Letra tronditëse e komedianit amerikan George Carlin drejtuar bashkëshortes së vdekur!Nga Albert Vataj

Ndoshta ka disa gjëra që kemi nevoj t’ia themi vetes duke ju drejtuar dikujt, i cili/e cila edhe pse nuk është më, ka lënë gjurmë të pashlyera në jetën tonë. Janë disa gjëra që vetëm duke i’a dëshmuar dikujt që ka qenë kaq i shtrenjtë.

George Carlin

Kjo edhe pse, ai ose ajo, nuk do të arrij t’i dëgjojë. Saora ne kemi mundur t’ia themi këto gjëra personit të duhur, dhe përmes tij apo asaj, ne arrijmë të komunikojmë me njerëzit, me ata të cilët kemi vendosur të ndajmë ato gjëra, ato gjëndje, ato impresione që na bëjmë të ndjehemi mirë, na bëjmë të jetojmë një vetvete që kumton jetën tonë.

Komediani i famshëm amerikan George Carlin, e ka bërë këtë duke i’u drejtuar bashkëshortes së tij, e cila kishte ndërruar jetë. Kjo nuk është një letër, ajo është një manifest dlirësi dhe sinqeriteti, një urdhnes apostolike për çdo shpirt që rreket të gjej shëlbimin në një botë kundërshtish, por gjithsesi në një të tashme që mbetet thelbësisht e jona.

Kjo është letra që shkroi komediani amerikan George Carlin pasi i vdiq gruaja. Një letër që thotë fakte tronditëse dhe që teksa e lexon kupton shpejt se shumë gjëra të kësaj bote nuk ia dimë vlerën, disa të tjera i mbivlerësojmë, të tjera nuk i shijojmë dhe plot të tjera janë bukuri e rreme.

Lexojeni letrën domethënëse:

Kemi ndërtesa më të larta, por kemi durim më të shkurtër.

Kemi rrugë më të gjera, por kemi këndvështrim më të ngushtë.

Bëjmë shpenzime më shumë, por pak gjëra na përkasin.

Blejmë më shumë, por ngelim më pak të kënaqur.

Kemi shtëpia më të mëdha, por familje më të vogla.

Kemi më shumë pajisje shtëpiake, por kemi më pak kohe.

Kemi më shumë arsim, por më pak arsyetim.

Kemi më shumë dije, por më pak sjellje prej të mençuri.

Kemi më shumë specialiste, por kemi gjithnjë e më shumë probleme.

Kemi shumë ilaçe por më pak shëndet.

Konsumojmë më shumë alkool dhe cigare; shpenzojmë para pa kriter; qeshim më pak; i japim me shpejtësi makinës; zemërohemi më shpejt; qëndrojmë zgjuar deri në orë të vona, zgjohemi të lodhur; lexojmë pak, shikojmë shumë TV dhe falënderojmë shumë më pak.

Kemi shtuar pasuritë materiale por kemi pakësuar vlerat morale.

Flasim shumë, dashurojmë pak; urrejmë shumë dhe shpesh.

Mësuam si të përballojmë jetesën, por nuk mësuam ta formojmë atë.

I kemi shtuar vite jetës tonë, por viteve nuk u shtuam jetë.

Mësuam të shkojmë e të vijmë në Hënë, por kemi probleme për të kaluar në anën tjetër të rrugës për t’u përshëndetur me komshinjtë e rinj.

Eksploruam Universin por nuk arritëm të hyjmë në botën tonë të brendshme.

Kemi bërë punë më të mëdha por jo punë më të mira.

Pastruam ajrin por ndotëm shpirtin.

Sunduam atomin por nuk sunduam dot paragjykimet tona.

Shkruajmë më shumë por mësojmë më pak.

Bëjmë më shumë planifikime por arrijmë më pak në përfundime.

Mësuam të vrapojmë por nuk mësuam të presim.

Prodhojmë gjithnjë e më shumë kompjuterë për të mbledhur e shumëfishuar në kopje të panumërta dijen por krijojmë me pak komunikim.

Është koha e ushqimeve që përgatiten me shpejt por që treten më ngadalë.

Është koha e burrave të mëdhenj e burrave të vegjël.

Është koha e fitimeve të mëdha dhe marrëdhënieve të ngushta.

Ditët tona janë ditët ku hyjnë dy rroga në shtëpi dhe numri i divorceve është i lartë.

Ditët tona janë ditët ku kemi shtëpi shumë të zbukuruara dhe familje të shkatërruara.

Këto ditët tona janë ditë të shpejta, udhëtime të shpejta, pelena fëmijësh një përdorimshe, vlera morale të shkatërruara, janë ditët ku dashuria ekziston vetëm për një natë, trupat janë obezë, janë ditët ku tabletat janë magjike bëjnë gjithçka, mund të na sjellin në qejf, mund të na qetësojnë madje dhe mund të na vdesin.

Jemi në një kohë ku në vitrina ka gjithçka, por në dyqane asgjë.

Jetojmë në një kohë ku, këtë letër teknologjia mund ta sjellë tek ju dhe ju brendësinë e kësaj letre mund ta shpërndani ose mund ta zhdukni me anë të butonit “Fshij”.

Jeta nuk matet me numrin e frymëmarrjeve tona, por me anë të momenteve që na lënë pa fryme!”, – përfundon letra e shkrimtarit komedia amerikan.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)