28 mars 1989


Ishin  prijatar trimërie, mbetet Diellor –Lirie!


Demonstratat gjithë popullore të muajit mars e maj 1989, armiqtë dhe tradhëtarët e popullit tonë i bënë të përgjakshme.
Në përleshje me forcat e armatosura ushtarako-policore ranë dhe u plagosën në fushën e nderit qindra bij e bija të popullit tonë
dhe u burgosën me mijëra të tjerë. Numri i të vrarëve ende nuk dihet, i cili sigurisht duhet të jetë me qindra.
Deri tash u bën të ditur dhe jemi të informuar me emra te këtyre dëshmorëve të rënë gjatë marsit dhe majit 1989, si dhe atyre që
vdiqën pastaj nga plagët të shkaktuara me armë zjarri nga policia e ushtria dhe nga torturat e UDB-së nëpër burgje

1. Gjymshit Badallaj (24 vjeç), nga fshati Zhur, vrarë në Zhur (Prizren)
2. Gjylbear Izet Badallaj (22 vjeç), bujk, Zhur, vrarë në Zhur (Prizren)
3. Hajrim Badallaj (13 vjeç), nxënës, Zhur, vrarë në Zhur (Prizren)

4. Agim RASHITI (19 vjeç), i papunë, nga Dragashi, vrarë në Gjilan
5. Mehmet EJUPI (23 vjeç), nga fshati Sekiraç, vrarë në Podujevë
6. Agim MURTEZI (9 vjeç), vrarë në Gjilan

7. Basri IBRAHIMI nga fshati Smirë, vrarë në Smirë (Viti)
8. Naim QEMAILI , nga fshati ??, vrarë në ??
9. Xhemajl KRASNIQI , demonstrues i burgosur, mbytur

10. Fatmir HOXHA nga fshati ??, vrarë në ??
11. Xhemaili BERISHA (31 vjeç), profesor, fshati Brestovc, vrarë në Prizren
12. Agim KUKLECI (31 vjeç), punëtor, vrarë në Isniq (Deçan)

13. Arsim PAQARIZI (fëmijë),vrarënëMalishevë
14. Din PAQARIZI (fëmijë), vrarë në Malishevë
15. Zyle GASHI (23 vjeç), vrarë në Prishtinë

16. Mujë Berisha nga fshati Maznik, vrarë në Maznik (Deçan)
17. Ismet QORRAJ (21 vjeç), student, vrarë në Carrabreg (Deçan)
18. Xhafer QORRAJ , vrarë në Carrabreg (Deçan)

19. Selman HAXHOSAJ nga fshati Poberxh, vrarë në Deçan
20. Musë GASHI , nxënës, nga fshati Peçan, vrarë në Suharekë
21. Mirvete Avdiu nxënëse, nga fshati Muzeqinë, vrarë ne Shtimje

22. Mustafë VESELAJ (23 vjeç) nxënës Peçan vrarë në Suharekë
23. Hilmi Jashar ashar KAJTAZI (31 vjeç), teknik, Vitak, vrarë në Mitrovicë
24. Bedri SERGJONAJ (19 vjeç), nga fshati Kllodonicë, vrarë në Mitrovicë

25. Behram SANIçI nga fshati Roshan, vrarë në Mitrovicë
26. Hakif BISLIMI (24 vjeç), Koshtovë e Vllahisë, vrarë në Mitrovicë
27. Sali HADËRGJONAJ (19 vjeç), nxënës, nga fshati Voksh, vrarë në Deçan

28. Selat BERISHA (28 vjeç) punëtor nga fshati Barilevë vrarë në Prishtinë
29. Ismet KRASNIQI (32 vjeç), Grashticë, punëtor, vrarë në Prishtinë
30. Muharrem KABASHI (19 vjeç), vrarë në Dushanovë ( Prizren )

31. Idriz RRAHMANI (41 vjeç), nga Shtimja, vrarë afër Suharekës
32. Rrahman DEMAJ, vrarë në Serbicë
33. ?? HASANAJ (21 vjeç), vrarë në Mitrovicë

34. ...? VUTHAJ (20 vjeç), vrarë në Cerce ( Istog )
35. Sevdat XHAFOLLI (25 vjeç), vrarë në Prishtinë
37. Nufret GASHI (40 vjeç), vrarë në Suharekë

38. Muhamet IMERI (19 vjeç), vrarë në Dushanovë
39. Ibrahim KRASNIQI, vrarë në Prishtinë
40, Hashim KOLOVICA, (50 vjeç), mësues, Kolovicë, vrarë në Prishtinë

41. Besime MORINA, vrarë në Prishtinë
42. Muhamct BYTYÇI, nga fshati Dushanovë, vrarë në Dushanovë (Prizren)
43. Bujar HAXHIMUSA (24 vjeç), vrarë në Mitrovicë

44. Riza SMAJLI vrarë në Gjilan
45. Betim SHALA (21 vjeç) student, nga fshati Nashec, vrar në Prizren
46. Selim KAJTAZI (34 vjeç), i papunë, nga fshati Vitak , vrarë në Mitrovicë

47. ...? SMAKIQI, vrarë në Mitrovicë
48. Beqir SHIMANIÇI (41 vjeç) pensionist, Roshan, vrarë në Mitrovicë
49. Ramadan ZEQIRI (34 vjeç), punëtor, fshati Kopiliç, vrarë në Mitrovicë

50. Istref GASHI (42 vjeç), punëtor, vrarë në Suharekë
51. Sakip BISLIM1(33 vjeç) , fshati Koshtove e Vllahisë, vrarë në Leposaviq
52. Afrim BYTYÇI (14 vjeç), vrarë në Dushanovë

53. Rrahman SOPA, Kaçanik, vrarë në Prishtinë
54. Shefki SEJDIU, Ferizaj, vrarë në Prishtinë
55. Shaip BYTYÇI, Dushanovë, vrarë në Dushanovë (Prizren)

56. Ali AJETI (30 vjeç) nga fshati Sveqël vrarë në Mirofcë , Podujevë
57. Ruzhdi ASLLANI (16 vjeç) Gjinoc (Suharekë) vdiq me 4 qershor


Kërkojmë nga të gjithë ata që dinë, apo kan informata për emrat e dëshmorëve të tjerë, si dhe emrat e të plagosurve të na dërgojn, neve do ti Kujtojm gjdo vitë. Le të shënohet ky Muaji Mars 1989, Mars 1998/1999 në Datën Historike të Kosovës.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)