SURREALIZMI           

Surrealizmi (fr. surréalisme) – është lëvizje letrare dhe artistike e cila u shfaq në Francë pas Luftës së Parë Botërore. Ndonëse në radhë të parë ishte lëvizje letrare, format në të cilat është shprehur nuk kanë qenë vetëm letrare, por edhe vepra pikturale dhe filmike, manifeste politike dhe deklarata, skandale, qortime, rrahje dhe mbrëmje letrare etj. Surrealizmi ka pararendësit e vet në artin modern që fillojnë pas impresionizmit dhe simbolizmit: te kubizmi, futurizmi dhe, veçanërisht, te dadaizmi, i cili në njëfarë kuptimi ka qenë edhe faza e parë, përgatitore e surrealizmit. Në esencë surrealizmi shprehte synimet e së njëjtës shtresë, të cilat dadaizmi filloi t’i shprehë në kohën e Luftës së Parë Botërore. Një grup i intelektualëve mikroborgjezë që gjendej jashtë prodhimit shoqëror dhe s’dihet se për ç’shkaqe gjendej jashtë radhëve të luftës të të dyja anëve të përgjakura, dhe këtë luftë, e cila kapitalin e madh e shpiente për hegjemoninë botërore, s’mundi ta kuptojë si të veten, protestën e vet e manisfestoi si protestë ndaj çdo gjëje të asaj që për mendimin e tyre ishte shkak i kësaj gjakderdhjeje grandioze.
           

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)