEPER  SEKRET “   Don Smith.   
( Me  agjentin e  CIA, Philip  Sherman.Misioni i 16, dhe personazhe   të spionazhit  shqiptare si Liri Treska e të  tjere
Ka  pak   ditë  që  sapo  lexova  në gjuhen italiane  romanin   me  titull    “TEPER SEKRET” me  autor  Don Smith i puplikuar         në  vitin 1974 , me 7 korrik. nga  Mondatori.         Me titull origjinal: The night  of   the  assassin.         Pothuajse  i gjith  romani pershkohet   me ngjarje   jo  te         zakonsheme te këtyre  viteve   në shqiperi. Ngarje te  vërteta.         Kishin ndodhur  ne vitet kur  nga shqiperia  largohet rusia ,         dhe shteti  shqiptare  lidhet me kinen e madhe   te  Maocedun.         Ne  thelbin e romanit  ështe  akuza  që  ishte ngritur  kunder         Shtetit shqiptare: -(  Në  shqiperi  eshte  ngritur  një impiant         nuklear  per prodhmin  e misileve   me koke  nukleare)         Suvencionato  nga  kina  e Maocedunit.Gjithë  kjo ishte bere        objekt i polotikes  mbare  ne  bote   dhe kryesishte nga URSS        Bashkmi sovjetik  dhe  SH.B.A.  dhe se  kjo  eshte e vertete        do bente  nje   rezik  te  madhe  per Europen  e   mbare , e  me        Shum per dy  koloset  e botes URSS  e Sh.B.A. Ashtu  siç thuhet        edhe   në  kopertinen e librit.Ketu  hyn  misioni  i madh  i agjentit        Të  CIA  Philip  Sherman. Hapi i pare  që  i ngarkohet ishte        Fotografimi  i misileve  ne  ishullin e  Sazanit    ne Vlore.        Dhe  vetem kjo  bente  te   mundur  te bindnin organizmat        qe te evitonin nje  nderhyrje  e cila  ishte programuar  ne  se  ishin        te verteta  keto. Personazhet  kryesore  jane :  Philip  Sherman        Vajza  shqiptare  Liri Treska  bashkpuntore  e spionazheve te        huaja  bashke  me te  jatin   Duk  Treska nje  ishe ushtarak i larte        ne bazen e Sazanit i liruar  pas  largimit te rusve ,si filo-rus,        per  qendrime  te  një anshme  ndaj rusve  të  cilet u larguan        nga  baza  me force.  Myzafer  Pogor , shqiptare  i larguar  nga        shqiperia , menjëher  mbase prishjes  me ruset  dhe ishte partizan        dhe  gjithnje  ka  qën në  krahun e djathte te  Enver  Hoxhes .         Bëhet president i lidhjes  Pan -  Balcanica    me   qender  në       Budapest, e cila  ishte trasferuar  pase  luftes  se dyte botrore       nga  jugosllavia dhe  ishte e subvencionuar  nga  Urss. Ne   kete       qendër  ishin  te   arratisurit nga  shtetet e  ballkanit dhe kryesisht       Pregatiteshin  per  veprimtari subversioniste ,  e sherbime  te       Spionazheve  te ndryshme.   Nje  tjeter  personazh  Hida kutaro       eshe ky  shqiptar ,  sekretar i   Myzaferit  ne  pan  Balcanica.       Personazh tjeter  eshte Ross Mccullogh  funzionar  i cia , dhe kapo       i Phil Sherman.  Koloneli  Gubichov   funzionar i GRU.       Përballe  këtyre  personazheve   qëndron kunderzbulimi  ushtark       Shqiptare.  Bëjn pjese  edhe ushtarak te liruar  dhe dikush    qe ishte       akoma  ne pun  ne bazene Sazanit  si ushtaraku  Cikora , mik i       i  Duk Treskes  qe  kishin punuar  ne bazë  bashke.  Agjenti        Philip  Sherman , mbasi  bien ne kontakt  me Myzafer Pogor ne      Budapest e me  Hida  Kutaren,  kerkon koperturen e tyre       nepermjet lidhjeve  ne qarqete  ndryshme. Myzaferi  i gatshem       Per te  ber gjithçka per te rezuar Enver Hoxhen  dhe me shpers      Per tu kthyer  ne shqiperi. Ai i jep adresen e Duk Treskes       i cili  do ta mbeshteste per ta mundsuar te hynte  ne bazen ushtarake        te  Sazanit per te fotografuar  misilet . Ai  me  mbeshtetjen e nje      Qëndre  ne itali duke e paisur dhe me harten e ishullit e zbarkojn me      një  motobarke  ne  zonen e vlores. Ai  bien ne kontakt      me Duk Tresken,  ai e  lidhi  me vajzen e tije   Liri Treska  qe      ishte perkthyese  e kinezve, njihte edhe gjuhen angleze  shum  mire.      Ata  e mbajten te fshehur  disa dite ,pastaj me  ndermjetsimin  e       Cikores ushtarak i bazes  i krijoi mundsi dhe e futi  ne baze  duke      Ralizuar  edhe  fotografimin  e bazes  dhe te  misilve.     Ishte  nje periudhe kure ishte arrestuar edhe gjenrali  i ushtris Sejko     dhe shum te tjer. Kunderzbulimi i ushtris  shqiptare mori sinjaline     hyrjes  se nje agjenti   ne baze, por  ata  mendonin gjithnje  per     Ruse , dhe me njëhre  arrestuan Duk Tresken , e   Liri  Tresken.     Por  Philip Sherman i mbeshtetur  nga lidhjet e tjera arriti t  nxirte    që te dy  nga  parburgimi  dhe munden te largoheshin nga kufit     me greqin  se bashku  me  Lirin dhe Duken. Ai    mbaroi  misionin     pas shum  ngjarjesh deri sa kaloi kufirin ku ju vun ne ndjekje si    nga toka  dhe   nga airi, dhe ketu  ai  tha: -Tash po  e kuptoj qe paska,                     aviacion   shqiperia   e vogel,     kur pa elikopteret    dhe aviont  mbi    kufirin grko-shqiptare. Dhe   nga agjenti Philip Sherman varej fati    i shqiperis  per  ndonje  nderhyrej  ushtarke  qe ishte programur  ne         raste  se  impianti nuklear prodhonte misile  me koka nukleare.       Dhe   ky  ralizoj  misionin e tije  por edhe  provoj akuzen e ber        Nga ruset .Ai u ndihmua  nga shqiptarja  Liri Treska  e cila eshte       edhe ne kopertinen e librit. Por  ngjarjet jan shum intersante        te luftes  që behej nga njerz  qe punonin ne  fronte te ndryshme       dhe  përall tyre ndodhej  policia sekrete shqiptare e kunderzbulimi       ushtarak  shqiptare  drejtuar  nga sigurimi i shtetit. Ne  kete misjon       ishte  Kapo  i policis  sekrete  i quajtur  Gurzi  i cili bëri arrestimim      e Dukes  dhe te  Liris   te cilet punonin me  keto  sherbime te huaja      por nukë  arriti  te qonte deri  ne funde  kapjen e Philip Sherman,      ata kishin krijuar lidhjet e brendshme  duke depertuar  ne stukturat     ushtarake  dhe sidomos   ata  të liruarit  pas  largimit te rusve, qe      shum prej  tyre te rekrutuar  me kohe . Dhe  ata  u vun  ne levizje     me njeherë te  mbeshtetur  nga grupet e arratisura dhe te perpunuar     per ti vën  kunder pushtetit   ne sjhqiperi. Ngjarjet  vazhdojn, duke      bere nje pastrim te ushtris  ku  shum njerz  shqiptare  dhe ne    strukturat  ushtarake  kishin ren  ne duart  e  kunder zbulimit  rus   i  cili  mbase largimit nga shqipria  ai  vuri  te  gjith potencialin, duke    bashkpunuar  dhe   me UDB  jugoslave  , dhe   disa  qarq  te tjera …    duke  krijuar  per  kohen rreziqe   ne shqiperi  dhe  komtare. Gjith kjo   vjen  duke u demostruar  ne  menyre  te shkelqyer  nga  autori      i romanit  Don Smith. Ne  rjetin e spiunazhit te  huaj  qe  luftonin    kunder    shqiperis  dhe politikes  se  saj  kishin perfunduar  edhe     ne nje forem a tjeter i benin deme  vendit. Romani  vazhdon  me ngjarje te tjera   te  cilat i përkasin perudhes  se eger te  luftes se ftohte.   Dhe per  kete sigurimit shqiptare  ne platformen e  tije  i duhej mrojtja   e  vendit  dhe politikes.  Ngjarjet  vazgdojn  në rom.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)