Zbulohen në Selanik pjesë të rrugës së lashtë Egnatia


Gjatë punimeve që po kryhen për metronë e Selanikut, nga kompanitë përkatëse, në zonën e quajtur Shën Sofia është zbuluar rruga e lashtë shqiptare Egnatia, e cila kalon në harkun e Galerius (Kamara).
Rruga Egnatia fillonte që nga Dyrrahu -Durrësi i sotëm- Lychnidos, Heraclea, Pella, Selanik-u, Amphipolis, Filipu, Topiro, Maximianoupolis dhe Traianoupoli.
Ajo u rindërtua rreth 146-120 p.e.s, në sfond të një rruge akoma dhe më të lashtë, të cilës i është referuar dhe Aristoteli.
Rruga Egnatia lidhte bregdetin e Adriatikut me brigjet e Mesdheut Verior dhe të detit të Zi. Përgjatë rrugëz ishin ndërtuar posta roje si dhe shumë vendqëndrime/stacione, të përshtatshme për furnizim me ushqime, për të pushuar dhe për të fjetur.
Sipas të dhënave që na vijnë nga Strabon, gjatësia e rrugës që nga fillimi i saj, që ishte Apolonia dhe Durrësi, deri në Evro-s, ishte 535 milje romake (rreth 800 kilometra).


Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)