CIA parashikoi luftë mes Shqipërisë dhe SerbisëNë fillim të viteve ’90-të amerikanët kishin pritur një konflikt të armatosur në Kosovë, për të cilin kishin vlerësuar se ishte i pashmangshëm. CIA kishte parashikuar se do të ishte e pamundur të mënjanohej lufta në mes Shqipërisë dhe Serbisë, në të cilën ushtria shqiptare do të dilte humbëse, kurse Serbia në një periudhë të caktuar do të pushtonte territore malore brenda kufirit të Shqipërisë.

Në dokumentin e shpalosur së fundi të CIA-së, të emërtuar “Forcat e armatosura Shqiptare: Të papërgatitura për konflikt me Serbinë”, i cili është hartuar në janar të vitit 1993, analizohen konfliktet e pritura të ushtrisë serbe me kryengritësit shqiptarë në Kosovë dhe aftësia e Shqipërisë për t’u kyçur në luftë. Forcat e Serbisë, sipas vlerësimeve në raport, atëherë ishin të respektuara.


“Në rast të kryengritjes së shqiptarëve Beogradi do të mund të reagonte brenda disa orëve”, thuhet në raportin e CIA-s.

Krahas 25 mijë pjesëtarëve të MUP-it, ushtria jugosllave ka së paku edhe 10 mijë ushtarë të pajisur me rreth 200 tanke, 160 automjete të luftarake dhe 160 lanuses artilerik. Krahas kësaj Beogradi ka edhe 26 mijë ushtarë vetëm 50 kilometra larg Kosovës dhe rreth 75 mijë serbë të moshës ndërmjet 15 i 59 vjeç në Kosovë dhe qindra njësite të organizuara paraushtarake, transmeton raportin e CIA-s. gazeta serbe NOVOSTI.

Përballë shanseve të vogla për fitore në një konflikt me Serbinë, liderët shqiptarë sigurisht që do të drejtoheshin nga vendet e tjera për të kërkuar ndihmë, duke përfshirë këtu vendet myslimane.


Edhe pse thuhet se Irani kishte ofruar dërgimin e “vullnetarëve”, Tirana më parë do të kërkonte ndihmë nga Turqia, thuhet në analizën e CIA-s.

Ankaraja tashmë po stërvit oficerët shqiptarë. Amerikanët gjithashtu ishin frikësuar se përzierja eventuale e Turqisë në luftë do të shtonte tensionet e këtij shteti me Greqinë.Përkundër dominimit ushtarak të Serbisë, analistët e CIA-s vlerësojnë se konflikti në Kosovë do të ishte i shkurtër. Rreth 25 mijë shqiptarë të aftë për ushtri, thonë se kanë armë të fshehura dhe pa asnjë hezitim do të bënin luftë guerile.

Në një situatë të tillë, analistët e CIA-së kanë parashikuar se ushtria serbe do të sulmonte bazat ushtarake në brendi të Shqipërisë dhe do ta fuste Tiranën në luftë.


-Ushtria shqiptare nuk do të mund të krahasohej me forcat ushtarake serbe relativisht mirë të pajisura me armatim modern (në atë kohë) në rast se konflikti në Kosovë do të përfshinte edhe Shqipërinë fqinje, shkruan në raportin e CIA-s.

“Besojmë se autoritetet shtetërore në Tiranë do të provonin ta mënjanojnë konfliktin e drejtpërdrejtë, por ai sipas të gjitha gjasave do të ishte i pashmangshëm. Tirana sigurisht se do të ndihmonte shqiptarët e Kosovës me furnizim me armatime dhe ushqime, por edhe do të shërbente si korridor për vullnetarët, armatimin, paratë dhe furnizime të tjera nga vende të ndryshme”.


Amerikanët në atë kohë nuk kishin llogaritur shumë në suksesin e ushtrisë shqiptare. E përshkruajnë si të vjetruar, të pastërvitur, pa rezerva të karburanteve, ushqimeve, barnave dhe veshmbathjes. Kurse shumica e tankeve që dispononte kjo ushtri ishin version kinez i tankeve ruse të viteve ‘50, T-54, kurse nëndetëset kanë mundur të zhyten vetëm deri në 10 metra thellësi.

 nuk ka pretendime territoriale ndaj Shqipërisë, por sigurisht se do ta shfrytëzonte forcën ushtarake që të shkëpus përkrahjen e Tiranës për kryengritësit në Kosovë”, shkruan në skenarin e CIA-s.


-Ushtria serbe do të ndiqte guerilasit kosovarë në Shqipëri, madje edhe do të pushtonte kalimet malore në anën shqiptare të kufirit. Do të vinte deri te konflikti i dy ushtrive, kurse superioriteti i ushtrisë serbe shpejt do të vinte në shprehje dhe sipas të gjitha gjasave do të lansonin sulme ajrore ndaj bazave të guerilëve në Shqipëri.


 1.  6 More Yugoslavs Sentenced For Ethnic Rioting in Kosovo
 2. Jump up Kosovo, One Year After the Riots.
 3. Jump up Sabrina P. Ramet, Angelo Georgakis. Thinking about Yugoslavia: Scholarly Debates about the Yugoslav Breakup and the Wars in Bosnia and Kosovo, str. 153, 201. Cambridge University Press, 2005. ISBN 1397805218
 4. Jump up [Jasna Dragović-Soso, Saviours of the Nation?: Serbia's Intellectual Opposition and the Revival of Nationalism, str. 132-135. C. Hurst & Co, 2002. ISBN 1850655774
 5. Jump up Sabrina P. Ramet:The three Yugoslavias: state-building and legitimation, 1918-2005 str. 345
 6. Jump up Yugoslav Groups Hold Rival Demonstrations
 7. Jump up Ilija T. Radaković: BESMISLENA YU-RATOVANJA 1991-1995
 8. Jump up YUGOSLAV REGION LOOKS AT LOYALTY
 9. Jump up Slovenia Defies a Warning From Belgrade
 10. Jump up Yugoslav Police Check Cars To Stop Protest by Serbians
 11. Jump up Bosanska knjiga 1. Izdavač na internetu institut genocid.ba
 12. Jump up Ilija T. Radaković: BESMISLENA YU-RATOVANJA 1991-1995
 13. Jump up NSDD archive
 14. Jump up Stratforov memorandum procurio na wikileaksu MMF je dijelom kriv za rat u Jugoslaviji
 15. Jump up Beth J. Asch, Courtland Reichmann, Rand Corporation. Emigration and Its Effects on the Sending Country. Rand Corporation, 1994. (str. 26)
 16. Jump up Douglas S. Massey, J. Edward Taylor. International Migration: Prospects and Policies in a Global Market. Oxford University Press, 2004. (str. 159)
 17. Jump up Misha Glenny, "The Massacre of Yugoslavia," New York Review of Books, January 30, 1992
 18. Jump up [1]
 19. Jump up Upheaval in the East: Yugoslavia; Yugoslavia on the Brink
 20. Jump up Upheaval in the East: Yugoslavia; Yugoslavia on the Brink page 2
 21. Jump up Feuds Crippling Yugoslav Economy
 22. ↑ Jump up to:22.0 22.1 Boris Delić: Izbjeglice žrtve etničkog inžinjeringa
 23. Jump up ODLUKU o proglašenju Amandmana LXIV. do LXXV. na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske
 24. Jump up Serb Minority Seek Role in a Separate Croatia
 25. Jump up Roads Sealed as Yugoslav Unrest Mounts
 26. Jump up EVOLUTION IN EUROPE; Serbia Suspends Government of Albanian Region
 27. Jump up Slovenes Vote Decisively for Independence From Yugoslavia
 28. Jump up Financial scandal rocks Yugoslavia
 29. Jump up Ilija T. Radaković: BESMISLENA YU-RATOVANJA 1991-1995
 30. ↑ Jump up to:30.0 30.1 Bogić Bogićević: ČOVJEK KOJI JE REKAO "NE"
 31. Jump up Rezolucija o zaštiti Ustavnog poretka Republike Hrvatske
 32. Jump up Jolting Yugoslavia, a Region Widens Its Autonomy
 33. Jump up Belgrade Sends Troops to Croatia Town
 34. Jump up Akademik Dušan Bilandžić postao hrvatski Savo Štrbac?
 35. Jump up Priznanje Buliću i Bilandžiću
 36. Jump up Dušan Bilandžić: Kameleon za sva vremena
 37. Jump up (engleski)Dr. Gerard Toal and Dr. Carl Dahlman (2007). "Sukob vlada:Raspored i povrat Bosne i HercegovineS:"(PDF). pristupljeno na 30. 09. 2007.. "Ali za razliku od zahtjeva bosanskih Srba o demografskoj dominaciji i samoodređenju, hrvatski nacionalisti su tražili kako dobiti teritorij na većinom povijesnim zahtjevima za zapadnom Hercegovoinom, i teritorij kojim bi povećali južni dio Hrvatske uključivanjem većeg dijela južne Bosne.Ti su planovi razmatrani 1991 od strane Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu te je dogovorena prividna podjela BiH.Za tu prigodu ,Milošević je zahtijevao većinu istočne i zapadne Bosne, a Tuđman je bio voljan odustati od Hrvatskih krajeva sjeverne Bosne za njegove interese. Između tih teritorija bi se smjestila muslimanska tampon država."
 38. Jump up Police Storm Protest in Belgrade; 2 Dead
 39. Jump up LEADER OF SERBIA DEFIES YUGOSLAVIA ON FEDERAL RULE
 40. Jump up Uskrs na Plitvicama 1991.
 41. Jump up 2 Yugoslav Factions Blaming Each Other For Deaths in Clash
 42. Jump up Balvan revolucija
 43. Jump up Croatia Votes for Sovereignty and Confederation
 44. Jump up New Crisis Grips Yugoslavia Over Rotation of Leadership
 45. Jump up DECIPHERING THE BALKAN ENIGMA: USING HISTORY TO INFORM POLICY
 46. Jump up Serbian Enclave Reluctant To Allow Visit by Outsiders
 47. ↑ Jump up to:47.0 47.1 47.2 Brutal Impasse: The Yugoslav War A Special Report.; Yugoslav Ethnic Hatreds Raise Fears of a War Without an End
 48. Jump up Vreme 9. december 1991 War, Crime and the Military Law
 49. Jump up časopis Vreme september 1991 (internet izdanje 30.9.1991 Vreme News Digest Agency nomer 1 nad 2)
 50. Jump up A STATEMNT AR THE SEVENTH BIENNIAL MEETING OF THE INTERNATIONAL ASSOCIATION OF GENOCIDE SCHOLARS
 51. Jump up Muhamed Filipović: Deset godina nezavisnosti BiH , BH dani 1.04.2002
 52. Jump up December 23, 1991 Vreme News Digest Agency No 13
 53. Jump up UN Srebrenica Report point 492
 54. Jump up Political Quarterly, 1994, stranica 22
 55. Jump up Lee Bryant:The Betrayal of Bosnia str.25
 56. Jump up Sabrina P. Ramet:Thinking about Yugoslavia
 57. Jump up Awaiting Referendum, Vreme 27.1. 1992.
 58. Jump up Another Serbian State, Vreme 13.1. 1992.
 59. Jump up Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (2)
 60. Jump up JOVICA STANISIC AND FRANKO SIMATOVIC INDICTED BY THE ICTY FOR CRIMES AGAINST HUMANITY AND WAR CRIMES
 61. Jump up Zvornička operacija planirana u Beogradu
 62. Jump up Confirming Split, Last 2 Republics Proclaim a Small New Yugoslavia
 63. Jump up Serbs Hold 5,000 Hostages Fleeing the War in Bosnia
 64. Jump up Ilija T. Radaković: BESMISLENA YU-RATOVANJA 1991-1995
 65. Jump up Istraživanje: Građani bivše SFRJ žive lošije nego prije 20 godina
 66. Jump up Prema statistici iz filma Težina lanaca.
 67. Jump up Gospodarenje i gospodari

Vidi još[uredi - уреди]

Vanjski linkovi[uredi - уреди]


Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)