Apetitet serbe për territore nuk kanë pushuar

nga Gazmend Islami

Bisedimet Kosovë- Serbi
Përmbajtja e bisedimeve, nuk mund të kuptohet ndryshe, pos bosnizim i Kosovës dhe se përpilimi i tij është bërë sipas skenarëve të njohura antishqiptare. Përballë realitetit që po krijohet, shqiptarët pas të gjitha atyre sakrificave që u detyruan të bëjnë, jo pa fajin e tyre, do të detyrohen të përballen serish me sfida shumë të rrezikshme, e që epilogu do të jetë vendimtar për të ardhmen e tyre në përgjithësi.
Shkalla e rrezikshmërisë së këtij paralajmërimi nga këto bisedime është shume i madhe , kur atij i shtohen edhe paralajmërimet kërcënuese qe vijnë na fuqiplotët EULEKS se do të ndërhyjnë pa asnjë mëshirë ndaj atyre që do të shprehin publikisht mospajtimin ndaj nëpërkëmbjes.
Është momenti i fundit që bashkësia ndërkombëtare ta kuptojë drejt, mirë dhe përfundimisht, se shqiptarët u çarmatosen, si popull i civilizuar që janë, këtë veprim të urtë e bënë nga bindja, se mos më në fund ajo çka përjetuan para syve të bashkësisë ndërkombëtare, do të kishte zgjuar ndërgjegjen e saj njerëzore dhe, më në fund do të shfrytëzonte rastin për t’i korrigjuar gabimet që u kishte bërë shqiptarëve në të kaluarën, duke e copëtuar Truallin etnik të tyre, për një qëllim të vetëm: kënaqjen e orekseve grabitqare të fqinjëve të tyre sllavo-grek. Është momenti i fundit që, si Bashkësia Ndërkombëtare, ashtu dhe servilët e saj vendorë, të rishikojnë sjelljet e tyre në raport me shqiptarët, para se t’i kalojnë kufijtë e durimit të tyre. Po u kaluan këta kufij, pasojat do të jenë, jo vetëm të paparashikueshme, por edhe shumë vështirë të riparueshme, ndërsa përgjegjësia nuk do të mund t’u adresohet shqiptarëve. Ajo që është thënë dhe trumbetuar nga politikanët tanë nuk do jetë ashtu por shumë më ndryshe. Në Kosovë jeton populli shqiptar,që përbën mbi 90 për qind të popullsisë. Vullneti i shqiptarëve të Kosovës është që të jetojë i lirë dhe i pavarur,si edhe popujt e tjerë të Evropës, apo që do të ishte në interes të gjithë Evropës të bashkohej me Shqipërinë,si pjesë e popullit dhe e territorit shqiptarë.
Dobësia dhe mos efikasiteti i këtyre bisedimeve qe nuk po merren me shqyrtimin e dëmeve te luftës, vrasjet, plagosjet, dhunimet, plaçkitjet, vjedhjet...dhe rrënimi i bazës materiale familjare dhe kombëtare nga regjimi i shteti të Serbisë. Zgjidhja që ofrohet tash nuk e bënë ndarjen përfundimtare ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Çështja e pazgjidhur drejt e Kosovës mbetet burimi krize e konfliktit në rajonin,duke rrezikuar paqen në këtë pjesë të Evropës dhe më gjerë. Falënderojmë Amerikën për ndihmën e madhe që i dha këtij populli gjithashtu edhe NATO-n që ndihmoj popullin shqiptarë në momentet vendimtare kur luftohej për jetë a vdekje,mirëpo ne ende besojmë se Amerika do të ndihmojë proceset politik, të shqiptarëve për bashkim dhe vetëvendosje.
Një zyrtar evropian është cituar të ketë deklaruar para gazetarëve se bashkësia ndërkombëtare do të qëndrojë në Kosovë përgjithmonë, sepse Bashkimi Evropian nuk ka strategji dalëse nga Kosova, duke shtuar se do të ndërrojë vetëm natyra e pranisë ndërkombëtare. Kërcënimet për një përsëritje të këtij problemi të ndarjeve të tokave shqiptare janë shumë afër duke pasur parasysh krejt ajo që mbështjell çështjen shqiptare është e errësuar. Problemi më delikat që monumentet historike që janë në Kosovë fitojnë një autonomi apo një minishtet .Një eksterritorialitet që në bazë të fjalorit politikë do të thotë ato pjesë do të jenë jashtë Kosovës edhe pse ndodhen në Kosovë ata tash kane 150 monumentet që ndodhën në Kosovë kane fituar këtë të drejtë që do të thotë gati 10 për qind të territorit të Kosovës nen juridiksionin serb dhe nuk mund të kemi qasje në këto pjesë. Decentralizimi ia mundësoj Serbisë ushtrimin e kontrollit në më shumë se 15 për qind të territorit të Kosovës prej rajonit të Anamoravës e deri ne Graçanicë plus 18.9 për qind të territorit që shteti serb ka në Veriun e Kosovës ku funksion çdo strukture paralele e këtij shteti. Por apetitet serbe për shtimin e territoreve nuk kanë pushuar.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)