"VETVENDOSJA", së pari, duhet të heqë dorë nga "anarkizmi" made in"kamikaz"

9/24/16


Prof.Dr.Eshref Ymeri : Rregullo së pari shtëpinë tënde, pastaj dil e jep lëmoshë


Nga prof.Dr.Eshref Ymeri

Në faqen e internetit "Kosovapost.net" të datës së sotme, u njoha me protestën e Lëvizjes "Vetëvendosje" kundër zhvillimit të referendumit që ka vendosur ta organizojë nesër Milorad Dodiku, President i "Republika Srpska" në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Image result for republika srpska

 Lëvizjes "Vetëvendosje" dëshiroj t'i kujtoj një fjalë të urtë shqipe që thotë: "Rregullo së pari shtëpinë tënde, pastaj dil e jep lëmoshë".

Map of Republika Srpska

 Lëvizja "Vetëvendosje" duhet të bëhet e vetëdijshme se "kambanat" që Dodiku do t'i tund nesër në Bosnjë dhe Hercegovinë me zhvillimin e referendumit, shumë shpejt do të dëgjohen në Kosovë.

Image result for republika srpska

 Pas krijimit të Bashkësisë së komunave serbe dhe zbritjes në Kosovë (në Luginën e diellit") të 20 mijë serbëve brenda vitit 2018, Beogradi do të organizojë referendum në veriun e Mitrovicës, se Kosovën Beogradi vazhdon ta ketë koloninë e vet, por të administruar nga shqiptarët.

 Prandaj "Vetëvendosja" të përgatitet për "bombën" që do t'i pëlcasë brenda shtëpisë së vet.

Përshëndetje miqësore.

Eshref Ymeri
Dejton, Ohajo
24 shtator 2016

---------------------------------------
Ilustrim

Nga Flori Bruqi


Përgjigje në Letrën e Prof.Dr.Eshref Ymerit


Secili hap, secili veprim i Serbisë dhe serbëve, është legjitimuar nga ndërkombëtarët në Kosovë dhe nga ata në Bruksel, kurse implementimin e tërë kësaj e ka siguruar nomenklatura Qeveritare e Kosovës.

 Çka mund të bëjë Kosova tani?

Kushdo që ka kundërshtuar këtë proces, ambasadoret  janë  ndeshur me zyrtarët  e ndryshëm qeveritar si dhe më opozitën kosovare tash e disa vjet duke kundërshtuar nomenklaturat e ndryshme ndërkombëtare dhe republikane të Kosovës,

Tani që tashmë qerrja është thyer, këta të  fundit thonë- kujdes se mund të thyhet qerrja. Mirëpo, natyrisht, përgjegjësinë për këtë nuk e ka as ajo, dhe as faktori ndërkombëtar. Partia në pushtet, PDK, e ndihmuar nga LDK, AAK, dhe AKR kanë qenë fasilituesit e krijimit të “republika srpska” në Kosovë.

Ata kanë qenë shtyrësit e të gjitha koncesioneve që kryeministri ynë merrte mbrapa nga vizitat e tij në Bruksel. Këto parti janë kujdesur që të krijohen të gjitha kushtet në terren për t’u themeluar “republika srpska”. Tani kjo mund të jetë tërësisht e pashmangshme.

Image result for cka eshte republika srpska


Ç’është më e keqja, tani jemi në një situatë që mund të prodhojë paradokse më të rënda sesa vetë “republika srpska”. Politika e Kosovës, e koncentruar shumë në zbatimin e detyrave që po i jepeshin nga të huajt, pa e bërë as më të voglin hap për ta bërë shtetin brenda, ka humbur çfarëdo shansi për të fituar legjitimitet të brendshëm në një pjesë të konsiderueshme të territorit të Kosovës, kurse ka dështuar në arritjen e legjitimitetit të jashtëm.

Image result for cka eshte republika srpska

Në anën tjetër, tërë këto krijesa të rezervuara ekskluzivisht për komunitetin serb, janë të pranuara nga të gjithë, edhe nga pala kosovare. Pra, pjesa e Kosovës e udhëhequr nga lista “Srpska”, është krijesa e vetme juridike e pranuar nga të gjithë, nga ndërkombëtarët, nga Serbia, dhe nga bashkësia ndërkombëtare.

Kosova si shtet nuk pranohet nga BE-ja, e cila është shndërruar në aktorin kryesor në Kosovë. Sot Kosova rrezikon të përfaqësohet jashtë nëpërmjet kësaj krijese që mund të quhet “republika srpska” apo qyshdo tjetër.
Image result for cka eshte republika srpska
Mirëpo, të ulesh sot e të vajtosh se po krijohet “republika srpska”, ndërkohë që iu ke rënë hundëve kujtdo që dje po paralajmëronin këtë rrezik, është vërtet të derdhësh lot krokodili. Shteti i Kosovës dhe politika e saj është lënë në baltë nga ata që bënë tutorin për ta deri në këtë pikë.

Kosova sot nuk e ka asnjë mjet në dorë për të parandaluar atë që e nxori më në fund Jacobson, sepse në negociatat e Brukselit u krijua një rregull i paprecedent.

Pa marrë parasysh sjelljen e Bashkësisë së Komunave Serbe, Kosova nuk e ka asnjë mjet për të ndërmarrë ndonjë veprim. Kosova tani, duke iu falënderuar Bruskelit dhe kryeministrit Thaçi, por edhe partive tjera që përkrahën negociatat, mundet vetëm të ulet dhe të shohë zhvillimet që pashmangshëm do të çojnë në krijimin e një entiteti semi-independent serb në territorin e saj.

Marrëveshja për Asociacionin e komunave me shumicë serbe e arritur në dialogun ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit në Bruksel, nuk ka elemente që mund ta krahasojnë me modelin e aplikuar në Bosnjë e Hercegovinë përmes Marrëveshjes së Dejtonit, thonë analistët politik.

Sipas tyre, marrëveshja e Brukselit për Asociacionin ka elemente etnike dhe krijon një entitet serb, për çka po shpreh shqetësime opozita në Prishtinë, por në thelb, thuhet se ajo dallon nga modeli i Bosnjës.
Image result for cka eshte republika srpska

Shqetësimet e opozitës janë më shumë të natyrës politike.

Asociacioni nuk ka asnjë element më tepër nga fushëveprimi i kompetencave komunale. Nuk ka asnjë element legjislativ, nuk ka asnjë element të zgjedhjes së drejtpërdrejtë, nuk ka asnjë element të sigurisë, pastaj të politikave fiskale, të cilat i ka Republika "Srpska" në Bosnje.

Prandaj, besoj që marrëveshja e arritur në Bruksel ka ruajtur me sigurinë më të madhe unitetin e shtetit, kushtetutshmërinë e vendit dhe legjislacionit.

Analisti Naim Rashiti thotë tutje se një nga qëllimet e këtij dialogu është eliminimi dhe integrimi i strukturave paralele serbe, çka sipas tij, nëse arrihet të bëhet me këtë Asociacion, do të ishte një përparim i madh.

Ndërkaq, ai sheh shumë ngecje në qëllimin tjetër të dialogut e që ka të bëjë me normalizimin e marrëdhënieve Kosovë - Serbi.

Në anën tjetër,  "bosnjëzimi", si argument që e përmend opozita për të kundërshtuar marrëveshjen, nuk paraqet krahasimin më të mirë.

Por, ai beson se ka një tjetër qëllim tek Asociacioni, që sipas tij, do të hetohet me kohë. Ai beson se Serbia dhe strukturat politike serbe që i mbështet në Kosovë nuk do të tregojnë vullnet politik për të funksionalizuar shtetin e Kosovës me këtë Asociacion.
Image result for cka eshte republika srpska
Janë dy çështje të cilat sipas mendimit tim janë vendimtare: E para -A është bërë çështja e ndërtimit të asociacionit për shkak se serbët dëshirojnë ta funksionalizojnë shtetin e Kosovës apo për ta detonizuar (bombë e kurdisur) shtetin e Kosovës? - Unë mendoj që është në pyetje kjo e dyta.

Pastaj, mendoj që argumenti i qeverisë se me këtë po i heqin institucionet paralele nuk qëndron, pasi që po krijohet një entitet paralel në kuadër të sistemit të Kosovës i cili do të jetë nën kontrollin e plotë të Serbisë.
Image result for cka eshte republika srpska
Marrëveshja e fundit e arritur në dialogun ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit për Asociacionin, do të shihet se sa shumë do të jetë sfiduese vetëm atëherë kur të fillojë operacionalizimi dhe zbatimi i saj.

Është një zgjidhje aktuale, por mendoj se në perspektivë do të dëshmojë se sa dobësi dhe pasoja të saj do t'i shohim jo shumë larg, atëherë kur të fillojnë të operacionalizohen çështjet që kanë të bëjnë me statutin. Besoj që në statut do të shohim elemente të cilat do të jenë në kundërshtim edhe me Ligjin për Qeverisje Lokale sikurse edhe me Kushtetutën e Kosovës.

Aktualisht në Prishtinë ka dy interpretime të kundërta të marrëveshjes për Asociacionin e Komunave me shumicë serbe.

Përderisa opozita e quan atë si hap drejt "bosnjëzimit" dhe krijimit të entitetit autonom serb në Kosovë, qeveria e krahason me një Organizatë Joqeveritare.

Të dyja interpretimet, sipas analistëve nuk qëndrojnë. Një e metë e këtij dialogu, po besohet të jetë edhe mbyllja dhe jo transparenca e tij, çka më pas po krijon huti e konfuzion.
Image result for cka eshte republika srpska

Dialogu ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit është i mbyllur për mediat dhe opinionin, ngase kështu e ka përcaktuar ndërmjetësuesi, që në këtë rast është Bashkimit Evropian. Një qasje e tillë, sipas tij, më shumë i ka shkuar shtati politikës në Serbi, por jo edhe asaj në Kosovë.
Image result for cka eshte republika srpska
Politika kosovare, institucionet, filluar nga kryeministri, do ta paguajnë dhe po paguajnë një çmim të lartë nga kjo qasje ndoshta e imponuar ndaj tyre sa i përket dialogut. Por, megjithatë ata kanë pasur mundësi të bëjnë shumë më shumë për të njoftuar opinionin në raport me metodologjinë e dialogut në raport me pritjet dhe në raport me çështjet që janë të ndërlidhura me Serbinë.

Asociacioni i komunave me shumicë serbe, sipas marrëveshjes, pritet të mbledh përfaqësues të deleguar nga dhjetë komunat me shumicë serbe në Kosovë.

Asambleja dhe Këshilli i këtij trupi, do t'i kenë shenjat dalluese dhe do të komunikojnë në emër të komunave serbe me institucionet qendrore në Prishtinë.

Prishtinë, 24.09.2016

------------------------------------------Image result for eshref ymeri
                               


Nga Prof.Dr.Eshref Ymeri -SH.B.A


Mbrojtja e Kosovës dhe e mbarë Kombit shqiptar nga shovinistët grekosllavë, epshet e të cilëve nuk kanë të ngopur me troje etnike shqiptare.

I dashur Flori,

Shumë faleminderit për sqarimet e hollësishme. Ju jeni një intelektual i shquar dhe jam i bindur pa asnjë mëdyshje se për ju është shumë e shtrenjtë mbrojtja e Kosovës dhe e mbarë Kombit shqiptar nga shovinistët grekosllavë, epshet e të cilëve nuk kanë të ngopur me troje etnike shqiptare. Për fatkeqësinë tonë kombëtare, siç theksohej edhe në një shkrim të Qendrës Kombëtare për Informim dhe të Shoqatës Atdhetare për Identitet dhe Bashkim Kombëtar, të botuar dje në faqen e internetit "Kosovapost.net", Kosova sot, faktikisht, vazhdon të jetë koloni e Serbisë, e administruar nga shqiptarët. Dhe populli shqiptar i Kosovës nuk guxon të ngrihet më këmbë dhe t'i tregojë vendin Thaçit dhe Mustafës, të cilët vazhdojnë të luajnë rolin e mëkëmbësve të Beogradit në Kosovë.

Me respekt dhe mirënjohje.

Eshref Ymeri

Dejton, Ohajo

24 shtator 2016

_______________________

Image result for perparim hysi

Nga Përparim Hysi -Tiranë

"VETVENDOSJA", së pari, duhet të heqë dorë nga "anarkizmi" made in"kamikaz"Unë, pak si në mes. Në optikën dhe vizionin tim,"VETVENDOSJA", së pari, duhet të heqë dorë nga "anarkizmi" made in"kamikaz", me bomba e gazsjellës në Parlament. Në Kosovë, nuk ka më kthim prapa. Kosova është nën vëzhgimin ndërkombëtar me në krye Amerikën. Veprimet anarshiste të "Vetvendosjes" veç prishin imaazhin e mirë për KOSOVËN. Liderët që "gjasme" vriten- priten për flamur të luftojnë me mjete demokratike dhe jo ta bëjnë PARLAMENTIN që të ngjasojë sikur nuk është mbledhur në PRISHTINË, por në brigjet e lumit JORDAN!!! Si një njeri që ndjej të më dhëmb shpirti për çdo pëllëmbë tokë ku flitet shqip, jam i indinjuar me veprimet pa pikë morali të atyre liderëve që turbullojnë dhe krijojnë probleme të "nxehta" dhe atëherë, kur ka mjete krejt demokratike për të zgjidhur "gërçe" që sjellin nga pas pasoja në dëm të vendit. As KOSOVA, as MITROVICA dhe as "vija e demarkacionit" me Malin e Zi, nuk janë "Nyja Gordiane" që të priten me shpatën mitike të Aleksandrit.


Tiranë,25 shtator 2016

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)