Dita Ndërkombëtare e FamiljesNga Mimoza Dajçi

Dita ndërkombëtare e familjes përcaktuar nga Kombet e Bashkuara festohet çdo vit në mbarë botën. Si një ditë shumë e rëndësishme familjare, gëzojnë e drekojnë të gjithë së bashku prindër e fëmijë. Dhe ata prindër, që janV të divorcuar duhet të bëjnë dhurata për fëmijët e tyre. Ndihmohen të rinjtë për projektet e reja, ndërsa të moshuarit në punët e kërkesat e tyre.  Këtë vit Organizata e Kombeve te Bashkura në partnership edhe me Federatën Universale të Paqes zhvilloi një Konferencë pranë Zyrave Permanente të Unionit Afrikan në Manhattan.
Të ftuar e folës special ishin Përfaqësuesi i Zyrës Permanente të Unionit Afrikan pranë UN, z. Tete Antonio, kongresistja permanente e Nigerisë pranë UN, znj. U Joy Ogwu, përfaqësuesja e UN për programet e familjes znj. Renata Kaczmarska, drejtori për komunikim nga Federata Universale e Paqes z. Lynn Walsh, Kryetarja e UPF znj. Tomiko Duggan, znj. Susan Roylance koordinatore për çështjet sociale pranë qendrës Howard për familjen, rregjionin e shoqërinë, Departamenti i shtetit të New York-ut për zhvillimin e jetës tek të rinjtë u përfaqësua nga z. Mike Bobbitt, si dhe drejtorja e UPF-se znj. Genia Kagawa, e cila për punën e saj të suksesshme në fuqizimin e familjes në botë u dekorua me Çmimin e Lartë të Mirënjohjes.
Në këtë ditë të gjithë familjet në botë festojnë ditën e tyre. Familja sot në funksion të rajonit ku jeton luan një rol të ndryshëm përsa i përket kushteve sociale. Kjo ditë shënon nxitjen e barazisë, ndarjen e barabartë të përgjegjësive në familje e në shtëpi. Shumë programe hartohen për të kujtuar këtë ditë, ku si qëllim kryesor është fuqizimi i familjes, e punohet për të promovuar pikat e forta të saj, përfshirë edhe kapacitetin e tyre vetëmbështetës. Pasi një familje e shëndoshë është një themel i mirë edhe për vetë shoqërinë, e kjo ka të bëjë me parandalimin e dhunës në familje, e mbrojtjen e viktimës.
Pas njohjes me mesazhin përshëndetës të letrës së nënshkruar nga Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Z. Ban Ki – Moon, pjesëmarrësit në këtë event të rëndësishëm ndoqën me interes kumtesat, ku si bosht kryesor kishin strategjinë e të ardhmes familjare. Gjithashtu u theksua se bashkëpunimi i mirë i të gjithë institucioneve ndërkombëtarë do të sjellë përmirësim të dukshëm në jetën e familjes sot, dhe se të drejtat e familjes mbrohen nga karta universale e të drejtave të njeriut. Familja është një agjente e zhvillimit tha ndërmjet të tjerave znj. Kaczmarska, ndërsa z. Tete Antonio theksoi se edukimi e shkollimi i fëmijëve është çelësi i suksesit për një familje të lumtur. 

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)