Libri i librave, 500 vjet brenda

Më në fund kultura shqiptare ka “librin e librave” të saj; Bibliografinë Retrospektivë të Librit Shqip në dy pjesët e para, 1555-1912 (I) dhe 1913-1944 (II). Drejtori i Bibliotekës Kombëtare, Aurel Plasari, në parathënie të tij shënon: “Më bie detyra të pohoj me bindje se është fjala për një botim që përbën ngjarje historike”. Ndërkaq sipas Plasarit botimi i Bibliografisë Retrospektivë të Librit Shqip përbën një arritje të lakmuar ndoshta qysh këtu e 90 vite të shkuara, kur qeveria e ardhur në Tiranën kryeqytet nga Kongresi i Lushnjës merrte vendimin për themelimin e një “biblioteke kombëtare” në Shqipëri. “E pamundur do të ketë qenë ideatorët e institucionit në fjalë të mos kenë ëndërruar që shqiptarët të kenë një ditë për duarsh edhe regjistrimin e gjithçkaje që ishte shkruar e botuar deri më atëherë në gjuhën shqipe, nga Buzuku deri tek ata, në atë vit të largët 1920”. Këto dy botime, quajtur “Libra të librave” janë promovuar dje në një ceremoni jo të zakontë, e në ditë tensionesh e trazirash në kryeqyte

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)