BOTUESI TRAZON GJERMANINË ME LIBRIN E HITLERIT ,,MEIN KAMPF,,Mein Kampf.png

Botuesi britanik, Peter McGee, synon që të botojë në Gjermani pjesë të librit "Mein Kampf", të Adolf Hitlerit. Meqë botimi i librit ndalohet në Gjermani, çështja ka nxitur diskutime pro dhe kundër botimit

Botimi i librit “Mein Kampf” është i ndaluar në Gjermani. Ai vlerësohet si propagandë përplot parulla armiqësore, dhe si mjet për nxitjen e urrejtjes në popull. Nga ana tjetër, historiani britanik, Ian Kershaw, pati thënë njëherë se përpjekja për censurimin e lexuesit është një veprim i pakuptimtë në kohën e internetit. Në fakt, pjesë të librit, apo edhe versioni komplet i tij, tashmë është në internet, ose në antikuariatet brenda e jashtë Gjermanisë. Në Indi, Rusi, Turqi ose Kroaci, "Mein Kampf" e gjen me lehtësi.

Kësaj radhe synimi i botuesit britanik, Peter McGee, i cili planifikon ta botojë "Mein Kampf" në serinë e tij "Dëshmitarë gazete", është ndeshur me kufijtë e së drejtës autoriale në Gjermani. Pas luftës, të drejtën e manuskriptit të Hitlerit forcat aleate ia dhanë Qeverisë së Bavarisë, sepse vendbanimi zyrtar i Hitlerit gjithmonë ka qenë Munihu. Përmes rrugës juridike Qeveria e Bavarisë deri tani ka penguar me sukses çdo përpjekje për publikimin e pjesëve të librit dhe të teksteve tjera të Hitlerit. Edhe tani ajo ka njoftuar se do të shfrytëzojë të gjitha mundësitë për pengimin e botimit.
Por, 70 vjet pas vdekjes së autorit të drejtat autoriale shuhen. Kjo do të thotë se "Mein Kampf" tani mund të botohet plotësisht.

“Ka ardhur koha që një publik më i gjerë të ketë mundësi që të përballet me tekstet origjinale”, thotë botuesi McGee për revistën gjermane ‘Der Spiegel’. Megjithëse, ka të atillë që mendojnë se britaniku niset vetëm nga interesi komercial.
Ndërkohë, libri është përpunuar edhe shkencërisht. Instituti për Histori Bashkëkohore në Munih po përgatit një edicion serioz, me komente. Synohet që ai të publikohet para librave të atyre që kanë synime komerciale. Por, historiania vjeneze, Brigitte Hamann, është skeptike sa i përket këtij synimi, sepse mendon se në këtë mënyrë vepra do të publikohet në dhjetë vëllime.
"‘Mein Kampf’ kështu do të nderohet më së shumti, që prejse është krijuar", thotë ajo. Sipas Hamann, mund të bëhet një botim i thjeshtë, por s’ka nevojë që në një libër të bëhet sqarimi i gjithë historisë botërore.
Çështja nëse pjesë të librit duhet të shiten nëpër kioskat gjermane, mbetet e diskutueshme. Ministrja gjermane për Çështje Familjare, Kristina Schrödër, mendon se kjo s’duhet të ndodhë në assesi. Sipas saj, për të kuptuar veprat çnjerëzore naziste nuk nevojitet një gjë e tillë, aq më parë kur ekziston një numër i madh i vendeve historike në gjithë Gjermaninë.
Kryetari i Këshillit Qendror të Çifutëve në Gjermani, Dieter Graumann, nuk e komenton publikimin e librit të Hitlerit, por shpreson se pas leximit të tij "do të vije edhe zhgënjimi".

LEXONI:

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)