Astrit Leka « hero shqiptar » (Asrtrit Leka, hérois Albanais)

Gazeta autoritatuive franceze “DNA-Dernières nouvelles “ (Strasburgut) për fillimin e Javës shqiptare me titullin Astrit Leka Hero shqiptarë (Astrit leka, héros Albanais) i ka përkushtuar gati një faqe gazete mbi aktivitetin e veprimtarit të shquar në Gjenevë (autor i vënies së bustit të Skenderbeut në Gjenevë) z. Astrit Leka 87 vjeç, një luftëtar kundër nazizmit dhe komunizmit, mbrojtës i palodhur i paqës...
image

Astrit Leka « hero shqiptar » (Asrtrit Leka, hérois Albanais) 

Një ngjarje kjo që është vlerësuar nga fakulteti I shkencave shoqërore të Universitetit të Strasburgut me një javë ekspozitash dhe Konferencash për këtë vend, ka shkruar në fillim të gvaztës e përdirthsmja francese DNA, njofton agjencia informative kombëtare “Presheva Jonë”-


Astrit Leka 88vjeç, luftëtar kundër nazizmit dhe komunizmit, mbrojtës i palodhur i paqës, është i ftuari i Universitetit. Më këmbë, sikur refuzonte pushimin më të vogël me gjithë më se 60 vjet lufte kundër pushtuesit nazist, ushtrisë së Musolinit dhe regjimit komunist shqiptar. Astrit Leka, 87 vjeçar, kërkon në fund të çantës së vet prej lëkure të zezë dokumentet që provojnë udhën e jetës së tij. Pjesë gazetash, klishe të vjetra, ekstrakte letrash konfidenciale, të vendosura në afishe gati për ekspozitë, të mëtuara nga ky intelektual shqiptar, që është strehuar në Zvicër në vitet 90 dhe është shtetas zviceran.“ Kush ban dekën për atdhe, s’thonë ka dekë por thonë ka le” ( At G0jergj Fishta)„.Këtu kemi të bëjmë me ndihmesën time për javën e Shqipërisë në Universitetin e Strasburgut, tregon me krenari ky luftëtar që nuk ka bërë pjesë kurrë në ndonjë parti politike, por që ka ndihmuar gjithmonë ata që punojnë për të mirën e popujve“.


Kjo figurë e madhe e luftës së shqiptarëve për liri, edhe pse me një histori deri diku të panjohurnë me rastin e ardhjes së tij për të ndjekur marrjen e kryesisë së Këshillit të Evropës, për të treguar luftërat e tij për liri për vendin e tij dhe për të drejtat e njeriut, nëpërmjet një konference që do të mbajë*, këtë mbrëmje, dhe dy ekspozitave që do të paraqiten për Shqipërinë dhe Shqiptarët.. 4 prill 1939, në prag të pushtimit fashist të Shqipërisë nga ushtria e Musolinit, në Liceun francez të Korçës, një profesor lexon tregimin „ Ora e fundit e frengjishtes“ e Alfons Dode, pastaj ai shkruan në drrasën e zezë: „ Të vdesish për atdhe është fati më i mirë .“ Në klasë një djalë14 vjeçar i përgjigjet flakë për flakë me vargjet e një poeti kombëtar: „ Kush ban dekën per atdhe s’thonë ka dekë por thonë ka le „ reciton Astrit Leka, me natyrë impulsive. I nipi i Nebi Sefës, një nënshkruesi të aktit të Pavarësisë së Shqipërisë, por edhe nip i Ibrahim Lekës, i cili siguroi ushtarakisht mbrojtjen e delegatëve të Vlorës. Ky djalë shumë i ri e kishte patriotizmin në gjak.

Astrit Leka


Nuk e pranuan vullnetar për të luftuar kundër ushtrisë së Musolinit. Por në moshën 16 vjeç ai braktis shkollën në vitin 1941, për të filluar luftën për çlirimin kombëtar kundër pushtuesit fashist e nazist. „ Kam luftuar në brigadat partizane, por edhe si drejtues i dalluar njësitesh guerrile, duke marrë pjesë në më se 44 aksione lufte „, tregon ai që në kohën luftës quhej „ Alarik „.
Dënimi me punë të detyruar pastaj Mërgimi I panënshtruari konsiderohet në opozitë me regjimin komunist të profesorit të tij të dikurshëm, por dhe shok lufte, Enver Hoxha. “ Pas çliriminit nuk vazhdova rrugën e komunizmit. Isha profesor i shumë gjuhëve të huaja, dhe i mbidiplomuar ( me tri diploma universitare). Më konsideronin të borgjezuar dhe me kërkuan me detyrim të bëja autokritikë ( 1967 imitimi i revolucionit kulturor kinez në Shqipëri, Sh.P.), shpjegon Astrit Leka. Ai refuzoi autokritikën, prandaj e shpallën “armik i popullit”. Pas këtij cilësimi mund të dënoheje edhe me vdekje.
Shokët e tij të luftës ia shdërruan dënimin me punë të detyruar. “ Për të punuar tokën me bel si një bujk primitiv, dhe pa makinë.” Një vuajtje, e cila lexohet ne sytë e tij që deri atëhere nuk mund të përshkoheshin. Në moshën 65 vjeçare, kur regjimi komunist pati një farë zbutje ( pasi i kishin prerë kokën Ciausheskut dhe Helenës në Rumani, para ngjarjeve të Ambasadave.

http://www.gazettedegeneve.ch/nos-ex-r%C3%A9dacteurs-en-chef-adjoints/yohan-pommier-mike-chiavaroli/astrit-leka/


-Astrit Leka strehohet në Gjenevë ( pasi pati kaluar në Sh.B.A,, Kanada e nëpër Evropë
-Në vitet 90 atë e shohim në të gjitha luftimet ( për lirinë e popujve dhe të drejtve të njeriut. -Ai i mbron ato në kolokiume, forume duke përshkuar tërë botën. Ka takuar me personalitete politike dhe me të nderuar me Çmimin Nobel. Ai themelon Shoqatën SOLIDEST- Shoqatë Ndërkombëtare Solidariteti per Zhvillimin e Vendeve të Lindjes, që ndihmon ish-vendet komuniste ( sigurisht më tepër shqiptarët)
-Atë e zgjedhin Këshilltar të përgjithshëm të Federatë Botëore të Veteranëve të Luftës ( me 37 milionë anëtarë
-Mbështet luftën kundra minave antinjeri.
Një jetë shumë aktive për një person gati 90 vjeçar, i cili vazhdon të luftojë sidomos për “ ngritjen e prestigjit të Shqiptarëve ne botë”. Astrit Lekai nuk e fsheh krenarinë e vet që vendi i tij ka aderuar në Këshillin e Evropës në vitin 1995 dhe sot është në krye të këtij Këshilli që nga muaji maj deri në
nëntor 2012. Ai pret tashmë nyrjen e Shqipërisë në Bashkimin Evropian. Kjo thot ai do të ishte një zbatim i drejtësisë ndaj popullit tim dhe Shqiperisë sonë që është i vetmi vend në Evropë, në territorin e të cilit janë zhvilluar të gjitha konfliktet e shekullit të XX të Evropës, me perjashtim të Luftës Turko-Greke dhe Luftës civile në Spanjë”, dokumenton ai. Zjarri në sytë e tij nuk do të shuhet pa e parë Shqipërinë të bëjë denjësisht pjesë në Evropë, përfundon skrimi e vetë gazetar cfranceze DNA për vperimatrin e njohur shqiptarë në Gjenvë prof.Astrit Leka....

ENTRETIEN AVEC ASTRIT LEKA,
HÉROS DE LA RÉSISTANCE ALBANAISE
> Réalisation : Mike Chiavaroli, Yohan Pommier, Danilo Streiff
> Supervision : Hank Vogel
  ASTRIT LEKA, PRÉSIDENT DE SOLIDEST 
> Réalisation : Mike Chiavaroli, Yohan Pommier, Danilo Streiff
> Supervision : Hank Vogel
ASTRIT LEKA NOUS PARLE DE SKANDERBEG
> Réalisation : Mike Chiavaroli, Yohan Pommier, Danilo Streiff
> Supervision : Hank Vogel
ASTRIT LEKA, "LES ALBANAIS ET L'EUROPE" (Partie 1)
> Réalisation : Mike Chiavaroli, Yohan Pommier, Danilo Streiff
> Supervision : Hank Vogel
ASTRIT LEKA, "LES ALBANAIS ET L'EUROPE" (Partie 2)
> Réalisation : Mike Chiavaroli, Yohan Pommier, Danilo Streiff
> Supervision : Hank Vogel
ASTRIT LEKA, "LES ALBANAIS ET L'EUROPE" (Partie 3)

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)